Az amerikai kongresszus ámenetileg megtorpedózza Donald Trump elnök csapatkivonási terveit Németországból - derült ki az amerikai védelmi költségvetés csütörtökön nyilvánosságra került tervezetéből.
A kongresszus alsó- és felsőházának demokrata, illetve republikánus párti képviselői helyi idő szerint csütörtökre virradó éjjel állapodtak meg ebben. Az amerikai képviselőházban a demokraták, a szenátusban a republikánusok rendelkeznek többséggel. A több mint 4500 oldalas védelmi büdzsét annak megszavazását követően még az amerikai elnöknek is alá kell írnia.
A jogszabály szerint az amerikai védelmi miniszternek jelentésben kell kifejteni a kongresszus előtt, hogy egy ilyen lépés mennyiben szolgálja az Egyesült Államok nemzetbiztonsági érdekét. Leghamarabb 120 nappal ezt követően lehetne a Németországban állomásozó amerikai kontingens létszámát a jelenlegi 34 500 fő alá csökkenteni.
Trump korábban többször bírálta Németországot, mert megítélése szerint Berlin nem fordít elég pénzt védelmi célokra. Az időközben elbocsájtott Mark Esper amerikai védelmi miniszter júliusban közölte, hogy összesen 11 900 amerikai katonát vonnak ki Németországból. Egy részüket más európai országokba vezényelnék át.
Az amerikai elnök terveit éles bírálatok érték nemcsak az amerikai hadsereg részéről, de Trump saját pártján, a republikánus párt berkein belül is.
Berlin megkönnyebbüléssel fogadta a csütörtöki értesülést. "Természetesen örülünk annak, hogy látszólag egyetértés van a republikánusok és a demokraták között Washingtonban abban, hogy mindezt még egyszer meg kell vitatni" - jelentette ki Haiko Maas német külügyminiszter.
Markus Söder bajor miniszterelnök, akinek tartományát rendkívüli mértékben érintené az amerikai csapatkivonás, szintén üdvözölte a fejleményt. "A csapatkivonás stratégiai hiba lenne és ártana a NATO keretében folytatott együttműködésnek - tette hozzá.
Az amerikai védelmi költségvetés tervezete úgy fogalmaz, hogy a kongresszus továbbra is nagy becsben tartja Németországot erős NATO-partnerként. "A Németországban állomásozó mintegy 34 500 amerikai katona" jelenléte fontos elrettentésül szolgál Oroszország európai expanziós törekvéseivel szemben" - olvasható a jogszabálytervezetben, amely szerint ezek a csapatok központi szerepet játszanak az amerikai műveletek támogatásában a Közel-Keleten, Afrikában, illetve Afganisztánban.
Trump azzal fenyegetett, hogy megvétózza a védelmi költségvetést, igaz nem a csapatkivonás akadályozása, hanem a közösségi médiumok szabályozása körül kialakult vita miatt. Az amerikai törvényhozás kétharmados többséggel tudja felülbírálni az elnöki vétót. A védelmi büdzsét a kongresszus még az év vége előtt akarja elfogadni.
(MTI)