Bezár!
2020. augusztus 13., csütörtök, Ipoly, Áldáska, Ibolya napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:37 Török miniszter: távoktatással indul a tanév22:23 A brit tudósok legnagyobb felfedezése: mégsem kellene minden fertőzöttet a vírus áldozatának tekinteni22:11 Hazai illúziók22:04 A Kurszk tengeralattjáró pusztulásának 20. évfordulójára emlékeztek Oroszországban21:48 Aszad: az amerikai szankciók a terroristáknak nyújtanak támogatást21:32 Európa legkorábbi ismert csonteszközeit azonosították20:53 Oroszország önellátóvá teszi magát ritkaföldfémekből20:22 "Szervezetünk nagyon meggyengült" - Simonka György kizárását kezdeményezték a Fideszből20:02 Hát persze hogy aggódik Pompeo a fehéroroszországi fejlemények miatt19:40 Levelet kapott az Opre Roma, rossz hír van benne19:25 Egy keréken, 236-tal hajtó motoros balesetezett - másnap19:09 Hárman meghaltak, hatan megsérültek a skóciai vonatbalesetben18:38 Ideges volt a fiatal, teljesen érthető, hogy összetörte Veszprém herendi életfáját18:13 Meglepődött a nagymama, amikor drogos purdék helyett rendőrök nyitottak be hozzá17:56 Megtalálták a T-rex unokatestvérét
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Ez lett Netanjahu mára ígért területgyarapításából: "annektálás helyett a nyári iskolaszünet miatt fognak emlékezni erre a napra"

Reklám

Ofir Akunisz, a regionális együttműködés minisztere szerint csakis Washington jóváhagyása után kerülhet sor a ciszjordániai annektálásra, várhatóan valamikor július folyamán - jelentette a katonai rádió szerdán.
Zoom
Netanjahu és az ő tervei (fotó: Amir Levy/Getty Images)
Benjámin Netanjahu miniszterelnök július 1-re ígérte, hogy Izrael kiterjeszti fennhatóságát a Ciszjordániai területek mintegy 30 százalékára, az ott található izraeli településekre, de a miniszterelnöki hivatal a rádió megkeresése ellenére is hallgat erről a kérdésről.
Ofír Akunisz miniszter, Netanjahu bizalmasa szerint csakis az amerikai jóváhagyás után lehetséges a ciszjordániai területek bekebelezése. Donald Trump amerikai elnök az elmúlt hétvégére ígérte az ezt bejelentő beszédét, de ez elmaradt.
Jelenleg is Jeruzsálemben tárgyal a Fehér ház küldöttsége a kérdések tisztázására, és Akunisz szerint várhatóan a közeli napokban, vagy a hónap folyamán megállapodás születik a Washington támogatta, s a Trump-"béketervben" is megjelölt lépésről.
A rádió értesülése szerint az amerikaiak valamiféle ellentételezést kérnek Netanjahutól, kedvezményeket vagy területi engedményeket a palesztinok javára, amely a világ közvéleményének szemében is elfogadhatóvá teszi a területek bekebelezését.
Akunisz szerint első lépésben a nagyobb telepes blokkok annektálására kerülhet sor, a Jeruzsálem melletti Gus Ecionra és Maálé Adumim telepes-városra, valamint a Szamáriában, Ciszjordánia északi részén található Ariel telepes-tömbre.
A rádió értesülése szerint az eredetileg megjelölt 30 százalék helyett csak 15 százalékról folyik az egyezkedés, a Jordán-völgyének annektálása lekerült a napirendről, mivel II. Abdullah jordán király számára ez elfogadhatatlan lenne.
A kérdésben egyelőre csak kiszivárogtatások és találgatások hangzanak el az izraeli médiában, sőt Gabi Askenázi külügyminiszter sem tudott választ adni a rádiónak szerda reggel, s arra kérte az újságírókat, hogy forduljanak Benjámin Netanjahuhoz kérdésükkel.
"Július 1-re valószínűleg a nyári iskolaszünet megkezdése, nem pedig egy történelmi lépés megtétele révén fognak emlékezni. Beni Ganz és az arabok legyőzték Netanjahut, és megtámadták a szuverenitás kiterjesztését"- nyilatkozta a ynetnek szerdán Ajelet Saked, a jobboldali Zsidó Otthon (Bájt Hajehudi) párt egyik vezetője.
Beni Ganz "védelmi" miniszter, aki a koalíciós megállapodás értelmében másfél év múlva miniszterelnök lesz, hétfőn azt nyilatkozta a ynetnek, hogy jelenleg a koronavírus és a miatta kialakult gazdasági válság kezelése a fontos, és nem a közvélemény-kutatások szerint mindössze a lakosság 4 százalékát foglalkoztató annektálás.
Szerdán a ciszjordániai területek bekebelezését ellenző képviselők, politikusok és civil szervezetek vezetői konferenciát tartottak Jeruzsálemben, amit az interneten közvetítettek. Ezen magas rangú volt katonatisztek biztonsági szempontból szálltak síkra az egyoldalú bekebelezéssel szemben, a politikusok pedig úgy vélték, hogy súlyos károkat okozott Izraelnek a nemzetközi diplomáciában már a másfél hónapja tartó intenzív közbeszéd is az egyoldalú annektálásról, még akkor is, ha a valóságban nem kerül rá sor. A megszólalók szerint Izrael nemzetközi elszigetelődését hozhatja a lépés, amit csakis a jelenlegi amerikai vezetés támogat, amely novemberben távozhat. Kora délután a Gázai övezettől északra található tengerparti Askelonban elrendelték a nyilvános óvóhelyek megnyitását, mert attól tartanak a város vezetői, hogy a Hamász rakétákat indít a térség felé, amennyiben bejelentik a ciszjordániai annektálást. Éjszaka a Gázai övezetet kormányzó Hamász terrorszervezet figyelmeztető rakéta-sorozatot lőtt - egyelőre a tenger irányába. Korábban közölték, hogy hadüzenetnek tekintik a ciszjordániai földek bekebelezését.
Az elmúlt időszakban számos nyílt és háttérben zajló diplomácia erőfeszítés történt a július 1-re meghirdetett annektálás ellen. Az arab országok mellett számos európai ország képviselői is a lépés felülvizsgálatát kérték Jeruzsálemtől, legutóbb szerda reggel a Jediót Ahronót című újságban közzétett írásában Boris Johnson, az Egyesült Királyság miniszterelnöke.
A nagykoalíciós izraeli kormány pártok közötti megegyezése értelmében Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök július 1-jén megkezdheti az előkészületeket Izrael szuverenitásának kiterjesztésére Ciszjordánia egy részére. A Jordán folyó nyugati partján fekvő, a nemzetközi közösség által megszállt területnek tekintett Ciszjordániában mintegy félmillió izraeli él ott épített településeken, melyeket a nemzetközi közösség nem ismer el Izrael részének.
(MTI)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready