Tiltakozását fejezte ki Japán amiatt, hogy az orosz hadsereg egy Tokió által vitatott hovatartozású szigetre telepített rakétavédelmi rendszert.
Oroszország az Sz-300V4 típusú új rakétavédelmi rendszeréből telepített a Japánhoz közel fekvő szigetláncra.
"Ez a lépés hozzájárul az orosz hadsereg jelenlétének megerősítéséhez az Északi Területeken, és szemben áll azon álláspontunkkal, hogy a szigetcsoport Japán területének a része" - jelentette ki Kato Kacunobu kormányszóvivő szerdán. Hozzátette, hogy Tokió kedden diplomáciai csatornákon keresztül tudatta az orosz féllel, hogy "nem tolerálják" a rakétavédelmi rendszer telepítését Etorofu szigetén.
A Kuril-szigetek orosz közigazgatás alatt állnak, de a szigetcsoport négy déli tagját - Kunasir, Iturup (Etorofu), Sikotan és Habomai szigeteket - Japán magának követeli, és ezeket a területeket a saját "Északi Területeiként" emlegeti. Japán az 1855-ös kétoldalú kereskedelmi és határmegállapodásra hivatkozik, viszont a Szovjetunió a második világháború végén elfoglalta a teljes szigetcsoportot. A területi vita miatt a két ország nem írt alá békeszerződést a második világháborút követően.
(MTI)