Letartóztatták Navaz Saríf volt pakisztáni miniszterelnök vejét hétfőn, azt követően, hogy a hét végén több tízezer ember tüntetett az ország legnagyobb városában, Karacsiban a hivatalban lévő kormányfő, Imran Hán távozását követelve, köztük Saríf lánya is.
Navaz Saríf lánya és egyben politikai örököse, Marjam Navaz a Twitter közösségi portálon azt közölte, a rendőrök rájuk törték az ajtót, és elhurcolták férjét, a tüntetésen szintén részt vevő Mohamed Szafdárt.
Az ellenzék bírálta az őrizetbevételt, és úgy vélték, a Navaz család elleni támadásról van szó.
Marjam Navaz leszögezte: folytatják a tüntetéseket egészen Hán megbuktatásáig.
A hatalmas tömeget megmozgató demonstrációt a szeptemberben, kilenc párt tömörülésével létrehozott Pakisztáni Demokratikus Mozgalom (PDM) nevű ellenzéki platform szervezte.
A PDM azzal a céllal jött létre, hogy országos tüntetéseket indítson a kormány megdöntésére, mert állítása szerint a nagy befolyással rendelkező hadsereg juttatta Hánt a kormányfői tisztségbe a 2018-as, "elcsalt" választásokon. Pénteken az ellenzéki pártok hívei Gudzsranvála városának stadionjában gyülekezve indították el az országos tüntetési hullámot.
A második megmozduláson vasárnap a tüntetők szót emeltek a sajtó egyre fokozódó cenzúrája és az ellenzéki hangok egyre erőteljesebb elfojtása ellen, illetve tiltakoztak a kormány gazdaságpolitikája ellen is. Pakisztánban a gazdaság nem növekszik, és két számjegyű az infláció.
"Munkahelyeket vettek el, napi két étkezést elvontak az emberektől" - mondta Marjam Navaz. Vele együtt felszólalt a tüntetésen Bilaval Bhutto Zardari is, a 2007-ben meggyilkolt Benazir Bhutto volt kormányfő fia, a Pakisztáni Néppárt elnöke, aki arról beszélt, hogy vidéken a földművesek éheznek, a fiatalok kiábrándultak.
A következő parlamenti választásokat a tervek szerint 2023-ban tartják Pakisztánban. A legnagyobb ellenzéki erőt a korábbi miniszterelnök, Navaz Saríf Pakisztáni Muszlim Liga (PML-N) nevű pártja alkotja a dél-ázsiai országban. Navaz Sarífot, aki a hadsereg bírálójának számít, a pakisztáni legfelsőbb bíróság 2017-ben elmozdította elnöki székéből, a törvényszék 2018 júliusában korrupciós vádakkal börtönbüntetésre ítélte. 2019-ben azonban Londonba távozhatott orvosi kezelésre hivatkozva. A volt kormányfő a hadsereget és a bíróságot hibáztatja, mert szerinte felfújták az ellene szóló vádakat.
Imran Hán tagadja, hogy a hadsereg segítette őt hatalomra két évvel ezelőtt, és azzal fenyegetőzött szombaton, hogy fel fog lépni az ezt állító ellenzéki vezetőkkel szemben.
(MTI)