Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken azt javasolta, hogy hosszabbítsák meg legalább egy évvel a hadászati támadó fegyverek számának csökkentéséről megkötött orosz-amerikai START-3 (Új START) szerződést.
Putyin ezt az orosz biztonsági tanács ülésén jelentette be, és megbízta Szergej Lavrov külügyminisztert, hogy egyeztessen erről Washingtonnal. A szerződés hatálya február 5-én jár le.
"Hosszabbítsuk meg legalább egy évvel a szerződést, hogy lehetőségünk legyen tartalmas párbeszédet folytatni azoknak a problémáknak a paramétereiről, amelyeket az ilyen szerződések szabályoznak, azért, hogy országaink és a világ összes olyan állama, amely érdekelt a hadászati stabilitás fenntartásában, ne maradjanak ilyen alapvető dokumentum nélkül" - mondta az orosz elnök.
A 2010-ben Barack Obama amerikai és Dmitrij Medvegyev orosz elnök által Prágában aláírt és 2011. február 5-én hatályba lépett START-3 (Új START) megállapodás a rendszeresített robbanófejek számát 1550-ben, a hordozóeszközökét pedig - beleértve a rendszerbe nem állított eszközöket is - 800-ban maximalizálta. Ezek közül mindkét fél 700-at állíthat rendszerbe
Moszkva a meghosszabbításra többször is javaslatot tett, amire Washington nyilvánosan sokáig nem reagált, mígnem Marshall Billingslea amerikai elnöki leszerelési különmegbízott kedden Washingtonban kijelentette: elvi megállapodás született az Egyesült Államok és Oroszország között a START-3 hatályának meghosszabbításáról. "Szeretnénk meghosszabbítani az Új START-egyezmény érvényességét egy bizonyos időre, feltéve, ha cserébe ők (az oroszok) elfogadják nukleáris fegyverarzenáljuk korlátozását, azaz befagyasztását" - mondta.
Lavrov ezt szerdán tagadta, és azt mondta, "nem tisztességes" Billingsleanek az az állítása, miszerint Oroszország kész lenne a robbanótöltetek számának befagyasztására, és Moszkva azt akarja, hogy ehhez az intézkedéshez Peking is csatlakozzon. Kifogásolta, hogy az Egyesült Államok kizárólag a robbanófejek számát korlátozná, köztük a harcászati eszközökét is, a saját újonnan megjelent hordozóeszközeit azonban nem.
Megismételte az orosz álláspontot, amely szerint
az amerikai taktikai atomfegyvereket a számba vételük és tárgyalásokba történő bevonásuk előtt az európai NATO-tagállamok területéről vissza kellene szállítani a tengerentúlra.
Az orosz diplomácia vezetője kifejezte Moszkva készségét arra, hogy a hatályos szerződés érvényét kiterjessze két kifejlesztett és öt fejlesztés alatt álló orosz fegyverzettípusra. Kifogásolta, hogy az Egyesült Államok ki akarja hagyni a hadászati biztonságról folytatott tárgyalások témái közül a világűr militarizálását, holott hadszíntérként már mind a kozmosz, mind pedig a kibertér megjelent a doktrínáiban.
Hozzátette: Moszkva nem tudja nem figyelembe venni, hogy Washington nem kíván csatlakozni az általános atomcsendegyezményhez, valamint azt, hogy az atomstopegyezmény megsértésével olyan hadgyakorlatokba vonja be a többi NATO-tagországot, amelyen a harcászati nukleáris fegyverek bevetését gyakorolják.
Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter, a hadászati fegyverzetcsökkentési tárgyalások moszkvai felelőse azt mondta, hogy Moszkva és Washington egyelőre nem áll a megállapodás küszöbén, ezért nem látja okát annak, hogy az elmúlt napokban az amerikai fél miért küldött ezzel ellentétes jelzéseket a nyilvánosság felé. Közölte, hogy a Billingsleavel október 5-én Helsinkiben megtartott kétoldalú tárgyalási fordulót követően a START-3 ügyében a november 3-án esedékes amerikai elnökválasztásig semmilyen megállapodás és személyes találkozó nem várható.
Frissítés: Washington: nem fogadható el az orosz javaslat
Nem fogadható el az orosz elnök, Vlagyimir Putyin javaslata a hadászati támadó fegyverek számának csökkentésére vonatkozó Új START-szerződés (más néven START-3) egyéves meghosszabbításáról - jelentette ki Robert O'Brien amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó pénteken a Twitteren.
A mikroblogban O'Brien hangsúlyozta: Washington úgy javasolta korábban az Új START-egyezmény egyéves meghosszabbítását, hogy cserében bizonyos időtartamra korlátoznák az Egyesült Államok és Oroszország nukleáris robbanófejeinek számát.
"Az orosz elnök ma tett javaslata az Új START-egyezmény meghosszabbítására a robbanófejek korlátozása nélkül elfogadhatatlan" - fogalmazott az amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó. Leszögezte, hogy az amerikai javaslat "győzelem lett volna" mind az orosz, mind az amerikai fél számára. "Miután Genfben találkoztam (orosz) kollégámmal, azt gondoltuk, hogy az oroszok készek lesznek elfogadni a javaslatunkat" - fűzte hozzá.
O'Brien hangsúlyozta azt is, hogy az amerikai kormányzat komolyan szeretné csökkenteni a fegyverzeteket, de úgy, hogy "legyenek garanciák az egész világ biztonsága számára.
"Reméljük, hogy Oroszország átgondolja az álláspontját, még mielőtt megkezdődne a nagyon is költséges fegyverkezési verseny" - hangoztatta Robert O'Brien.
Vlagyimir Putyin pénteken - az orosz nemzetbiztonsági tanács ülésén - tett javaslatot az Új START szerződés érvényességének meghosszabbítására, de javaslata nem tartalmazta az amerikaiak által megfogalmazott feltételt.
(MTI)