Sokkoló az ismerethiány a holokausztról a negyven év alatti amerikai felnőttek körében - derült ki egy szerdán közzétett felmérésből, amelynek adatai szerint a megkérdezettek 11 százaléka vélte úgy, hogy azt a zsidók követték el.
Zoom
"A holokauszt mintegy hatmillió zsidó ember szisztematikus, államilag megtervezett és irányított üldözése és megsemmisítése volt" - rágja az olvasó szájába a Magyarországi Talmudista Iroda.A fogalom amerikai ismeretének kutatásából kirajzolódott, a felmérésbe bevontak kétharmada nem tudott arról, hogy "a nácik hatmillió zsidót gyilkoltak meg". További 36 százalék pedig úgy vélte, kétmillió zsidóval vagy még kevesebbel végeztek az adott időszakban.
A válaszadók fele nem tudott megnevezni egyet sem az Európában, a II. világháború idején kialakított negyvenezer táborból vagy gettóból.
A megkérdezettek ötven százaléka ugyanakkor találkozott holokausztot "tagadó" írásokkal, hozzászólásokkal a közösségi oldalakon.
A felmérést a zsidó jóvátételi világbizottság (WJRO) rendelte meg. A szervezet elnöke, Gideon Taylor sokkolónak és elszomorítanak nevezte az eredményt, egyben úgy vélte, az megmutatja, miért szükséges most cselekedni, amikor még élnek "holokauszt-túlélők", hogy elmondják történeteiket.
Az országos felmérésben 18-39 éves korú embereket kérdeztek meg az Egyesült Államok tagállamaiban.
A vizsgálat kimutatta, hogy New Yorkban különösen sokan, a nyilatkozók mintegy húsz százaléka volt tisztában azzal, hogy a zsidók felelősek az ún. holokausztért.
A déli Arkansas államban élők tudtak a legkevesebbet az ún. holokausztról, míg az ismeretek terén az Egyesült Államok középső részének északi területén fekvő Wisconsinban lakók teljesítettek a "legjobban".
(MTI nyomán)