2020. szeptember 19., szombat, Vilhelmina, Szabolcs napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
09:06 Nagy-Britannia, Franciaország és Németország kiállt az Iránt sújtó szankciók enyhítése mellett08:49 Trump: heteken belül kész lehet az oltóanyag, áprilisra minden amerikainak elérhető lesz08:21 Közel 30,4 millió a világ számon tartott covidosainak száma08:04 Meghalt az amerikai szövetségi legfelsőbb bíróság legrutinosabb túlélője07:46 Most már vaskori szőlőprés is bizonyítja a főníciai borgyártást07:31 Pompeo Brazíliában ígért segélyt a venezuelai menekülteknek06:56 Ha emberek között nő fel egy farkas, akkor sem lesz teljesen szelíd23:10 Mégsem Anatóliában, hanem az eurázsiai sztyeppén háziasították először a lovakat22:49 Szaharov-díj: erős mezőnyt kellene maguk mögé utasítani a lengyel buzivédőknek22:23 Az afgán elnök belement, hogy a nők "sértő neve" is felkerüljön gyermekeik dokumentumaira21:50 Nem tetszenek a Diginek a frekvencia-árverés szabályai21:18 Dr. Ilkei Csaba: Újságírók, szerkesztők, sajtómunkások és az állambiztonság III. (5) - Miért hiúsult meg Fényes Tamás fotoriporter (MTI), hírszerző ügynök izraeli kiküldetése?21:07 Holotúlélői kort élt meg egy szélsőséges bangladesi iszlamista vezető20:42 Harmadolás és jó magaviselet nélkül is öt év múlva mehet vissza a vonatra purdét gyártani "V. A."20:22 Ennek viszont már a fele sem tréfa: Izland fővárosában bezárják a kocsmákat
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Az amerikai követelőzés miatt kilép a WHO reformjáról folyó tárgyalásokból Németország és Franciaország

Reklám

Franciaország és Németország kilép az Egészségügyi Világszervezet (WHO) reformjáról folyó tárgyalásokból, mert az Egyesült Államok irányító szerepet akar játszani a megbeszéléséken, holott úgy döntött, hogy kilép a szakosított ENSZ-szervezetből - közölte három, nevének elhallgatását kérő illetékes a Reuters hírügynökséggel pénteken.
A francia-német lépés kudarc Donald Trump amerikai elnök számára, miközben a legfejlettebb hét ország (G7) soros elnöki tisztét betöltő Egyesült Államok abban reménykedett, hogy sikerült közös menetrendet kidolgozni a WHO átfogó reformjára szeptemberben, két hónappal az amerikai elnökválasztás előtt.
Az Egyesült Államok júliusban közölte, hogy kilép a globális egészségügy jobbítása céljából létrehozott ENSZ-szervezetből, miután Trump azzal vádolta meg a szervezetet, hogy túlságosan részrehajló volt Kínával szemben, és rosszul kezelte a koronavírus-világjárványt.
A WHO visszautasította a vádakat. Egyes európai kormányok is bírálták a WHO-t, de korántsem olyan súlyosan, mint az Egyesült Államok, és tárgyalásokból való kilépésre vonatkozó párizsi és berlini döntés amiatt született, hogy feszültségek keletkeztek az európai partnerek által domináns szerepre törekvő erőfeszítéseknek nevezett amerikai magatartás miatt.
Németország, Franciaország, Nagy-Britannia és Olaszország kormányszóvivői nem kívánták kommentálni a hírügynökség értesüléseit.
A WHO reformjáról szóló tárgyalások négy hónapja kezdődtek. Azóta csaknem húsz távkonferenciát tartottak a G7 egészségügy-miniszterei.
A G7-en belüli - amelynek tagja Japán és Kanada is - megállapodás megkönnyíti majd a G20-országcsoporton, illetve az ENSZ-en belüli tárgyalásokat, ahol minden változást jóvá kell hagynia Kínának, Oroszországnak és több fontos G7-ország kormányának.
Egyelőre nem tudni, hogy az egyesült államokbeli G7-csúcstalálkozó, amelyen Trump elnök ismertetni kívánja a menetrendet, valóban összeül-e szeptemberben, ahogyan tervezték.
Amerikai illetékesek nem ismertették a Washington által tervezett reformokat. Az Egyesült Államok által benyújtott eredeti útiterv azonban több szövetséges szerint túlságosan bíráló, sőt "kemény" volt. Az eredeti szövegen eszközölt változtatások ellenére az amerikai törekvések több ország - így Németország számára - elfogadhatatlanok - közölték a tárgyalásokhoz közel álló források.
Egy európai G7-ország tárgyalója elmondta, hogy mindenki bírálta Tedrosz Adhanom Gebrejeszuszt, a WHO főigazgatóját, egyesek szerint átpolitizált volt a koronavírus-válságkezelés. Az európai országok azonban erősebb, jobban finanszírozott és függetlenebb WHO-t akarnak, míg az amerikai kilépés gyöngíti a szervezetet, az Egyesült Államok biztosította ugyanis az szervezet költségvetésének 15 százalékát.
A WHO reformtervei aligha zárulnak le véglegesen, különösen ha Trump elveszíti a novemberi elnökválasztást. Az európai államok azt szeretnék, hogy az Egyesült Államok a WHO tagja és finanszírozója maradjon, és maguk is hajlandóan növelni az ENSZ-szervezetnek nyújtott támogatásukat.
(MTI)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready