2020. november 26., csütörtök, Virág napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:34 Orbán: Magyarország nettó 4,1 milliárd eurót kap az EU-tól, és a többségében német cégek 6 milliárd eurót visznek ki évente az országból22:16 Meghosszabbítják a korlátozásokat Németországban22:03 BKK: minden jármű forgalomba állt Budapesten21:30 Folyosón, sátorban kötik oxigénre a súlyos koronavírusos betegeket Bukarestben21:17 Azért mondott le a holland euroszkeptikus párt elnöke, mert kiderült, hogy az ifjúsági tagozat nem a zsidó- és ratyikedvelő fiatalok gyűjtőhelye21:03 Irán mintegy 40 millió adag oltóanyag beszerzését tervezi20:46 Lavrov: Moszkva kész kielégíteni Bagdad minden haditechnikai igényét20:15 A dél-európai tagállamok elégedetlenek az EB migrációs tervével, mert nem tartalmazza a sáskák kötelező szétosztását19:58 Buzibefogadó társadalmat akar teremteni az EU - a "szivárványcsaládok" elismerését is kötelezővé tennék19:36 Az orosz főügyészség Varsóhoz fordult a Kaczynski fivérek telefonbeszélgetésének leiratáért - a lengyel külügy szerint provokáció19:18 Izraelben arra készülnek, hogy Trump a hivatali idejének lejárta előtt megtámadja Iránt19:13 Morawiecki elutasította az EB-elnök javaslatát a költségvetési feltételrendszer bírósági vizsgálatára19:11 A kínai elnök is gratulált Bidennek19:04 Nem a bokorban találta, saját csecsemőjüket vitte kórházba egy apa Szolnokon18:49 Meseország félidőben
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Zaríf: Irán nem kezd fegyverkezési versenybe az ENSZ-embargó lejárta után

Iránnak nem áll szándékában fegyverkezési versenyt indítani a Perzsa-öbölben az ENSZ-embargó lejártával - jelentette ki Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter kedden az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) online tartott ülésén.
A Perzsa-öbölben kialakult helyzet megvitatását szolgáló ülést Oroszország kezdeményezte, és azon Szergej Lavrov orosz külügyminiszter elnökölt.
Irán vasárnap jelentette ki, hogy lejárt az ENSZ Biztonsági Tanácsának 2231-es számú határozata alapján ellene elrendelt fegyverembargó. Az iráni tárcavezető egyben köszönetét fejezte ki a ENSZ BT tagjai túlnyomó többségének, amiért meghiúsították az Egyesült Államok próbálkozásait, hogy "megölje" az úgynevezett atomalkut, és fenntartsa a testület 2231-es számú határozata alapján Irán ellen elrendelt fegyverembargót.
Az embargó 2020. október 18-i lejártáról 2015-ben született megállapodás az Irán, valamint az ENSZ BT öt állandó tagállama - az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Oroszország, Kína - és Németország között létrejött atomalku részeként.
A 2015-ben megkötött atomalku leglényegesebb pontja, hogy Irán az ellene foganatosított nemzetközi szankciók feloldásáért cserébe garantálja: nukleáris programja csakis békés célokat szolgál, annak keretében nem készít atombombát.
Donald Trump amerikai elnök 2018-ban egyoldalúan felmondta a szerződést, arra hivatkozva, hogy nem tartalmaz elegendő garanciát annak megakadályozására, hogy Irán atombombára tegyen szert. Idén augusztusban pedig megpróbálta rábírni a Biztonsági Tanácsot, hogy hosszabbítsa meg a fegyverembargó érvényét, továbbá, hogy vessék ki Iránnal szemben azokat a nemzetközi büntetőintézkedéseket is, amelyek az atomalku előtt érvényben voltak. Washington próbálkozása azonban nem járt sikerrel.
Az amerikai külügyminiszter vasárnap bejelentette, hogy országa továbbra is szankcionálja a fegyvereladást Iránnak.
(MTI)Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready