Amint arról hírt adtunk: Vlagyimir Putyin közvetítésének köszönhetően Szíria szabadon engedett egy, a területére február 2-án illegálisan behatoló 22 éves izraeli lányt. Elengedéséért Izrael több millió koronavakcinát vásárol az oroszoktól Szíria számára. Az izraeli katonai cenzúra megtiltotta a lány nevének és más személyes adatainak a nyilvánosságra hozását, de néhány infómorzsából beazonosítottuk az izraeli sajtóban név nélkül több helyütt is elmebetegnek és különcnek nevezett személyt. Mi úgy gondoljuk, hogy Diná Kohén valóban különc, de nagyon is normális.
Zoom
Diná Kohén palesztin népviseletben (fotók: Fb)
Diná Kohénról az arcvonásairól ítélve megállapítható, hogy elei Jemenből származnak. Így aztán nem csoda, hogy jól beszéli az arab népnyelvet, otthonosan mozog a palesztinok és más arab népek körében. A közösségi oldalára kiposztolt bejegyzések, fényképek arról tanúskodnak, hogy imádja a természetet, a sivatagi kirándulásokat, az építészeti emlékeket. Mászófelszereléssel sziklás hegyre kapaszkodik, ejtőernyős ugrást végez, jól megkomponált rövid verseket költ, prózát ír.
Zoom
Diná Kohén: „örök nomád vagyok”
Amint fentebb említettük: Diná Kohén szabadon engedéséért Izrael több millió vakcinát vásárol Szíriának az oroszoktól. A lány Fb-oldalára tegnap valaki jó humorérzékkel kiposztolt egy egyértelműen szerkesztett, manipulált fényképet, amelyen Bassár el-Ászád szíriai elnök látható, amint éppen beadják neki a koronavírus elleni vakcinát, miközben pólójára héberül (sic!) ez van írva: „Bibi oltott be engem”.
Zoom
Bassár el-Ászád szíriai elnök: „Bibi oltott be engem”
Izraeli és arab újságok még tegnap is csodálkoztak azon, hogy miképp hatolhatott át egy fiatal lány a szíriai-izraeli határon levő kerítésen, illetve hogyan kapaszkodott fel a zord időjárás közepette a Hermon-hegy meredek oldalán. Diná Kohén korábbi Fb-posztjai utólag némileg erre is megadják a választ: „Örök nomád vagyok, s ott érzem magam otthon, ahol éppen vagyok, s érzem magam idegennek ott, ahol születtem.”
A zsidó fajvédő szemléletet elutasítva Diná szinte állandó látogatója, s szívesen látott vendége volt a Jerikó környéki palesztinoknak, többször járt a ciszjordániai palesztin menekülttáborokban.
Zoom
Beszélgetés a sivatag hajójával a Negev-sivatagban
A palesztinok nekünk nem unokatestvéreink, hanem a testvéreink, s ezért én nem ismerem el az őket tőlünk elválasztó zöld, kék vagy éppen lila vonalat. Engem a vörös vonal sem tartóztat föl – írja egyik posztjában.
Zoom
Palesztin gyermekekkel az egyik ciszjordániai menekülttáborban
Más lapra tartozik az, hogy a golán-fennsíki El-Kunejtrá szíriai város melletti faluba érkezésekor hiába szólt arabul a helybeliekhez, s bizonygatta, hogy ő ellenzi a Golán-fennsík izraeli megszállását, a frontvonalban élő arabok benne elsősorban az izraelit látták. A megszállt Ciszjordániában és a Gázai övezetben élő palesztinok helyzete teljesen más, mert ők rendszeresen érintkeznek a Sálom Áhsáv (Béke Most), vagy az izraeli hadseregen belül szerveződő, s a megszállást ellenző Jés G’vul (Van Határ) nevű mozgalom zsidó tagjaival.
Zoom
Vendégségben egy palesztin családnál – a falon a Szikla-mecset képe
Nem véletlen, hogy Diná több kiposztolt fényképen is palesztin asszonyok és gyermekek társaságában, palesztin szobabelsőkben látható, ahol a falon a szülőföldjükről elűzött palesztinok visszatérések egyik jelképe, a jeruzsálemi Templom-hegyen álló Szikla-mecset, más néven Omár-mecset látható. A cenzúra ellenére ma már Izraelben is egyre többen kikövetkeztetik, hogy a drága koronavakcina árán, Bibi kezdeményezésére kiszabadított lány nem más, mint a 22 éves Diná Kohén. Fb-oldalára rendre érkeznek is a gyalázkodó, fenyegető, s az arabokkal együtt őt is pokolba kívánó „zsidó patrióta” üzenetek. Az üzeneteket azonban egyelőre senki nem törli, amiből arra következtetünk, hogy a lány még a titkosszolgálat vendégszeretetét élvezi.
Zoom
Megmártózás a Jordán vízében a folyó ciszjordániai partjánál. Jézust ezen a helyen keresztelte meg Keresztelő Szent János. A Jordán közepén határkerítés áll, s mögötte Jordánia
„A politikusukat a háború élteti, de ha béke lesz, belehalnak az unalomba” - írja Diná egy másik posztjában. De legérdekesebb a következő: Mostanáig senki és semmi nem állított meg – sem kerítés, sem határ, sem kapu, sem fal. Engem senki nem képes korlátozni a mozgásomban. Még ha holnap meg is kell halnom, de életem utolsó pillanatáig szabad maradok - írja másutt.
Mindenesetre, Izraelnek igen sokba került Diná Kohén túlzott mozgásszabadsága, s kíváncsiak vagyunk arra, hogy a személyes szabadságáért az állam által fizetett nagy ár után a saját hazájában miként alakul az élete.
H. J. – Kuruc.info