Több mint kétmillió résztvevővel tartottak szerdán online tüntetéseket Iránban azt követően, hogy a bíróság halálra ítélt három, a tavalyi kormányellenes megmozdulásokon részt vevő férfit.
Sajtójelentések szerint az emberek "Nem a kivégzésre" hashtagek formájában fejezték ki felháborodásukat az interneten, a tiltakozók közt volt többek közt Aszgar Farhádi Oscar-díjas iráni filmrendező is, aki hozzátette: "Ne tegyétek az irániak szomorú életét még nyomorultabbá!"
Az online tüntetések azt követően indultak, hogy Gulamhosszein Eszmaili, az igazságügyi minisztérium szóvivője kedden bejelentette a 3 férfira kiszabott ítéletet, noha a végrehajtás időpontját nem közölte. A tárgyalást követő sajtótájékoztatón Eszmaili elutasította az ítélettel kapcsolatos bírálatokat, és leszögezte, hogy a férfiak erőszakos bandavezérek, akik több épületet is felgyújtottak, tetteiket pedig telefon segítségével videóra is felvették.
Iránban a legfelsőbb bíróság által kiszabott halálos ítéleteket csak az ország legfőbb politikai és vallási vezetője semmisítheti meg, ezt a tisztséget Ali Hamenei ajatollah tölti be.
A síita államban 2019 novemberében országszerte kormányellenes tüntetések robbantak ki, egyebek közt a benzinárak váratlan emelése miatt. A megmozdulásokat a rendőrség megtorolta, többen életüket vesztették, a tüntetéseket követően pedig a hatóságok több mint ezer embert tartóztattak le.
(MTI)