Bezár!
2021. július 24., szombat, Kinga, Kincső, Csenge napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
16:57 Tizenötezer lakost evakuáltak a manilai agglomerációból16:41 "Énekeljük együtt jó hangosan a Himnuszt" - Szilágyi Áron háromszoros olimpiai bajnok16:26 Észtország száz kilométer szögesdrótot ajándékoz Litvániának15:23 Kormányrendelet: mostantól név szerint jelentenek a 60 év feletti oltatlanokról Magyarországon15:11 Kiszorította az LMBTQP-felvonulást az Andrássy útról a Mi Hazánk - jövőre már a betiltás a cél14:21 Országos éjszakai kijárási tilalom Afganisztánban14:06 Az Egyesült Államok légi ereje besegített egy kicsit a szomáliai kormánynak13:38 A gyógykezelésen átesett daganatos betegek is olthatók Szputnyik V-vel12:55 Verrasztó Dávid döntős 400 méter vegyesen12:30 "Nem piszkolom be a kezeimet" - eltiltották az algériai dzsúdóst, mert nem állt ki zsidó ellenfele ellen12:03 Gyülekezési no-go zóna: lehet tüntetni a cigánybűnözés ellen Jászapátiban, de csak statikusan11:56 Tokió 2020: tizenhét új koronavírusos eset11:44 Ne állj be a sorba! - Homeland And Family-ajánló (x)11:36 Szóváltás esetén alkalmazható taktikák11:17 Repülővel szállítják a pórul járt utasokat Csitába
24 óra legolvasottabbjai

Külföld, Videók :: :: Hozzászólások

Trump hívei betörtek a Capitoliumba - bombák, halottak - az elnököt blokkolják a "közösségi oldalak"

Reklám

Csütörtök reggeli frissítés:
Csaknem négyórányi zavar után biztonságosnak nyilvánították az amerikai törvényhozás épületét, amelyet Donald Trump távozó elnököt támogató tüntetők ostromoltak meg, így helyi idő szerint szerdán este folytatódott az elektori szavazatok hitelesítése.
Paul Irving, a képviselőház illetékes tisztségviselője arról számolt be, hogy a hatóságok kiszorították a tiltakozókat a Capitoliumból, a törvényhozók így elhagyhatták az irodáikat. Ezt követően az épület környékéről is kiszorították a tüntetőket a nemzeti gárda részvételével.
Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata párti elnöke bejelentette, hogy a kongresszus folytatni fogja az elektori szavazatok hitelesítését, amit félbe kellett szakítani. "Teljesíteni fogjuk célunkat" - fogalmazott.
Eközben a rendőrség szóvivője azt közölte, hogy a nő, akit az erőszakos behatolás közben mellbe lőttek, életét vesztette. Az ügyben vizsgálat indult. Három másik ember is meghalt, haláluk okát egyelőre nem közölték.
A Demokrata Párt és a Republikánus Párt székházánál is csőbombát találtak az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) tájékoztatása szerint.
Ötvenkét embert vettek őrizetbe az eseményekkel kapcsolatban, harmincat pedig az elrendelt, este 6 órai kijárási tilalom megsértése miatt.
Donald Trump a legfrissebb Twitter-üzenetében kiváló hazafiaknak nevezte a demonstrálókat.
Mike Pence alelnök később elítélte az erőszakot, amely szerinte soha nem vezethet győzelemre, illetve a munka folytatására szólított fel.
George W. Bush volt republikánus amerikai elnök is elítélte a történteket. "Visszataszító és szívszorító látvány volt. Banánköztársaságokban vonják így kétségbe a választási eredményeket, nem a mi demokratikus országunkban" - írta.
Mitt Romney republikánus szenátor, egykori elnökjelölt pedig úgy vélekedett, hogy az erőszak "egy önző ember sértett büszkeségének, illetve az általa szándékosan félreinformált emberek dühének" következménye.
Barack Obama korábbi demokrata párti elnök hangsúlyozta, hogy "hatalmas gyalázatként és szégyenként fog bevonulni ez a nap az ország történelmébe", az erőszakot pedig a jelenlegi elnök szította a választási eredménnyel kapcsolatos "alaptalan hazugságaival".
Hasonlóan nyilatkozott Bill Clinton volt elnök is, aki szerint Trump "gyújtotta be" a példa nélküli megmozdulás tüzét.
Stephanie Grisham, a first lady, Melania Trump kabinetfőnöke a zavargások miatt bejelentette azonnali hatályú lemondását.
A washingtoni eseményekkel párhuzamosan több más városban is tüntettek Trump hívei szerte az Egyesült Államokban, például Atlantában és Salemben.
A Facebook és a Youtube internetes portálok törölték a Trump által feltöltött videót, amelyben távozásra szólította fel a támogatóit a Capitoliumról, mivel úgy ítélték, hogy abban hamis állítások hangzottak el a választások tisztaságával kapcsolatban.
A Facebbok és az Instagram később egy napra blokkolta az elnök oldalát a szabályok megsértésére hivatkozva. A Twitter pedig 12 órára zárolta Trump fiókját, miután szerdán három bejegyzésének törlését is kezdeményezték amiatt, hogy "erőszakra buzdíthatnak".
***
Korábban írtuk:
Lezárták a washingtoni Capitoliumot, mert Trump-párti tüntetők ostromolták meg az amerikai törvényhozás épületét szerdán. A képviselőház és a szenátus ülését, amelyen hivatalosan bejegyzik az elektorok Joe Bidenre leadott szavazatát, felfüggesztették. A képviselőket a rendőrség kíséri ki az épületből.
A televíziók értesülése szerint a hatóságok könnygázt vetettek be az erőszakot alkalmazó, az elnököt támogató több száz tüntető ellen, és a rend fenntartása érdekében erősítést kértek.
Washington polgármestere helyi idő szerint délután 6 órától kijárási tilalmat rendelt el.
Donald Trump arra szólította fel híveit a Twitteren, hogy békésen tüntessenek.
Rebecca Kaplan, a CBS News tudósítója közzétette a Twitteren, hogy milyen biztonsági utasításokat kaptak a Capitoliumban tartózkodók.
Röviden: mindenki vonuljon be az irodájába (vagy a legközelebbi irodába), maradjon csöndben, ne álljon az ajtók és ablakok közelébe és várjon a további utasításra.
A képviselőházban az őrség már fegyvert szegezett a betörni készülő tüntetőkre.
Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata elnöke felszólította a Nemzeti Gárdát, hogy tisztítsák meg a Capitoliumot.
Eközben az alábbi képek tanúsága szerint a tüntetők bejutottak a képviselőház üléstermébe, egyikőjük pedig az kiabálta a pódiumról, hogy „ezt a választást Trump nyerte!"
A CNN azt írja, hogy Pence-t kimenekítették az épületből, Kamala Harris leendő alelnökről pedig azt közölték, biztonságban van. A képviselőknek gázmaszkokat adtak a helyszíni jelentések szerint.
Zoom
Fotók: Drew Angerer/Getty IMages
Zoom
Az amerikai nemzeti gárda mozgósítását kérte a Capitoliumot ostromló Trump-párti tüntetőkkel szemben Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata párti elnöke és Muriel Bowser, a főváros demokrata párti polgármestere - közölte az MSNBC amerikai hírtelevízió.
Közben a szenátus üléstermét sikerült "visszafoglalni".
Lövések dördültek
Az amerikai Capitoliumnál zajló tüntetés "Amerikától idegen", "azonnal véget kell neki vetni" - jelentette ki a Fox News konzervatív hírtelevíziónak adott interjújában Kevin McCarthy, a képviselőház republikánus frakciójának vezetője.
McCarthy elmondta, hogy a Capitolium rendőrségének tagjaival van, és hallotta a rádiójukon, hogy 10-15 perccel korábban lövések dördültek.
Hozzátette a Fox News nyilvánossága előtt, hogy beszélt Trumppal, és sürgette őt, adjon ki nyilatkozatot a tüntetők lecsillapítása érdekében. Trump ezt követően adott ki egy Twitter-üzenetet, amelyben békés tüntetésre szólította őket.
További videók:
"Hitlernek igaza volt"
... abban az egy dologban, hogy akié az ifjúság, azé a jövő - hangzott el a tüntetésen. Hát persze hogy igaza volt.
Trump ismét nyugalomra intette a tüntetőket, és felszólította őket, hogy tartózkodjanak az erőszaktól.
Trump utasította a Nemzeti Gárdát és más szövetségi biztonsági erőket, hogy segítsenek a helyzet rendezésében – tweetelte a Fehér Ház sajtósa.
A nemzeti gárda teljes washingtoni állományát bevetik, rohamrendőrök is érkeztek a helyszínre.
A CNN tudósítója szerint a Szenátus épületszárnyából már kiszorították a tüntetőket, akiket igyekeznek a Rotunda felé terelni.
Az egyik fegyveresről közben felkerült egy videó, amin épp egy rendbontóval szelfizik.
Egy nőt mellbe lőttek
Meglőttek egy nőt a washingtoni Capitolium épületében szerdán a Donald Trump elnököt támogató tüntetők behatolása közben - jelentette az AP amerikai hírügynökség.
Egyelőre nem világos, hogy a nőt milyen körülmények között érte lövés, és hogy milyen állapotban van.
A CNN hírtelevízió azt jelentette, hogy a nőt mellbe lőtték. A beszámoló szerint a parlamenti épület ostroma közben több rendőr is megsebesült, s közülük legalább egyet kórházba kellett szállítani.
A helyzet a hírtévé szerint teljesen kaotikus a Capitoliumban.
Biden tévébeszédet követel Trumptól
Több rendfenntartó tisztviselő közlése szerint egy rögtönzött robbanószerkezetet találtak a Capitolium területén.
Joe Biden beszédet mondott, amelyben azt állította, hogy a tüntetők nem Amerikát képviselik. A megválasztott elnök szerint radikálisok egy kis csoportja tört be a Capitoliumba, akik „a törvénytelenségnek szentelték magukat".
Ez már nem polgári engedetlenség, hanem a törvényes rend megsértése, káosz, már-már egy lázadás. Ennek most véget kell érnie – mondta, hozzátéve: "precedens nélküli az a támadás, amely most az amerikai demokráciát érte".
Biden emellett azt követelte Trumptól, hogy televíziós adásban szólítsa fel híveit arra, hogy hagyják abba a rendbontást.
Így menekítették a képviselőket:
Trump videót tett közzé a Twitteren
"Tudom, milyen fájdalmat éltek át. Volt egy választásunk, amelyet nagy különbséggel megnyertünk, de ellopták tőlünk" - és most menjetek haza.
"Békére van szükségünk. Menjetek haza, imádunk titeket, nagyon különlegesek vagytok [...], de most menjetek haza békével" – mondta az elnök.
Néhány órával korábban még ő kérte, hogy rakják ki a gyengéket
Az elnök előzőleg a nap folyamán nagygyűlést tartott Washingtonban, amelyen elismételte azokat a vádjait, melyek szerint Joe Biden megválasztott elnök választási csalással nyerte meg a november 3-i elnökválasztást. Ugyanott felszólította híveit, hogy vonuljanak a Capitoliumhoz, és "szabaduljanak meg a gyenge kongresszusi emberektől".
"Rakjátok ki a gyengéket, eljött az erő ideje!" - hangoztatta.
Boris Johnson is elítélte a történteket: "szégyenletes események zajlanak az Egyesült Államok kongresszusában":
A CNN egy szövetségi tisztségviselőre hivatkozva azt írja, hogy legalább két robbanószerkezetet kellett hatástalanítani, az egyiket a Capitoliumon, a másikat a Republikánus Párt csúcsszerve, a Republikánus Nemzeti Bizottság irodáinak otthont adó épületben.
A zavargók közül valakinek sikerült betörnie Nancy Pelosi irodájába is – írja a CNN.
Zoom
Fotók: Saul Loeb / AFP
Zoom
Üzenetet is hagytak a vén boszorkánynak: "Nem fogunk meghátrálni"
"A Capitoliumot megtisztították"
"A Capitoliumot megtisztították. Ha biztonságos az épület, visszamegyünk befejezni alkotmányos kötelességünket. Ez az Egyesült Államok. Nem fogjuk hagyni, hogy a csőcselék aláássa a jogállamunkat” – nyilatkozta újságíróknak Hakeem Jeffries republikánus képviselő. A CNN arról ír, egyelőre nem ismert, hogy mikor folytathatják a kongresszusi képviselők az ülést, amelyen ratifikálják Joe Biden megválasztott demokrata elnök győzelmét.
Muriel Browser washingtoni polgármester szerint a rendőrség utasítani fogja a zavargókat a Capitolium elhagyására. Chris Miller ügyvivő védelmi miniszter eközben bejelentette, hogy a Nemzeti Gárda washingtoni alakulatait teljes egészében mozgósították, és erősítés is érkezhet, ha kell. Az épületkomplexumba behatoló Trump-párti tüntetőket szövetségi szintű vádakkal állítják bíróság elé.
A Capitoliumon mostanra már csak néhány száz tüntető maradt.
Akasztófát is vittek:
Zoom
Fotó: Andrew Caballero-Reynolds
Megérkezett az FBI különleges egysége:
(MTI - Index - 24 nyomán)Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready