Az Egyesült Államokba eljutni akaró több ezer hondurasi állampolgár lépett be illegálisan Guatemala területére péntek este, áttörve a határon felállított kordont.
A határ guatemelai oldalán fekvő, a fővárostól mintegy 200 kilométerre található El Florido hatóságai közölték, hogy a becslésük szerint körülbelül 4500 embert számláló tömegben sok a gyerek, ezért nem léptek fel ellenük erőszakkal. Az EFE spanyol hírügynökség mindazonáltal azt jelentette, hogy a határon több incidens történt.
A guatemalai bevándorlási hivatal arra figyelmeztetett, hogy újabb, csaknem 3000 emberből álló csoport tart Guatemalából El Florido felé.
Az emberek péntek hajnalban indultak Hondurasból gyalog az Egyesült Államok felé, sokan hátizsákkal, többségük maszkban. A hírre Guatemala és Honduras több ezer katonát rendelt a határra, és Mexikó is megszigorította déli határának ellenőrzését.
Az idei első ilyen karaván kevesebb mint egy héttel Joe Biden megválasztott amerikai elnök beiktatása előtt indult útjára.
Sajtóhírek szerint jóllehet Biden az elődjénél humánusabb megközelítést ígért, az Egyesült Államok és Honduras között fekvő országok - Guatemala és Mexikó - kormányai fenn szeretnék tartani szigorú határvédelmi intézkedéseiket. Ez valószínűleg Washingtonnak sem lesz ellenére, minthogy a leendő elnök egyes tanácsadói név nélkül nyilatkozva aggodalmukat fejezték ki a bevándorlási hullám esetleges erősödése miatt.
Guatemala és Honduras - Salvadorral együtt - Közép-Amerika úgynevezett északi háromszögében található. A régiót az erőszak által leginkább sújtott térségek között tartják számon a világon. Nemzetközi szervezetek szerint a három országból évente átlagosan legalább félmillió ember emigrál illegálisan az Egyesült Államokba a jobb életkörülmények és lehetőségek reményében.
(MTI)