Bezár!
2021. március 5., péntek, Adorján, Adrián napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
18:03 Dobrev Klára koronavírusos, lázas, a feje is fáj - és éppen most volt országjáráson a haveroknál17:46 Svédországi afgán késelő: dühromai, többszörösen büntetett előéletű "menekült" - jöhetnek a mentális zavarok és az elmeorvos17:31 Uniós biztos: csak az Európai Unió és az Egyesült Államok képes ellátni vakcinával a világot, de nem árt a keleti rendelés17:15 Ukrajna engedélyezni készül a kettős állampolgárságot, de az számos pozícióból kizárást eredményezhet16:56 Megjelent a lezárási rendelet - annál több a kivétel, mint amivel Gulyás riogatott16:32 A katolikus templomokat nem zárják mindenhol, az evangélikus püspökök zárást javasolnak16:07 Öt és fél fegyházat kapott egy Ferihegyen fogott brazil kokainfutár15:29 Mi Hazánk: a kormány nem az út szélén hagyta a magyar egészségügyet, hanem az utat szedte fel előtte!15:19 Hongkongi választásireform-terv: "hazafias népfront" fog segíteni a Pekingnek legmegfelelőbb jelöltek kiválásztásában14:45 Oltóanyaggyártásról tárgyalt Orbán a belső piacért felelős uniós biztossal14:27 Repülőgép-eltérítést akadályoztak meg Iránban14:11 Annyira a terv szerint halad az oltási program, hogy a hétvégi tömeges vakcinálást elhalasztják13:46 Ha a Covid és a lezárás nem lenne elég, a bulinegyedet még Niedermüller is sújtja13:12 Japán modellezés: mégsem segít túl sokat a második maszk12:49 A Harcos ajánlata (x)
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

A várakozásokat meghaladva nőtt a kínai ipar decemberben

Reklám

A várakozásokat meghaladva nőtt a kínai ipar decemberben, ám a kereslet helyreállása hosszabb időt vesz igénybe a koronavírus-járvány okozta bizonytalanságok miatt.
A kínai statisztikai hivatal hétfőn közzétett adatai szerint az ipari termelés decemberben 7,3 százalékkal növekedett éves összevetésben. Ez a legjobb eredménynek számít 2019 márciusa óta, amikor 8,5 százalékos bővülést regisztráltak. Elemzők a növekedés enyhe mérséklődésére számítottak, 6,9 százalékos bővülést jósolva a novemberi, 7,0 százalékos erősödés után.
Havi összevetésben novemberről decemberre 1,1 százalékos, míg a múlt év egészét tekintve 2019-hez képest 2,8 százalékos bővülést mértek.
A termelés növekedése éves bázison számítva változatlanul a feldolgozóiparban volt a legmarkánsabb: a novemberi növekedési ütemet megtartva, a múlt év utolsó hónapjában is 7,7 százalékkal bővült a termelés a szektorban. Jól teljesítettek a gyógyszeripari, valamint a csúcstechnológiát előállító ágazatok - előbbinél 16,9, utóbbinál pedig 13,1 százalékos növekedést regisztráltak decemberben. A kínai gyógyszeripar termelése az év egészét tekintve 5,9 százalékkal erősödött 2019-hez képest.
A tulajdonosi összetétel alapján éves összevetésben a legnagyobb - 8,5 százalékos - növekedést a külföldi finanszírozású vállalatok esetében mérték decemberben, míg a magánszektorban 7,6 százalékos, a részvénytársaságoknál 7,0 százalékos, az állami szektorban pedig 6,4 százalékos növekedést jelentettek a termelést illetően.
A kiskereskedelmi forgalom a vártnál nyomottabb ütemben - 4,6 százalékkal - bővült decemberben éves összevetésben, ezzel jócskán alulmúlva a várakozásokat. Elemzők ugyanis 5,5 százalékos növekedésre számítottak a novemberi, 5,0 százalékos erősödés után, ami a tavalyi év legjobb adata volt. Ugyan a havi adatok a visszaesés fokozatos mérséklődését jelezték a mélypontnak számító, márciusi 21,09 százalékos zsugorodást követően, a kereslet helyreállása a jelek szerint hosszabb időt vesz igénybe. Az év egészét tekintve a kiskereskedelmi forgalom 3,9 százalékkal esett vissza 2019-hez képest.
A koronavírus-járvány által nagy mértékben sújtott vendéglátóipar forgalma éves bázison 0,4 százalékkal nőtt decemberben, szemben a novemberi, 0,6 százalékos zsugorodással. Az év egészét tekintve azonban 16,6 százalékos visszaesést regisztráltak 2019-hez képest. Lendületesen növekedett ezzel szemben Kína internetes kiskereskedelmi forgalma: 2020-ban 10,9 százalékos bővülést mértek az előző évhez viszonyítva. A tárgy jellegű árucikkek internetes kiskereskedelmi forgalma tavaly a teljes kiskereskedelmi forgalom 24,9 százalékát tette ki.
Az állóeszköz-beruházások ugyan tovább bővültek az év utolsó hónapjában, de még így is alulmaradtak az előrejelzésekhez képest. 2020-ban az állóeszköz-beruházások értéke 2,9 százalékkal nőtt, elemzők azonban 3,2 százalékos bővülést vártak a január-novemberben mért 2,6 százalékos növekedés után. A beruházások több mint felét kitevő magánberuházások 1,0 százalékkal emelkedtek tavaly - az adat a bővülés ütemének jelentős gyorsulását tükrözi a január-novemberben regisztrált 0,2 százalékos növekedéshez viszonyítva.
A statisztikai hivatal felmérése alapján a munkanélküliségi ráta 5,6 százalékot ért el 2020-ban. Minthogy azonban a számítás alapját képező felmérés nem teljes körű, így ez az adat nem feltétlenül ad hű képet a valós helyzetről. A kínai kormányzat az idei évre azt tűzte ki célul, hogy 6 százalék körül tartja a munkanélküliségi rátát, miközben 9 millió új, városi munkahelyet teremt.
A statisztikai hivatal szintén hétfőn tette közzé a gazdasági növekedésre vonatkozó adatokat, amelyek szerint a kínai bruttó hazai termék (GDP) a múlt év utolsó negyedévében 6,5 százalékkal, 2020 egészét tekintve pedig 2,3 százalékkal növekedett éves bázison. Jóllehet a kínai GDP éves növekedése több mint negyven éve a legalacsonyabb ütemre lassult az elmúlt évben a járvány hatására, Kína így is azon kevesek közé tartozik a világ jelentősebb gazdaságai közt, akiknek sikerült bővülést elérnie tavaly.
(MTI)Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready