Bezár!
2020. augusztus 13., csütörtök, Ipoly, Áldáska, Ibolya napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:37 Török miniszter: távoktatással indul a tanév22:23 A brit tudósok legnagyobb felfedezése: mégsem kellene minden fertőzöttet a vírus áldozatának tekinteni22:11 Hazai illúziók22:04 A Kurszk tengeralattjáró pusztulásának 20. évfordulójára emlékeztek Oroszországban21:48 Aszad: az amerikai szankciók a terroristáknak nyújtanak támogatást21:32 Európa legkorábbi ismert csonteszközeit azonosították20:53 Oroszország önellátóvá teszi magát ritkaföldfémekből20:22 "Szervezetünk nagyon meggyengült" - Simonka György kizárását kezdeményezték a Fideszből20:02 Hát persze hogy aggódik Pompeo a fehéroroszországi fejlemények miatt19:40 Levelet kapott az Opre Roma, rossz hír van benne19:25 Egy keréken, 236-tal hajtó motoros balesetezett - másnap19:09 Hárman meghaltak, hatan megsérültek a skóciai vonatbalesetben18:38 Ideges volt a fiatal, teljesen érthető, hogy összetörte Veszprém herendi életfáját18:13 Meglepődött a nagymama, amikor drogos purdék helyett rendőrök nyitottak be hozzá17:56 Megtalálták a T-rex unokatestvérét
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Több mint 140 millió nő "tűnt el" a fiúgyermekek előnyben részesítése miatt

Reklám

Több mint 140 millió nőt tartanak nyilván "eltűntként" világszerte amiatt, hogy több helyen előnyben részesítik a fiúgyermekeket a lányokkal szemben, és a kislányokat helyenként olyan szélsőséges mértékben elhanyagolják, hogy az a halálukat is okozhatja - adta hírül az ENSZ Népesedési Alapja (UNFPA) kedden közzétett éves jelentésében.
A szervezet szerint a világ egyes részein a szülők olyannyira a fiúgyermekeket részesítik előnyben, hogy a nők úgy döntenek, a lány magzatokat nem hordják ki és nem szülik meg, a már megszületett lánygyermekekről pedig látványosan kevésbé gondoskodnak, mint a fiúkról. Az UNFPA ezt a gyakorlatot "a mélyen beágyazódott nemi egyenlőtlenség olyan tünetének" nevezte, amely mára eltorzította a férfiak és nők arányát egyes országok népességében. Emiatt sok férfi nem talál párt, nem tud családot alapítani, és a jelenség súlyosbítja a nők elleni erőszakot is.
Kiemelték azt is, hogy a világon minden ötödik házasságkötésnél kiskorú lányt adnak férjhez. Bár a gyakorlat tiltott, naponta 33 ezer lánygyermeket adnak férjhez saját családtagjai vagy a helyi közösségek tagjai. Ma 650 millió nő él úgy házasságban, hogy gyerekként adták őket férjhez.
Becslések szerint idén 4,1 millió lányt fenyegeti a női nemiszerv-csonkítás gyakorlata. Jelenleg 200 millió olyan nő és lány él a világon, akiken elvégezték a fájdalmas, ártalmas, kíméletlen nemiszerv-csonkítást. Natalia Kanem, az UNFPA vezetője elmondta: ezek a kártékony eljárások mély és hosszan tartó traumát okoznak, amely megfosztja a lányokat a kiteljesedés jogától.
A világ népességének helyzetéről kiadott 2020-as jelentés legalább 19 olyan, lányokkal szemben alkalmazott ártalmas gyakorlatot nevez meg, amely az emberi jogok megsértésének minősül, köztük például a fiatal lányok mellének palástolását szolgáló mellvasalás vagy a szűzhártya ellenőrzése.
Az UNFPA vezetője szerint a problémát a gyökerénél kell kezelni, vagyis a férfiak elsőbbségét biztosító normákon kell változtatni. Az ENSZ-nek jobban kellene támogatnia az érintett közösségeket, hogy megértsék, milyen súlyos károkat okoznak ezek a rögzült gyakorlatok.
A jelentésben szorgalmazzák, hogy például az öröklési jogszabályok módosításával biztosítsanak a nőknek egyenlő esélyeket. Tíz éven keresztül évente 3,4 milliárd dolláros befektetésre lenne szükség ahhoz, hogy fel tudják számolni a kiskorú lányok kiházasítását és a női körülmetélés gyakorlatát - közölte az ENSZ Népesedési Alapja.
(MTI)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready