Bezár!
2021. április 22., csütörtök, Csilla, Noémi napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
21:55 A brit légierő négy vadászgépe érkezett járőrszolgálatra Romániába21:37 Balázs Klári elismerte a 40 éven át gyümölcsöző lopást, az izraeli zeneszerző 200 ezer dollárt követel21:11 Csehszlovák szolidaritás: a felvidéki kormány is kiutasít három orosz diplomatát20:57 A Gyurcsány-terv20:35 Brit tudósok: a kevés alvás növeli a demencia kockázatát20:14 A WHO és az EMA május 10-től vizsgálja a Szputnyik V gyártási eljárását19:46 Már nem a Covid-19 számlájára írják a vezető halálozási okot Angliában19:24 Szénfelhasználása csökkentésébe kezd 2026 és 2030 között - ígéri Kína19:03 Autókölcsönzés cigány módra - még a katalizátor is megmarad18:51 Kivizsgálták Navalnijt, és felszólították, hogy fejezze be az éhségsztrájkot18:23 Palesztin kormányfő: az izraeli kormány minden létező eszközt felhasznál, hogy beavatkozzon a választásokba 18:00 Putyin kész Moszkvában fogadni Zelenszkijt17:48 Magánzárkában őrzik a zsidó-néger bosszúhadjárat legújabb áldozatát, de "legalább" félóránként megzavarják17:22 Lapértesülés: Biden az örmény népirtás elismerésére készül16:56 Kiszivárogtak az államtitkár szavai: "a magyar egészségügy nem élné túl a negyedik hullámot"
24 óra legolvasottabbjai

Külföld, Koronavírus :: :: Hozzászólások

Meghosszabbították a német kormány különleges felhatalmazását

Meghosszabbította a német szövetségi parlament (Bundestag) csütörtökön a koronavírus-járvány elleni védekezésre a szövetségi kormánynak adott különleges törvényhozási felhatalmazást.
A kormánypárti frakciók - a CDU/CSU pártszövetség és a szociáldemokraták (SPD) képviselőcsoportjának - közös előterjesztését név szerinti szavazáson 367 igen szavazattal, 293 ellenszavazat és 3 tartózkodás mellett fogadták el.
A CDU/CSU-frakcióból - 223 igen szavazat mellett - hét képviselő leszavazta a javaslatot és ketten tartózkodtak, a szociáldemokratáknál 144-en szavaztak igennel, és egy képviselő tartózkodott. Az ellenzéki oldalon valamennyi frakció összes képviselője nemmel szavazott.
A Bundestag három hónapig, június végéig hosszabbította meg a rendkívüli jogosítványokat, amelyekkel tavaly márciusban ruházták fel a kormányt, hogy az ország a kellő gyorsasággal megszervezhesse a védekezést az új típusú koronavírus terjedésével szemben.
A Bundestag a tavaly márciusi döntésével megállapította, hogy a SARS-CoV-2 szétterjedésével úgynevezett országos jelentőségű járványhelyzet alakult ki, és ebben a helyzetben meg kell adni a lehetőséget a kormánynak, különösen az egészségügyi minisztériumnak, hogy rendeleti úton, törvényhozási hozzájárulás nélkül hozza meg a lakosság megvédéséhez szükséges döntéseket.
A szaktárca a különleges felhatalmazás alapján a többi között az oltási kampányról hozott rendeleteket, a belügyminisztérium pedig a védekezést szolgáló beutazási korlátozásokról és karanténszabályokról.
Csütörtökön a Bundestag egy másik döntéssel megállapította, hogy a SARS-CoV-2 miatt továbbra is országos jelentőségű járványhelyzet áll fenn. Erről ugyancsak a kormánypárti frakciók terjesztettek elő indítványt. Elnyerték az ellenzéki oldalon a Zöldek és az SPD-től balra álló Baloldal (Die Linke) támogatását is.
A liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) képviselői tartózkodtak. A CDU/CSU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) képviselői elutasították az indítványt, megítélésük szerint nincs országos jelentőségű járványhelyzet.
Az így végül nagy többséggel elfogadott határozatban a többi között kifejtették, hogy a járványhelyzet világszerte "nagyon dinamikus", Németországban pedig különösen a SARS-CoV-2 új változatainak terjedése veszélyes. Mint írták, a legfőbb cél továbbra is az emberek életének és egészségének védelme, és az egészségügyi rendszer túlterhelődésének megakadályozása.
A Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) csütörtöki adatai szerint az utóbbi 24 órában országszerte 11 912 fertőződést szűrtek ki tesztekkel. Ez növekedés az egy héttel korábbi 11 869-hez képest. A hétnapi fertőzésgyakoriság - az előző hét napon regisztrált új fertőzöttek százezer lakosra vetített száma - 64,70. Egy héttel korábban 61,70 volt. Az új regisztrált fertőződésekkel együtt 2 471 942 ember szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2-t. A vírus okozta betegséggel (Covid-19) összefüggésben egy nap alatt 358 halálesetet regisztráltak, a járvány áldozatainak száma így 71 240-re emelkedett Németországban.
A december végén elindított oltási kampányban az utóbbi időszakban naponta átlagosan 170 ezer oltást - nagyjából tizenöt másodpercenként egyet - adtak be. A szövetségi kormány csütörtöki adatai szerint legalább egy adagot 6 813 173 ember, a lakosság 5,5 százaléka kapott, és közülük 2 271 784 ember, azaz a lakosság 2,7 százaléka már mindkét adagot megkapta.
(MTI nyomán)Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready