Terrorizmus támogatásában mondta ki bűnösnek, és 500 ezer rubel pénzbírság (több mint 2 millió forint) megfizetésére kötelezte hétfőn a nyugat-oroszországi Pszkov bírósága Szvetlana Prokopjevát, az amerikai Szabad Európa Rádió/Szabadság Rádió orosz adásának munkatársát.
Prokopjeva - akire az államügyész 6 év börtön kiszabását kérte - nem ismerte el az ellene felhozott vádat, s úgy vélekedett, hogy az ítélet az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) bosszúja, amiért egy 2018. végi adásban bírálni merészelte a szervezetet. Bejelentette, hogy fellebbezni fog.
"Az lesz csak igazán félelmetes, ha senki nem mer megszólalni" - jelentette ki az újságíró, aki a tárgyaláson egy "Nem fogom be a szám" feliratú pólót viselve jelent meg.
Prokopjeva ellen azután emeltek vádat, hogy az Eho Moszkvi rádióban a Vlagyimir Putyin orosz elnök által teremtett belpolitikai légkört tette felelőssé azért a korábbi öngyilkos robbantásos merényletért, amelyet egy 17 éves, magát anarchistának valló fiú hajtott végre az FSZB arhangelszki székháza előtt. A robbantásban a biztonsági erők három tagja megsérült.
Helyszíni beszámolók szerint az ítélethirdetéskor Prokopjeva támogatói a bíróság épülete előtt gyülekeztek, kifejezve szolidaritásukat az újságíróval. A hatóságok több "magányos tüntetőt" letartóztattak Moszkvában és Pszkovban.
A 40 éves Prokopjeva elleni eljárás miatt több orosz és nemzetközi civil szervezet szót emelt, köztük a Riporterek Határok Nélkül is.
(MTI)