Több évtizedes mélypontra csökkent tavaly a frankfurti repülőtér utasforgalma a koronavírus-válság következtében.
A repülőteret üzemeltető társaság, a Fraport hétfőn közzétett adatai szerint mintegy 18,8 millió utast szolgált ki 2020-ban a légikikötő, 1984 óta a legkevesebbet. Az utasok száma az előző évhez képest 73,4 százalékkal csökkent.
Április és június között szinte teljesen leállt az utasforgalom Németország legnagyobb repülőterén. Decemberben, amely általában az egyik legzsúfoltabb hónap, az egész évesnél is erősebb ütemben, 81,7 százalékkal esett vissza a forgalom, mindössze 892 ezer utast regisztráltak.
Stefan Schulte, a Fraport vezérigazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy az utasszállítással ellentétben a teherszállítási ágazat jól teljesített. A teherszállítás forgalma, ideértve a légi szállítmányozást és a légipostát is, éves összevetésben 8,5 százalékkal, 1,9 millió tonna körüli értékre csökkent.
A Fraport vezetése arra számít, hogy az utazási korlátozásokat tavasztól elkezdik fokozatosan csökkenteni, miután számos országban elindult a tömeges oltási kampány az új koronavírus ellen védelmet biztosító vakcinákkal. Stefan Schulte arra figyelmeztetett, hogy még így is nehéz lesz az idei év, a frankfurti repülőtér forgalma a 2019-es szint 35-45 százalékát érheti majd el.
(MTI)