Meggyilkoltak egy magas rangú iráni atomtudóst pénteken Teherán közelében - erősítette meg az iszlám köztársaság külügyminisztériuma.
A tárca tájékoztatása szerint "terroristák" egy rajtaütés során meglőtték a testőreivel együtt az autójában ülő Mohszen Farizadét a fővárostól keletre fekvő Ab-Szard településen, egy másik járművet pedig felrobbantottak.
A 63 éves férfi később belehalt a sebesülésébe, és kórházba szállítása után "mártírhalált" halt - írták.
Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter kijelentette, hogy Izraelnek valószínűleg köze van a merénylethez, bizonyítékokat azonban nem mutatott be.
Zoom
Netanjahu régóta rettegtetett az iráni atomprojekttel, miközben az izraeli nukleáris arzenálról ködösítenek (fotó: Sebastian Scheiner / AP)
A helyi hatóságok arról számoltak be, hogy több támadóval is végeztek a merényletet követően.
A tudós az iráni Forradalmi Gárda tagja volt, a rakétagyártás szakértője, akit nyugati országok az iráni nukleáris fegyver kifejlesztését célzó titkos program egyik vezetőjeként tartottak számon.
A Farsz iráni hírügynökség szerint Farizade régóta az izraeli titkosszolgálat célkeresztjében van.
Zoom
A merénylet helyszínén készült képeket a flhivatalos iráni hírügynökség hozta nyilvánosságra (fotó: Farsz)
Az Irán legfelsőbb vallási és politikai vezetőjének számító Ali Hamenei ajatollah katonai tanácsadója péntek délután ígéretet tett arra, hogy keményen le fognak csapni a merénylet felelőseire, akik "meg fogják bánni tetteiket".
Az iráni atomenergia-ügynökség szóvivője korábban tagadta a merényletről szóló híreket, kiemelve, hogy "atomtudósaink mindannyian jól vannak", azonban később a külügyminisztérium megerősítette a támadás tényét.
Zoom
Fotó: Farsz
A történtek nyomán várhatóan tovább fog fokozódni a feszültség Irán és az Egyesült Államok között.
2010 óta több iráni atomtudóst is megöltek. Teherán az Egyesült Államokat és Izraelt vádolja a merényletek kitervelésével, aláhúzva, ily módon akarják akadályozni az ország nukleáris programjának végrehajtását.
Frissítés: "Meg fogják bánni tetteiket"
Nemcsak a külügyminiszter, hanem Hoszein Dehgan, az Irán legfelsőbb vallási és politikai vezetőjének számító Ali Hamenei ajatollah katonai tanácsadója is Izraelt vádolta meg a rajtaütés kitervelésével és elkövetésével, s ígéretet tett arra, hogy keményen le fognak csapni a felelősökre, akik "meg fogják bánni tetteiket".
"A szövetségesük (Donald Trump amerikai elnök) politikai életének utolsó napjaiban a cionisták fokozni próbálják a nyomást Iránon, és kiterjedt háborút akarnak kirobbantani" - írta a Twitteren.
2. frissítés: A vezérkari főnök sem ígér kesztyűs kezeket
Mohammad Bagerí iráni vezérkari főnök leszögezte a mikroblogon közzétett üzenetében, hogy "szörnyű megtorlás" vár a felelősökre, addig nem nyugszanak, amíg el nem kapják az elkövetőket.
Netanjahu: "Nem árulhatok el mindent"
Izrael hivatalosan nem felelt a magas rangú iráni atomtudós meggyilkolásával kapcsolatos iráni vádakra - jelentette a Háárec című újság honlapja pénteken.
Izrael nem válaszolt a teheráni gyilkossággal kapcsolatos jelentésekre és a vádakra, amiben szerepe lehet annak is, hogy a szombati ünnepnap beköszönte után érkezett az atomtudós megölésének a híre, amikor politikusok ritkán nyilatkoznak.
Zoom
Netanjahu már 2018-ban megnevezte a tudóst mint ellenséget (kép: YouTube / The Times of Israel)
Ugyanakkor a helyi média emlékeztet arra, hogy Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök egy sajtótájékoztatón két évvel ezelőtt felhívta a figyelmet Mohszen Farizade iráni atomtudósra, és azt mondta: "Ne feledjék ezt a nevet".
Nem sokkal a merényletről szóló jelentések közzététele után Netanjahu miniszterelnök közzétett egy videót, amely részletesen leírta az e héten végzett munkáját, és hozzátette: "Nem árulhatok el mindent." (A Times of Israel szerint ez egy, a Moszad-főnökkel tett titkos szaúd-arábiai látogatásra tett utalás, de érdemes hozzátenni, hogy Iránt Szaúd-Arábia is legalább annyira gyűlöli, mint Netanjahu vagy a Trump-környéki szélsőcionisták, nem véletlen a közeledés - a szerk.)
Az iráni atomprogram atyjának számító Mohszen Farizade a lap értesülése szerint egy évvel ezelőtt túlélt egy ellene végrehajtott merénylet-kísérletet, és azóta bujkálva élt.
Nevét 2018-ban említette Benjámin Netanjahu, amikor leleplezte az iráni atomarchívumot, melynek tartalmát Izraelbe szállították. Két évvel ezelőtti beszédében az izraeli kormányfő felidézett egy dokumentumot, amelyben Farizadét idézte: "A fő cél az iráni nukleáris program befejezésének bejelentése, miközben ez a különleges tevékenység 'tudományos ismeretek fejlesztése' címszó alatt zajlik".
Izraeli ismeretek szerint Mohszen Farizade 2003-ig az iráni nukleáris program alapját képező projektet vezette, majd nukleáris fejlesztéssel foglalkozott a teheráni védelmi minisztérium égisze alatt.
Az iráni média ritkán említette meg név szerint Farizadét. 2007-ben a Mehr hírügynökség arról számolt be, hogy Farizade a védelmi minisztérium alatt működő fizikai kutatóközpontban dolgozó tudós. Más iráni sajtóorgánumok az évek során "tudományos szakértőnek" nevezték, s megemlítették a nukleáris programhoz való hozzájárulását és biztonsági munkáját.
Irán soha nem engedélyezte a kérések ellenére, hogy a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) ellenőrei kihallgathassák Farizadét, arra hivatkozva, hogy akadémikus tudós, aki Teherán egyik legnagyobb egyetemén ad elő.
A Háárec szerint amerikai jelentések, köztük a CIA jelentése azt állította ifjabb George Bush kormányzása idején, hogy Farizade oktatói tevékenysége fedősztoriként szolgál. 2008-ban nevét felvették azon iráni tisztviselők listájára, akiket az amerikai kormányzat gazdasági szankciókkal sújtott.
Izraelt régóta azzal gyanúsítják, hogy közel egy évtizeddel ezelőtt megkezdte iráni nukleáris tudósok célzott kivégzését. Legalább négy tudós vesztette életét 2010 és 2012 között - Teherán szerint - egy merényletprogram részeként, amelynek célja az atomenergia-program ellehetetlenítése volt. Irán 2012-ben felakasztott egy embert a gyilkosságok miatt, azt állították róla, hogy kapcsolatban áll Izraellel.
Szombati frissítés: Róhani szerint is Izrael a ludas
Az iráni elnök is megszólalt szombaton az előző nap rajtaütésben megölt atomtudós, Mohszen Farizadeh ügyében; Haszan Róhani is Izraelt vádolta a fizikus meggyilkolásával.
Pénteken Mohamed Dzsavíd Zaríf iráni külügyminiszter is kijelentette, hogy a zsidó állam áll az iszlám köztársaság atomprogramjában meghatározó szerepet betöltő tudós elleni merénylet mögött.
Zsarnok cionista rezsim
"Ismét a zsoldos zsarnok cionista rezsim vérével szennyeződött be a világméretű arrogancia gonosz keze" - áll a tv-ben beolvasott államfői nyilatkozatban.
Haszan Róhani elnök szerint a mártír tudós megölése Irán ellenségeinek a kétségbeesését és gyűlöletük mélységét mutatja, és a kutató "mártíromsága nem fogja lassítani az eredményeinket".
Az iszlám köztársaság vallási és katonai elöljárói előzőleg megesküdtek, hogy Irán bosszút áll Farizade megöléséért. A tudóst, aki régóta feketelistán volt Izraelben az iráni atomprogramban betöltött vezető szerepe miatt, Teherán közelében lőtték le az autójában.
"Egy leszakított virág helyén ezer másik nő" - írta a Twitteren az iráni kormány kommunikációs minisztere. Ali Akbar Szálehi, az iráni atomprogram vezetője szombaton úgy fogalmazott, "most csak még intenzívebben folytatjuk a Farizade által megkezdett utat".
Trump egyik utolsó torpedója
Az első elemzői értékelések szerint a merénylet célja az lehetett, hogy Donald Trumpnak az amerikai elnökválasztáson elszenvedett veresége után távozó washingtoni adminisztráció és az izraeli kormány megtorpedózzák az esetleges újbóli diplomáciai közeledést Irán és a januárban hivatalban lépő új amerikai vezetés között.
(MTI nyomán)
Kapcsolódó: