Bezár!
2021. január 24., vasárnap, Timót, Surány napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
16:59 Trump kemény munkája nem vész el: nagykövetséget nyit az Egyesült Arab Emírségek Tel-Avivban16:25 Joghurttal ünnepelték "román barátaink" a "kis egyesülést"16:14 A holland rendőrség őrizetbe vette a sárga Escobart15:46 Tényleg semmi szükség kerítésre: sok elszenesedett holttestet találtak Mexikóban, az amerikai határ közelében14:59 "Keményen az asztalra csaptunk" - mondta az Európai Tanács elnöke14:23 A demokrácia csodája: továbbra is "jobboldali-szociáldemokrata" elnöke lehet Portugáliának13:57 Lapátra tették a Hertha vezetőedzőjét - Dárdai visszatérhet13:41 Eljött a női kvóták ideje a madridi Prado múzeumban is - mindezt a takarékosság jegyében13:02 Az iraki vezetés ma elárasztotta a jogvédők könnycsatornáit12:26 Lassan érkezik a vírus antiszemita variánsa11:57 OGYÉI-főigazgató: idő kérdése, és Európában szerephez jut a Szputnyik V11:40 Tizenegy bányászt kimentettek a berobbant kelet-kínai aranybányából11:23 Az "elveszett jobboldali szavazat" mítoszának cáfolata11:06 Közútkezelő: újra téliesebbek az útviszonyok10:51 Szijjártó: kész a megállapodástervezet a kínai vakcináról, csak alá kell írni, ha megkapja a hazai engedélyt az oltóanyag
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Izraelben arra készülnek, hogy Trump a hivatali idejének lejárta előtt megtámadja Iránt

Reklám

Izrael készüljön fel egy Irán elleni esetleges amerikai támadás forgatókönyvére még Donald Trump amerikai elnök hivatali idejének lejárta előtt - erre szólították fel az izraeli hadvezetést az ország politikai vezetői, legalábbis ezt írta szerdán a Walla című izraeli hírportál.
Zoom
Fotó: CNN
E forrás szerint az izraeli politikai vezetés az elmúlt hetekben arra utasította a hadsereg vezetőit, hogy készítsék elő Izraelt egy Irán elleni amerikai támadás lehetőségére, melyre a következő hetekben kerülne sor, még mielőtt Donald Trump elnök elhagyja a Fehér Házat. Az értesülést meg nem nevezett, a kérdésben érintett magas rangú izraeli tisztviselők közölték a megbízhatónak tekintett Walla hírportállal.
Beni Ganz védelmi miniszter az elmúlt két hétben kétszer beszélt Christopher Miller megbízott amerikai védelmi miniszterrel, aki a Trump által az elnökválasztás után néhány nappal menesztett Mark Asper helyébe lépett.
Magas rangú izraeli tisztviselők szerint megbeszéléseiken az iráni kérdéssel, a szíriai helyzettel, valamint Izrael és az Egyesült Államok közötti biztonsági együttműködési megállapodással foglalkoztak.
Az izraeli tisztviselők azt mondták, hogy ha a Trump-kormányzat fellép Irán ellen, akkor várhatóan Izrael előzetes figyelmeztetést kap. A nagyfokú bizonytalanság miatt azonban a hadsereget arra utasították, hogy győződjön meg védelmi rendszereinek megfelelő működéséről. Izraelben ugyanis attól tartanak, hogy egy amerikai támadás esetén az irániak katonai válasza közvetlenül Izraelre sújthat le a szíriai Irán-párti milíciák vagy a Libanonban működő Síita Hezbollah bevetésével.
A múlt héten a The New York Times című amerikai lap arról számolt be, hogy Trump elnök néhány vezető amerikai tisztviselőnek felvetette Irán natanzi központi urándúsító létesítménye megtámadásának lehetőségét. A beszámoló szerint Mike Pence alelnök, Mike Pompeo külügyminiszter és a közigazgatás más magas rangú tisztviselői azzal tanácsolták el az elnököt ettől lépéstől, hogy ez regionális eszkalációhoz vezetne.
Pompeo külügyminiszter néhány nappal ezt követően meglátogatta Izraelt és a Perzsa-öböl menti államokat. Látogatása során a kíséretében lévő amerikai tisztviselők azt mondták, hogy a Trump-kormány továbbra is napirenden tart minden lehetőséget Iránnal kapcsolatban.
Pompeo közel-keleti tartózkodásának idején az Egyesült Államok hadseregének Közel-Keletért felelős központi parancsnoksága meglepetés-hadgyakorlatot hirdetett, amelyben B-52 stratégiai bombázókat indítottak. Ezek a nehézbombázók képesek olyan óriási bombákat hordozni, amelyek behatolhatnak az iráni földalatti nukleáris létesítmények bunkereibe. Az amerikai bombázók az Egyesült Államokból indultak, és egyenesen az amerikai légierő katari bázisára repültek.
Ezt a váratlan hadgyakorlatot Teheránnak küldött üzenetnek szánták. Az Egyesült Államok hadserege központi parancsnokságának nyilatkozata szerint a gyakorlat célja az "agresszív elemek elrettentése", és Amerika közel-keleti szövetségesei iránti támogatásuk kifejezése volt.
(MTI)Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás
Állítólag növekszik az oltási kedv hazánkban, kampányt is indít a kormány. Ön kérte már, vagy kérni fogja az oltást?
» Igen» Nem» Még nem tudom, de meggyőzhető vagyok» Még nem tudom, de inkább nem

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready