Kiutasítják Venezuelából az Európai Unió nagykövetét megtorlásul azért, hogy az EU a minap újabb venezuelai tisztségviselőket sújtott szankciókkal - jelentette be Jorge Arreaza külügyminiszter szerdán Caracasban.
Az uniós diplomatának 72 órát biztosítottak az ország elhagyására. "Azért tesszük ezt, mert a körülmények megkövetelik" - szögezte le Arreaza.
A tárcavezető egyben elfogadhatatlannak nevezte azt, hogy az EU 19 venezuelai tisztségviselővel szemben fogadott el szankciókat.
Nabila Massrali, az unió külügyi szolgálatának szóvivője felszólította a caracasi vezetést, hogy vizsgálja felül a döntését. "Az EU mélységesen sajnálja ezt a döntést, ami csak Venezuela további nemzetközi elszigetelődéséhez vezet" - mondta Massrali.
Két névtelenséget kérő uniós diplomata szerint Pedrosa kiutasítása nem fog változtatni az EU erőfeszítésein, amelyek célja, hogy új elnökválasztást tartsanak az országban.
A Nicolás Maduro elnök hívei által uralt nemzetgyűlés kedden egyhangúlag határozatot fogadott el a szankciók visszautasításáról, az unió és Venezuela közötti megállapodások felülvizsgálatáról, és arra kérte az államfőt, hogy nyilvánítsa nemkívánatos személynek Isabel Brilhante Pedrosa uniós nagykövetet.
Az EU külügyi tanácsa hétfőn újabb 19 embert vett fel arra a szankciós listájára, amelyen a demokráciát, a jogállamiságot és az emberi jogok helyzetét aláásó venezuelai tisztségviselőket sorolja fel. A szankciós intézkedések között utazási tilalom és a vagyoni eszközök befagyasztása szerepel. A külügyminiszterek azért vezették be az újabb szankciókat, mert nem tartják hitelesnek a decemberi venezuelai parlamenti választások eredményét, amelyek alapján - miután az ellenzék bojkottálta a voksolást - Maduro hívei foglalták el teljesen a törvényhozást.
Maduro tavaly júliusban az akkor bevezetett uniós szankciók miatt már nemkívánatos személynek nyilvánította Brilhante Pedrosa nagykövetet, és háromnapos határidővel kiutasította az országból, de a kormány még a határidő lejárta előtt visszakozott.
(MTI)