Szigorítják a határellenőrzéseket Görögország északi, Albániával, Bulgáriával és Észak-Macedóniával közös határain a koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében - jelentette be csütörtökön Sztéliosz Pécasz görög kormányszóvivő.
A tájékoztatás szerint ezeken a határszakaszokon koronavírus-gyorsteszteknek vetik alá az említett három ország felől érkezőket, illetve bezárnak két határátkelőt az utasforgalom előtt.
Pécász közölte, hogy helyi idő szerint péntek reggel hat órától lezárják Krisztallopigi határátkelőt az albán határon, illetve a bolgár határon lévő Nimfea átkelő csak teherforgalom előtt marad nyitva. Hozzátette, hogy továbbra is nyitva maradnak a Kakavia (albán határ), az Evzonoi (észak-macedón határ) és a Promahonasz (bolgár határ) átkelők.
A kormányszóvivő hangsúlyozta, hogy a szárazföldi határokon beutazóktól megkövetelik a beutazást megelőző 72 órában elvégzett koronavírus-teszt negatív eredménye mellett a görög közegészségügyi, illetve polgári védelmi hatóságok által helyszínen elvégzett gyorstesztet is. Az újbóli negatív teszteredmény esetén tovább engedik a beutazókat a tartózkodási helyüket igazoló űrlap benyújtása mellett.
Pécasz elmondta, hogy a gyorstesztek elvégzésére vonatkozó kötelezettség nem terjed ki a repülőgépen érkezőkre. "A rendelkezésünkre álló információk szerint jelenleg nem indokolt ezt az intézkedést kiterjeszteni a repülőtereinkre" - tette hozzá.
A kormányszóvivő hangsúlyozta, a nagyszámú észak-görögországi fertőzött miatt a járványügyi intézkedéseket helyben szigorítják. Mint mondta, a karanténelőírások a lakosok mozgását, illetve a munkahelyeket is érintik.
Görögországban november 13-tól éjszakai kijárási tilalmat léptettek életbe a koronavírussal fertőzöttek számának ugrásszerű növekedése miatt. A tilalom este kilenc órától reggel öt óráig van érvényben. Az utcára menni kizárólag munkavégzés vagy más nyomós indok, például egészségügyi okok miatt lehet.
A nemzetközi repülőjáratokat nem állították le a hatóságok, viszont jelentősen, a minimumra korlátozták a belföldi légijáratok számát. A külföldről érkező utasoknak legfeljebb három napja elvégzett - negatív - PCR-teszteredményt kell felmutatniuk.
A csaknem 11 milliós Görögországban a fertőzöttek napi száma 1600 és 3000 között ingadozik. Az eddigi csúcsértéket november 12-én jelentették 3316 fertőzöttel. A járvány kirobbanása óta 85 261 fertőzöttet azonosítottak, akik közül 1347-en hunytak el a kórban. A meggyógyultak száma 23 074.
(MTI)