Konstruktívnak nevezte az ukrán külügyminiszter pénteken azoknak a tárgyalásoknak az első fordulóját, amelyet Kijev az iráni küldöttséggel kezdett meg a január elején Iránban lelőtt ukrán utasszállító repülőgép ügyéről.
Dmitro Kuleba a Kijevben folytatott, 11 órás megbeszélés másnapján kiemelte: már önmagában az is siker, hogy az iráni fél hajlandó volt tárgyalóasztalhoz ülni, hogy a két ország közösen tárja fel a 176 ember halálát okozó szerencsétlenség összes körülményét, hogy a felelősök ellen eljárás indulhasson, és az áldozatok hozzátartozói kártérítést kaphassanak.
Mindkét ország elkötelezett amellett, hogy "átlátható és pártatlan" vizsgálatot folytassanak le - jelentette ki az ukrán külügyminiszter. Hozzátette ugyanakkor, ha az Iránnal folytatott tárgyalások nem vezetnének eredményre, Ukrajna nemzetközi döntőbírósághoz fordul.
Január 8-án az iráni fővárosból, Teheránból Kijevbe tartó Boeing-737 típusú repülőgépet két rakétatalálat érte nem sokkal felszállás után. A fedélzeten tartózkodó 167 utasból és a kilencfős legénységből senki nem élte túl a katasztrófát.
Az irániak a kezdeti tagadás után beismerték, hogy a repülőt a hadsereg lőtte le véletlenül. Az iráni polgári légi irányítás szerint emberi mulasztás, egy rosszul beállított légvédelmi radar okozta a katasztrófát.
(MTI)