2020. október 28., szerda, Zsálya napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
16:20 Filmkritika: Szárnyas Fejvadász15:56 A kormány járványügyi intézkedései ellen tüntettek Prágában15:22 A török elnök sérelmezi, hogy az oroszok megszórták bombával a kedvenc terroristáit Szíriában15:02 Operatív törzs: jelentősen emelkedtek a kiszabható bírságok összeghatárai14:42 Müller: folyamatosan nő a tesztelési kapacitás14:31 Korai keresztény templom maradványaira bukkantak a Golán-fennsíkon13:48 Putyin közölte Erdogannal, hogy nem örül a hegyi-karabahi terroristaexportnak13:28 Új rakéták sikeres teszteléséről számolt be az orosz védelmi minisztérium13:02 50 forint segélyt kapott az államtól egy nyugdíjas12:52 Fontos kérdés lehet ez a cseheknél: a képviselőházuk terrorszervezetté nyilvánította a Hezbollah teljes egészét12:34 Oroszországban kötelezővé tették a maszkviselést a nyilvános helyeken12:13 Novák: januártól akár a csok teljes összege felvehető többgenerációs otthonok létrehozására11:50 Kormányzati fellépést követel a Facebook ellen a Mi Hazánk11:33 Egyéves baba meglövése miatt ítéltek el egy 12 éves feka "rappert" Amerikában - nem ez az első ügye11:03 Itt tartunk 2020-ban: Gyurcsány fiatalok közé megy, és nem leköpik, hanem pózolnak vele
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Szaharov-díj: erős mezőnyt kellene maguk mögé utasítani a lengyel buzivédőknek

Reklám

A fehérorosz demokratikus ellenzék, az iraki Nadzsíb Músza Mikael, Moszul érseke, hondurasi környezetvédelmi aktivisták, valamint a "szexuális kisebbségek jogaiért harcoló" lengyel aktivisták is szerepelnek az Európai Parlament (EP) emberi jogok védelméért odaítélhető Szaharov-díjának idei jelöltjei között.
Az uniós parlament honlapján pénteken közzétett tájékoztatás szerint a fehérorosz demokratikus ellenzék jelölését az Európai Néppárt (EPP), az EP szociáldemokrata frakciója (S&D), az Újítsuk meg Európát (Renew Europe), valamint az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) nevű képviselőcsoport támogatta.
Fehéroroszországban augusztus 9. óta állandóak a tiltakozások, mert az ellenzék szerint Aljakszandr Lukasenka elnök csalással nyerte el hatodik mandátumát. A tiltakozásokat a hatóságok könyörtelen brutalitással igyekeztek visszaszorítani, és az ellenzéki vezetők jelentős része mostanra börtönbe került vagy elhagyta az országot.
Nadzsíb Músza Mikael, Moszul érsekének jelölését az Identitás és Demokrácia (ID) nevű képviselőcsoport támogatta. A jelölést azzal indokolják, hogy amikor az Iszlám Állam nevű terrorszervezet 2014 augusztusában elfoglalta Moszult, az érsek gondoskodott a keresztények Kurdisztánba menekítéséről. Emellett több mint 800, a 13. és 19. század között készült történelmi kéziratot őrzött meg.
A díjra jelöltek között van a Guapinol nevű, környezetvédelmi aktivistákból álló hondurasi csoport, amelynek tagjait azért börtönözték be, mert békés tiltakozó tüntetést szerveztek egy bányavállalat ellen. A vállalat beszennyezte a Guapinol és a San Pedro folyó vizét. A Zöldek és az Egységes Európai Baloldal frakciója szintén díjra jelölték Berta Cáceres 2016 márciusában meggyilkolt, hondurasi környezetvédő aktivistát. A lenka közösség jogait védő aktivista több mint két évtizeden át harcolt a földek védelméért és a nagy környezetszennyező projektek ellen.
Egyéni képviselői támogatás alapján a Szaharov-díj 2020-as jelöltjei között van végezetül három, a "szexuális kisebbségek jogaiért" harcoló lengyel aktivista is. Az aktivisták weboldalt hoztak létre azon helyi önkormányzatok megfigyelésére, amelyek elfogadtak, elutasítottak, vagy amelyek területén függőben vannak a "leszbikus, homoszexuális, biszexuális, transznemű és interszexuális" (LGBTI) kisebbségekhez tartozó embereket megkülönböztető határozatok.
A Szaharov-díjat 1988 óta minden évben olyasvalakinek ítélik oda, aki jelentős erőfeszítéseket tesz, nagy áldozatokat vállal az emberi jogokért, a gondolatszabadságért és a demokráciáért folytatott küzdelemben. A díjra a parlamenti frakciók vagy legalább 40 képviselő ajánlhat jelöltet.
(MTI nyomán)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready