Több ezer sebesültje és már több tucat halottja van a Libanon fővárosában, Bejrútban kedd este történt robbanásnak. Hasszán Diáb kormányfő azt mondta, Libanon katasztrófával néz szembe, Bejrút pedig gyászol.
A libanoni egészségügyi miniszter több mint 25 halottról és hozzávetőleg 2500 sebesültről számolt be a bejrúti kikötő körzetében történt robbanás után, nem sokkal később azonban már harmincnál több halálos áldozatról és mintegy háromezer sérültről beszélt a televízióban. A libanoni vöröskereszt vezetője ennél kevesebb sérültről tud, de értesülése szerint számuk így is meghaladta a 2200-at.
Több ország, köztük az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Izrael és Irán is segítséget ajánlott Libanonnak.
Korábban írtuk: Legalább tíz halottja van a bejrúti robbanásnak, sok a sebesült
Legalább tíz halottja és több száz sebesültje van a kedd esti bejrúti robbanásnak az an-Nahar című libanoni napilap és biztonsági illetékesek szerint.
Hírügynökségek jelentései szerint a detonáció a bejrúti kikötő körzetében történt, ott, ahol több robbanóanyag-raktár - más forrás szerint vegyianyagraktár - található. A város felett vastag füstfelhő keletkezett. Az AFP francia hírügynökség kettős robbanásról számolt be.
George Kettaneh, a libanoni vöröskereszt vezetője szerint a detonációban megsebesültek százait szállították kórházba, de sokan a robbanás által megrongált házakban rekedtek. Hozzátette, hogy a helyi sajtónak nincsenek pontos adatai a sebesültekről és a romok alatt rekedtekről. Több sérültet hajóval menekítettek ki.
Az LBCI libanoni műsorszolgálató azt jelentette, hogy a bejrúti Hotel Dieu kórház közölte: több mint ötszáz sérültek ápolnak, és többet már nem tudnak fogadni. Többtucatnyian műtétre szorulnak, a kórház véradásra szólította fel a lakosokat.
A robbanás hallható volt a város több kerületében is, sok háznak az ablakai is betörtek.
Abbász Ibrahim, a libanoni biztonsági erők főnöke közölte, hogy a detonációt nem pokolgép okozta, hanem egy olyan térségben történt, ahol az évek során elkobzott, erősen robbanékony anyagokat tárolták. Ibrahim a televíziónak nyilatkozva nem volt hajlandó a robbanás okáról beszélni, mondván, hogy meg kell várni a vizsgálatok eredményét.
A libanoni székhelyű al-Majadín televízió idézte a libanoni vámhivatal főnökét, aki szerint több tonnányi nitrát robbant fel.
Michel Aún államfő összehívta a legfelsőbb védelmi tanácsot - közölte Twitter-üzenetben az elnöki hivatal.
Haszan Diab libanoni kormányfő egynapos nemzeti gyászt rendelt el szerdára az áldozatok emlékére.
Farhan Haq ENSZ-szóvivő újságíróknak azt mondta, hogy egyelőre nem tudni, mi okozta a detonációt, és nincs arra utaló jel, hogy az ENSZ-személyzet tagjai közül valaki megsebesült.
Az amerikai védelmi minisztérium közölte, hogy tudomásuk van a robbanásról, és "aggódnak minden potenciális emberveszteség miatt, amelyet egy ilyen erőteljes robbanás okozhat".
A Libanontól 180 kilométerre nyugatra fekvő Cipruson helyi lakosok két, egymást gyorsan követő robbanást hallottak. Egy nicosiai lakosnak a háza megremegett - írta a Reuters hírügynökség.
A robbanás a libanoni polgárháború idején elkövetett nagyerejű robbanásokra emlékeztet, és három nappal azelőtt történt, hogy a Rafík Haríri volt kormányfő és másik 21 ember 2005-ben történt meggyilkolásának ügyében ítélkező különleges ENSZ-törvényszék meghozza az ítéletét. Haríri halálát tonnányi robbanószerrel megrakott teherautó felrobbantása okozta, amelyet mérföldekre is lehetett érezni, akárcsak a keddi robbanást.
Korábban írtuk: Erőteljes robbanás történt Libanon fővárosában
Erőteljes robbanás rázta meg kedden este a libanoni fővárost, egyelőre nem ismerni az okokat.
A hírügynökségek jelentéseiből csak annyi derül ki, hogy a detonáció a bejrúti kikötő körzetében történt, ott, ahol több robbanóanyag-raktár található. A város felett vastag füstfelhő keletkezett.
Több ember megsebesült, az első jelentések azonban még nem adtak hírt halálos áldozatokról. A robbanás hallható volt a város több kerületében is, sok háznak betörtek az ablakai.
Nem tudni, mi okozta a robbanást, a helyi tájékoztatási eszközök valószínűnek tartják, hogy kikötői balesetről lehet szó.
(MTI)