Bezár!
2021. január 28., csütörtök, Károly, Gyula napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:32 Biden felfüggesztette az elődje alatt kötött külföldi fegyvereladási megállapodásokat22:05 "A franciák belefáradtak a korlátozásokba" - jöhet tehát a még szigorúbb karantén21:51 YouTube-ra sem engedi vissza Trumpot a techdiktatúra21:32 Megvilágosodott a bíróság: ráébredtek, hogy Molnár Ricsitől nem várható jogkövető magatartás21:17 Putyint az 1930-as évekre emlékezteti a nemzetközi helyzet20:56 Nem küldik börtönbe a betegeit undorító módon zsaroló nőgyógyászt, mert "mentális betegségei vannak"20:38 Svédországban megtiltják a nyérctenyésztést20:15 Az amerikai kormány "esetleges erőszakcselekmények veszélyére" figyelmeztetett19:58 A tunéziai elnök Izraelt bírálta - a zsidók nem tartják kielégítőnek a magyarázkodását19:25 Új elvárások: nem elég "csak" holokausztozni, tényleg szenvedniük kell a megemlékezőknek19:07 Vendéglátóipari dolgozók tüntettek a korlátozások ellen Bulgáriában18:21 Történetek a kórságokról, a biológiai fegyverekről, a gonosz vírusokról és a még gonoszabb oltásokról (II./1.)18:04 Nem engedik beszélni a WHO szakértőivel a kínai áldozatok hozzátartozóit17:44 "Megvédjük őket" - a Mi Hazánk vendéglátósok jelentkezését várja17:30 2021-ig kellett várni, de végre Luxemburgból is csurran-cseppen egy kis kárpótlás a "túlélőknek"
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Kiléptek Renzi miniszterei, kormányválság Olaszországban

Reklám

Matteo Renzi, az Élő Olaszország párt vezetője szerdán bejelentette, hogy pártjának miniszterei kilépnek Giuseppe Conte koalíciós kormányából, amely így elveszíti szenátusi többségét. /Bővített hír./
Zoom
Conte és Renzi (fotó: AFP)
Conte több út között választhat: vagy benyújtja lemondását és újabb kormányalakítási mandátumot kér az államfőtől, vagy a gazdasági helyreállítási program parlamenti szavazásán kér bizalmat.
Renzi miniszterei előzőleg tartózkodtak a koronavírus-járvány utáni gazdasági program forrásainak felhasználásáról tartott éjszakai kormányülésen. A kormányban Renzinek két minisztere volt eddig, Elena Bonetti a családügyi és Teresa Bellanova a mezőgazdasági tárca élén, valamint egy külügyi államtitkár.
Matteo Renzi szerda délutáni sajtótájékoztatóján azt kifogásolta konkrétan, hogy a Conte-kormány nem tartja be a demokratikus szabályokat, és szerinte már két hónapja kormányválság van.
Bejelentése előtt Giuseppe Conte még azt mondta, hogy "az utolsó pillanatig dolgozni fog" a kormánykoalíció fenntartásán. Conténak a szenátusban volt szüksége Renzi pártjának támogatására. Az alsóházi képviselők között elegendő szavazatra számíthat.
Conténak mintegy tizenöt voksra van szüksége többségének fenntartására, amelyet kormányon és ellenzéken kívüli parlamenti mikropártok biztosíthatnak számára. A kormányfő hetek óta dolgozik azon, hogy az Élő Olaszország szenátorait más pártok tagjainak szavazataival helyettesítse.
Frissítés: a baloldal folytatást, a jobboldal választást sürget
Giuseppe Conte olasz miniszterelnök azonnali lemondását sürgette a Matteo Salvini vezette jobbközép oldal szerdán este azután, hogy a Matteo Renzi vezette legkisebb kormánypárt, az Élő Olaszország visszavonta minisztereit kormányválságot robbantva ki, miközben az Öt Csillag Mozgalom a Contéval való folytatás mellett állt ki.
Salvini kijelentette, hogy az olaszoknak "tehetetlen és a lemondás szélén táncoló" kormány helyett az egészségre, a munka és az oktatás biztosítására van szükségük. A jobbközép koalícióhoz tartozó Liga párt, a Giorgia Meloni vezette Olasz Testvérek (FdI) és a Silvio Berlusconi elnökölte Hajrá Olaszország nyílt levélben sürgette az államfő fellépését a belpolitikai stabilitás minél gyorsabb helyreállítására.
"Giuseppe Conte minél előbb számoljon be a parlamentben, és ha nem bír többséggel, mondjon le" - hangoztatta Salvini. Hozzátette, nem érti, miért ne lehetne járványhelyzetben is választásokat tartani. Giorgia Meloni hozzátette, "ezt a cirkuszt Olaszország nem engedheti meg magának, egy normális országban Conte már lemondott volna".
Matteo Renzi pártja két miniszterével és egy államtitkárával közösen jelentette be az Élő Olaszország (IV) kilépését a 2019 szeptemberében született második Conte-kormányból. Renzi hangsúlyozta, hogy a válságot nem az Élő Olaszország robbantotta ki, hanem a "demokráciát valóvilágként kezelő" Giuseppe Conte, aki képtelen volt arra a "minőségi ugrásra", amelyre az országnak jelen pillanatban szüksége van. Renzi az általa elképzelt forgatókönyvet is vázolta: kizárta a választásokat, és egy új kormánypaktum felállítását javasolta az eddigi három kormánypárt, vagyis az IV, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a baloldali Demokrata Párt (PD) között. Elemzők rámutattak, hogy Renzi megemlítette egy esetleges harmadik Conte-kormány megalakítását, köztudott azonban, hogy Renzi mindenekelőtt miniszterelnökcserét akar.
"A kormánypalotában nem csak Conte ülhet" - mondta Renzi. Kommentárok szerint a kormányerők között a járvány utáni gazdasági helyreállításra felhasználható több mint kétszáz milliárd eurós csomagról szól a vita.
Az Élő Olaszország kilépése után tartott kormányülésen Giuseppe Conte azt mondta, hogy Renzi "aknát robbantott, súlyos kárt okozva az országnak". Nicola Zingaretti PD-főtitkár is "baklövésnek" nevezte egykori elődje, Matteo Renzi lépését. "Renzi tudta, mit akar, de nem tudja, a válság hova vezethet, a teljes káoszban minden megtörténhet" - vélte Gianfranco Pasquino politológus. Az M5S miniszterei korábban már hangsúlyozták, hogy Conte nélkül elképzelhetetlennek tartják a folytatást. A mozgalomból lett párt alapítója, Beppe Grillo összefogásra szólította fel a parlamenti pártokat, ami azt jelentheti, hogy az M5S más pártokkal keres szövetséget az Élő Olaszország helyett.
Giuseppe Conténak legfeljebb néhány nap áll rendelkezésére, hogy döntsön, benyújtja-e lemondását az államfőnek, és esetleg újabb kormányalakítási mandátumot kér, vagy a parlamenttől kér bizalmat a folytatáshoz. Sajtókommentárok szerint az ismeretlenségből érkezett, de jelenleg is az olaszok ötvenöt százaléka támogatását élvező Conténak "esze ágában sincsen félreállni".  A hatóságok a belpolitikai feszültség hatására utcai tüntetésekre készültek fel.
(MTI)Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás
Állítólag növekszik az oltási kedv hazánkban, kampányt is indít a kormány. Ön kérte már, vagy kérni fogja az oltást?
» Igen» Nem» Még nem tudom, de meggyőzhető vagyok» Még nem tudom, de inkább nem

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready