Helytelenül állította be a Goznij csecsen állami televízió a Samuel Paty történelemtanárt a Mohamed prófétáról készült karikatúrákat bemutatása miatt lefejező csecsen "kamasz" jellemét és indítékait, az ilyen bűncselekmény elfogadhatatlan és elítélendő - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak kedden Moszkvában.
Zoom
Tüntető emeli magasba a gyilkos képét egy Franciaország-ellenes tüntetésen Idlibben októberben (fotó: Mohammed Al-Rifai/AFP/Getty Images)
Paty gyilkosának Franciaországból Törökországon hazahozott holttestét vasárnap temették el a csecsenföldi Salazsi faluban. Az eseményről beszámoló Groznij televízió a 18 éves elkövetőt "provokáció áldozataként" és "istenfélő fiatalemberként" állította be, aki "nem tudott úrrá lenni megsértett érzésein".
Zoom
Abdullakh Anzorov - hősnek kijáró temetést kapott (fotó: Instagram)
"Mint tudják, az állami csatornák különböző álláspontokat közvetítenek. Ennek (a csecsen tévé által közreadott) álláspontnak nem lehet köze az ebben az ügyben egyetlen helyes állásponthoz, amely abszolút módon elítéli ezt a gyilkosságot és elfogadhatatlannak minősíti a hasonló cselekedeteket" - fogalmazott Peszkov.
A szóvivő nem kívánt válaszolni arra a kérdésre, hogy a terrorizmus mentegetéseként értékeli-e a televízió által hangoztatott álláspontot.
Zoom
Sajtóbeszámolók szerint a tizenéves temetésén, aki a francia pedagógust októberben gyilkolta meg iszlamista vallási indulatból, legkevesebb kétszázan vettek részt. Ha a helyi hatóságok a járványhelyzetre hivatkozva nem hirdettek volna ki karantént faluban, feltehetően többen is elmentek volna búcsúztatására. A zöld szövetbe csavart holttestet kísérő, csecsen és arab nyelven kiáltozó tömegből helyszíni beszámolók szerint többször kihallatszott az "Allahu akbar!" kiabálás.
Oroszországban és az ország határain kívül már a csecsen televízió beszámolóját megelőzően is megütközést keltett a nyilvános végtisztesség, amelyet egy joghézag tett lehetővé. A vonatkozó orosz szövetségi törvény értelmében ugyanis az életüket vesztett terroristák holttestét nem adják ki a hozzátartozóknak, akikkel elhantolás helyszínét sem közlik. A jogszabályt megerősítő 2007-es alkotmánybírósági határozat indoklása értelmében a végtisztesség jelképes megadása egyfelől a terror propagandáját szolgálja, másfelől sérti az áldozatok hozzátartozóinak érzéseit. A törvényt végrehajtását részletező kormányrendelet értelmében a temetést szakosított szolgálatok végzik el, az előzetes nyomozást lefolytató hatóság által meghatározott helyen.
Franciaországban viszont a halottat kiadják a rokonoknak. (Igen rosszul teszik a terroristák esetében - a szerk.) Az ügy a lap szerint nem vetett volna fel jogi természetű kérdéseket, ha a terroristát francia földön temették volna el.
Paty gyilkosát a francia rendőrök még október 16-án, a terrortámadás napján, az elfogására tett kísérlet közben lőtték agyon.
Korábban Ramzan Kadirov, Csecsenföld vezetője, aki a két csecsen háborút követően Moszkva biztos támaszaként pozícionálja magát az észak-kaukázusi régióban, azzal vádolta meg Emmanuel Macron francia elnököt, hogy politikájával bűncselekmények elkövetésére sarkallja az embereket. Azt hangoztatta, hogy a francia vezető "százszor rosszabb a terroristáknál.
(MTI nyomán)