Egy második világháborús veterán, Ignat Artyomenko becsületét és méltóságát sértő rágalmazás címén állították pénteken ismét bíróság elé Moszkvában Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikust.
Artyomenko szerepelt egy, a tavalyi orosz alkotmánymódosítás mellett agitáló reklámfilmben, amelynek szereplőit az ellenzéki politikus "lakájoknak" és "az ország szégyenének" nevezte.
A pénteki tárgyaláson a Dozsgy ellenzéki televízió beszámolója szerint Navalnij azzal vádolta a bíróságot, hogy a "magatehetetlen" 95 éves veteránt "bábként" használják fel ellene egy "PR-perben", mert szerinte "a Kremlnek újságcímekre van szüksége".
Az is állította, hogy Artyomenko hozzátartozói pénzt kapnak az idős ember - egyébként videokapcsolatban történő - szerepeltetéséért.
A megerősített rendőri erőkkel biztosított helyszínen a tárgyalást többtucatnyi újságíró követi, és több külföldi diplomata kíséri figyelemmel.
Navalnij a héten másodszor áll bíróság előtt. Kedden egy másik tárgyaláson a felfüggesztett szabadságvesztés feltételeinek megsértése címén letöltendővé változtatták az úgynevezett Yves Rocher-ügyben 2014-ben rá kiszabott ítéletet.
Navalnij ügye téma lesz Szergej Lavrov orosz külügyminiszter és Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője pénteken esedékes moszkvai találkozóján.
Csütörtökön meghalt Szergej Makszimisin, a Navalnijt Omszkban kezelő kórház 55 éves helyettes főorvosa. Sajtójelentések szerint az altató- és újjáélesztési szakorvos munkaidőben, a műtőben lett rosszul, és kollégái már nem tudtak segíteni rajta.
Halálának okát nem közölték, csak annyit, hogy nem a Covid-19 áldozata lett. A Komszomolszkaja Pravda című bulvárlap szerint Makszimisin nemrég vesztette el a szüleit. A lap kitért arra, hogy a berlini Charité klinika zárójelentése szerint az ellenzéki vezető, akit több nyugati laboratórium egybehangzó szakvéleménye szerint megmérgeztek, az omszki orvosok erőfeszítéseinek köszönhetően maradt életben.
Makszimisin a Navalnij-ügyben nem szólalt meg a nyilvánosság előtt.
(MTI)