Meghallgatta a bíróság csütörtökön Melbourne-ben azt a pedofíliával vádolt ortodox zsidó tanárnőt, akit Izrael a héten adott ki Ausztráliának.
Zoom
Malka Leifert diáklányok panaszai miatt 2008-ban bocsájtották el a melbourne-i zsidó ultraortodox leányiskolában betöltött állásából, és hatéves jogi hercehurca után adták át az ausztrál hatóságoknak.
Leifert - aki jelenleg karanténban van, ezért videón keresztül vett részt a meghallgatáson - 74 bűncselekménnyel vádolják, köztük nemi erőszakkal és molesztálással. Ügyvédje, Tony Hargreaves hangsúlyozta, hogy védencének "pszichiátriai problémái vannak", és ezért "különleges bánásmódra" van szüksége. Hargreaves nem kérelmezte a szabadlábra helyezést óvadék ellenében, ám úgy vélte, a börtönben felkészültebbek Leifer ellátására, így sürgette a nő mielőbbi átszállítását a karanténból.
Zoom
A rémkirálynő a diáklányaival, középen az egyik áldozata
Noha Leifert az izraeli hatóságok 2012-ben az ausztrál hatóságok kérésére letartóztatták, és házi őrizetet írtak elő számára, a körzeti pszichiáter szakvéleménye 2016-ban azt állította, hogy nem lehet bíróság elé állítani, és elrendelte pszichiátriai kezelését. Egy év múlva azonban jeruzsálemi lakóhelyénél vásárolni, a postán sorban állni látták, és lefényképezték őt, és mivel ezek a felvételek a normakövető hétköznapi életvitelre való alkalmasságát bizonyították, feljelentették a rendőrségen, így újraindult kiadatási eljárása. Új szakvélemény készült róla, amely szerint nem szenved olyan pszichiátriai betegségben, amely megakadályozhatná bíróság elé állítását.
Leifer a döntést az összes fellebbviteli szinten megfellebbezte, de végül a legfelsőbb bíróság is kiadatása mellett döntött.
A következő meghallgatást április 9-én tartják.
(MTI nyomán)