Bezár!
2021. január 19., kedd, Kenéz napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
20:03 Ez a rusnya, nőnek öltöző, körülmetélt buzeráns lesz a Biden-kormány helyettes egészségügyi titkára19:28 Rúgott még egy utolsót Trumpba a szenátus republikánus párti többségének vezetője19:14 Peking szerint ők helyesen jártak el járványügyben18:45 Ónos eső veszélye miatt adtak ki figyelmeztetést18:26 A Mi Hazánk azonnali lépéseket sürget a cigánybűnözés felszámolása érdekében18:17 Több mint nyolcvan migráns jutott át Melillába a határkerítésen18:02 Letartóztatták az orosz "ítéletnapi" parancsnoki repülőgép kifosztóját17:30 Meg akartak erőszakolni egy nőt a gödöllői HÉV-en, de ellenállt - kirabolták, betörték az orrát17:11 Pentei-Pfendtner Antal budakeszi jegyző és családjának kálváriája17:03 Németországban sem akarnak véget vetni a zárlatnak16:35 Müller Cecília "rendkívül jól van"15:52 Történetek a kórságokról, a biológiai fegyverekről, a gonosz vírusokról és a még gonoszabb oltásokról15:44 Cigány hagyományápolás Kistarcsán is15:36 Elismerte a Gazprom, hogy meghiúsulhat az Északi Áramlat-2 megépítése14:53 Tibi atya: a Mi Hazánk jelenleg az egyetlen politikai párt, amelyik tesz valamit a kisvállalkozói és a munkásosztályért
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Az amerikai kongresszus átmenetileg megtorpedózza Trump németországi csapatkivonási tervét

Reklám

Az amerikai kongresszus ámenetileg megtorpedózza Donald Trump elnök csapatkivonási terveit Németországból - derült ki az amerikai védelmi költségvetés csütörtökön nyilvánosságra került tervezetéből.
A kongresszus alsó- és felsőházának demokrata, illetve republikánus párti képviselői helyi idő szerint csütörtökre virradó éjjel állapodtak meg ebben. Az amerikai képviselőházban a demokraták, a szenátusban a republikánusok rendelkeznek többséggel. A több mint 4500 oldalas védelmi büdzsét annak megszavazását követően még az amerikai elnöknek is alá kell írnia.
A jogszabály szerint az amerikai védelmi miniszternek jelentésben kell kifejteni a kongresszus előtt, hogy egy ilyen lépés mennyiben szolgálja az Egyesült Államok nemzetbiztonsági érdekét. Leghamarabb 120 nappal ezt követően lehetne a Németországban állomásozó amerikai kontingens létszámát a jelenlegi 34 500 fő alá csökkenteni.
Trump korábban többször bírálta Németországot, mert megítélése szerint Berlin nem fordít elég pénzt védelmi célokra. Az időközben elbocsájtott Mark Esper amerikai védelmi miniszter júliusban közölte, hogy összesen 11 900 amerikai katonát vonnak ki Németországból. Egy részüket más európai országokba vezényelnék át.
Az amerikai elnök terveit éles bírálatok érték nemcsak az amerikai hadsereg részéről, de Trump saját pártján, a republikánus párt berkein belül is.
Berlin megkönnyebbüléssel fogadta a csütörtöki értesülést. "Természetesen örülünk annak, hogy látszólag egyetértés van a republikánusok és a demokraták között Washingtonban abban, hogy mindezt még egyszer meg kell vitatni" - jelentette ki Haiko Maas német külügyminiszter.
Markus Söder bajor miniszterelnök, akinek tartományát rendkívüli mértékben érintené az amerikai csapatkivonás, szintén üdvözölte a fejleményt. "A csapatkivonás stratégiai hiba lenne és ártana a NATO keretében folytatott együttműködésnek - tette hozzá.
Az amerikai védelmi költségvetés tervezete úgy fogalmaz, hogy a kongresszus továbbra is nagy becsben tartja Németországot erős NATO-partnerként. "A Németországban állomásozó mintegy 34 500 amerikai katona" jelenléte fontos elrettentésül szolgál Oroszország európai expanziós törekvéseivel szemben" - olvasható a jogszabálytervezetben, amely szerint ezek a csapatok központi szerepet játszanak az amerikai műveletek támogatásában a Közel-Keleten, Afrikában, illetve Afganisztánban.
Trump azzal fenyegetett, hogy megvétózza a védelmi költségvetést, igaz nem a csapatkivonás akadályozása, hanem a közösségi médiumok szabályozása körül kialakult vita miatt. Az amerikai törvényhozás kétharmados többséggel tudja felülbírálni az elnöki vétót. A védelmi büdzsét a kongresszus még az év vége előtt akarja elfogadni.
(MTI)Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás
Állítólag növekszik az oltási kedv hazánkban, kampányt is indít a kormány. Ön kérte már, vagy kérni fogja az oltást?
» Igen» Nem» Még nem tudom, de meggyőzhető vagyok» Még nem tudom, de inkább nem

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready