Öt nappal a történtek után adott részletes tájékoztatást a rendőrség arról, mi vezetett Jacob Blake hátba lövéséhez – számolt be a hatósági tájékoztatóról az amerikai The New York Times napilap. Még múlt vasárnap a wisconsini Kenosha városában két rendőrjárőr egy intézkedés során hátba lőtt egy fekete férfit. Az esetről egy igen megrázó felvétel készült, amin látszik, hogy Blake egy autó körüljárva a vezetőülés felé tartott, amikor a mögötte két pisztolyt fogó rendőr a már kinyílt ajtónál rálő. Összesen hétszer sült el a fegyver, a férfi azonban nem halt meg, kórházba szállították, ahol jelenleg is küzd az életéért. A beszámoló szerint a férfit jelenleg is az ágyához bilincselve őrzik a kórházban.
Az első hírek arról szóltak, hogy Blake fia születésnapját tartották, a gyerek pedig ott ült az autó hátsó ülésén, így végignézte azt, ahogy a rendőrök lelövik az apját. A megdöbbentő képsorok után újra fellángoltak a hatósági erőszak elleni demonstrációk, és miután gyújtogatásokba torkollottak a zavargások, Trump elnök bevetette a Nemzeti Gárdát.
Zoom
Jacob Blake akkor is példás családapa volt, amikor rendőrökkel verekedett, és csak a bőrszíne miatt lőtték le... Vagy talán csak arra gondolnak a vérző szívű liberálisok, hogy a rassza miatt viselkedett úgy, ahogy?
A helyi rendőrség pénteki sajtótájékoztatóján közölte: Blake ellen elfogató parancs volt érvényben, a férfit szexuális bántalmazás, birtokháborítás és garázdaság maitt körözték. Beszámolójuk szerint vasárnap is ugyanaz a nő hívta ki a járőröket a helyszínre a 911-es segélyhívón, akit a férfi a vádak szerint szexuálisan bántalmazott. Egy júliusi bírósági dokumentum szerint a bántalmazott nő beadványában azt állította, Blake jészaka, miközben aludt, betört az otthonába, és megtámadta őt.
Zoom
Rusten Sheskey rendőr és "áldozata". Ön melyikükkel találkozna szívesebben egy sikátorban?
Daniel Miskinis rendőrparancsnok beszámolója szerint a riasztást követően a rendőrök fokozott figyelmet fordítottak az intézkedésre. Az intézkedő járőröket képviselő rendőrségi szakszervezet korábban kiadott közleménye szerint Blake határozottan ellenállt a letartóztatásnak, harcolt a tisztekkel, az egyikkel szemben fejfogást alkalmazott, majd figyelmen kívül hagyta a rendőrök határozott felszólítását, hogy dobja el a kést, amit bal kezében tartott.
A The New York Times közben idézi a férfi ügyvédjét, Ben Crumpot, aki szerint Blake épp két veszekedő nőt próbált meg szétválasztani, amikor kiérkeztek a rendőrök. „Épp békéltetni próbálta a feleket” – közölte. Egy helyi közösségi civil aktivista, Jesse Franklin szerint a férfi egy nyugodt, kiegyensúlyozott családapa volt, akit most megpróbálnak befeketíteni, mintha valami bűnöző lett volna.
(Magyar Hang)
Ne feledjük, nyugodt, kiegyensúlyozott családapa!