Pakisztán egy kedden bemutatott új térképpel szemléltette területi követeléseit a vitatott hovatartozású Kasmírban. Az Imran Hán pakisztáni miniszterelnök által bemutatott politikai térkép Pakisztánhoz tartozóként tünteti fel Kasmír indiai részét - igaz, olyan vitatott területként, amelyet India illegális megszállás alatt tart.
A pakisztáni vezetés mindemellett hangsúlyozta, hogy csak politikai megoldás lehetséges. A térkép ugyanakkor nem mutatta a pontos határvonalat Kínával Kasmír keleti részén.
Szerdán lesz az évfordulója annak a vitatott indiai alkotmánymódosításnak, amely megfosztotta Kasmír India által ellenőrzött részét a részleges autonómiától. Az indiai kormány 2019 augusztus 5-én visszavonta a muszlim többségű Dzsammu és Kasmír állam különleges alkotmányos státusát, a lépést Pakisztán törvénytelennek minősítette.
Az indiai hatóságok egyébként az évforduló közeledtével kijárási tilalmat rendeltek el a térségben. A helyi muszlim közösség elnyomásra panaszkodik.
India és Pakisztán a két ország 1947-es függetlenné válása óta több háborút is vívott az azóta is vitatott hovatartozású térség miatt, amelynek északkeleti részén, Ladakhban Kínának is vannak területi követelései. A határvonalon gyakoriak az összecsapások.
(MTI)