Izraelben március 23-án megismételt parlamenti választások lesznek, amikor a szavazati joggal rendelkező polgárok arról is döntenek, hogy továbbra is a zsidó állam miniszterelnöke marad-e a büntetőeljárás alatt levő háborús bűnös, a megszállt területeken zsidótelepítő Binjámin Netanjáhu. (Csak megjegyezzük: Netanjáhu esetleges választási kudarca eredményeként a palesztinok és a környező országok népei számára az őt követő izraeli miniszterelnök sem lesz jobb a Deákné vásznánál.) Az Egyesült Arab Emírségek – néhány európai politikussal ellentétben – nem hajlandó támogatni Binjámin Netanjáhu választási kampányát – írja a Válláh.Hádásot hírportál.
Zoom
Binjámin Netanjáhu bejelenti, hogy mégsem utazik Ábu Dzábiba (fotó: Likud Sajtóosztály)
Binjámin Netanjáhu továbbra is szeretné betölteni a miniszterelnöki hivatalát, s ezért a közelgő választások sikeréért kampányában felsorakoztatta maga mögé előbb az időközben levitézlett, Izrael-imádó Donald Trumpot, majd legutóbb négy ismert európai miniszterelnököt. Utóbbiak még jeruzsálemi Canossa-járásra is vállalkoztak, s úgymond „vakcinacsúcson” fényezték a hazája lakosságának tömeges oltását „világbajnok” módján, kiválóan levezénylő Bibit. Március 4-én Sebastian Kurz osztrák kancellár és Mette Frederiksen dán miniszterelnök kilincselt Bibinél, s kérték, hogy ossza meg velük a koronavírus elleni küzdelemben szerzett tapasztalatait, illetve legyen segítségükre a vakcinabeszerzés terén. Egy héttel később, március 11-én pedig Orbán Viktor magyar és Andrej Babis cseh miniszterelnök érkezett Jeruzsálembe Bibi választási kampányának erősítésére.
Zoom
Binjámin Netanjáhu, Sebastian Kurz és Mette Frederiksen április 4-én a megszállt Ciszjordániában levő Modiin zsidó településen (fotó: Ávigájil Uzi)
Mindenről szó volt a négy európai vezető politikus és Binjámin Netanjáhu jeruzsálemi választási kampánytalálkozóján, csak arról nem, hogy miközben az Európai Unió szerencsétlenkedett a vakcinabeszerzéssel, Bibi tavaly december 3-án felhívta telefonon Albert Bourlát, a Pfizer szefárd zsidó igazgatóját, és megegyezett vele, hogy az első nagyobb mennyiségű oltóanyagot a cég már januárban leszállítja Izraelnek, s azt követően havonként növekszik az Izraelnek leszállítandó vakcinaadag mennyisége. Magyarán, a német (és magyar) tudással kifejlesztett, jórészt a német adófizetők pénzén finanszírozott Pfizer-vakcinát a zsidó vezetésű Pfizer cég másokat megelőzve, nagy mennységben Izraelnek szállította.
Zoom
Andrej Babis, Binjámin Netanjáhu és Orbán Viktor a jeruzsálemi Dávid Király Szállóban, március 11-én (fotó: Fischer Zoltán)
Miközben Izrael milliószámra kapta a Pfizer-vakcinát, Európában - főleg Magyarországon - szép lassan abbahagyták az izraeli vakcina beszerzésének szajkózását. Igaz, hogy a szajkózás sokáig még akkor is folyt (főleg Magyarországon), amikor a vakcinát előállítani szándékozó Izraeli Biológiai Kutatás Intézete már bejelentette, hogy áprilisra tolódik a „kék-fehér vakcina” kikísérletezése harmadik fázisának befejezése. Közben arról is tájékoztatott az izraeli sajtó, hogy elfogyóban van a vakcina kifejlesztésére szánt pénz. Magyarán, nem volt nehéz Binjámin Netanjáhunak „világbajnok” módján megszervezni és levezényelni az izraeli lakosság átoltását, mert miközben Európa a gyors vakcinabeszerzéssel fiaskót vallott, s magatehetetlenül várt az oltóanyagra, Albert Bourla, a Pfizer zsidó igazgatója megindította a szállítmányokat Izraelbe. Ettől lehetett Bibi „világbajnok”…
Az Egyesült Arab Emírségek viszont nem EU-tagállam, ezért nem voltak ráutalva Albert Bourlára és másokra, hanem rövid időn belül beoltották a lakosság nagy részét a kínai vakcinával. Netanjáhu kampányának korábbi, időközben levitézlett támogatója, Donald Trump hattyúdalaként még tető alá hozta az úgynevezett Ábrahám-egyezményeket Izrael és a palesztin arabokat eláruló néhány arab ország, így az Egyesült Arab Emírségek között. Bibi az Ábrahám-egyezmények tudatában szerette volna a mostani választási kampányába bevonni az Egyesült Arab Emírségek vezetését is. Csakhogy a palesztinokat hátba szúró sejkek erre már nem voltak hajlandók.
Muhámmád Bin Zájed Ál Nahján sejk, Ábu Dzábi Emírség trónörököse (Ábu Dzábi egyben az Egyesült Arab Emírség fővárosa is – H. J.), az Egyesült Arab Emírségek fegyveres erőinek főparancsnoka, az Emírségek tényleges ura néhány nappal ezelőtt a külügyminiszterével elég ingerült megfogalmazásban megüzente Binjámin Netanjáhunak: az izraeli választásokig, s talán egy jó darabig még utána se tegye be lábát Ábu Dzábiba – írja több jól értesült nyugati forrásra hivatkozva a Válláh.Hádásot.
Zoom
Muhámmád Bin Zájed Ál Nahján sejk – nem volt hajlandó kivenni részét Bibi választási kampányából (fotó: Markus Schreiber)
Ábu Dzábiban került volna sor a Muhámmád Bin Zájed Ál Nahján sejk által most későbbre halasztott csúcsra Binjámin Netanjáhu, Antony Blinken amerikai külügyminiszter és Muhámmád ’Ábd el-Fattáh el-Burhán, a Szudáni Szuverén Tanács elnökének részvételével. A tervek szerint ezen a találkozón írták volna alá a Szudán és Izrael közti diplomáciai kapcsolatok fölvételéről szóló egyezményt. Netanjáhu három héttel ezelőtt telefonon egyeztetett Ábu Dzábi trónörökösével, hogy az utóbbi vendégül látja az egyezményt aláíró országok képviselőit, de egyben ragaszkodott egy magas beosztású amerikai politikus részvételéhez. Washington helyeselte a sejk ötletét, de kérte, hogy a csúcsra csak az izraeli választások után kerüljön sor.
Az Emírségek kérésére április elején, tehát a mostani izraeli választások után került volna sor az aláírási ceremóniára Ábu Dzábiban. Csakhogy, látván azt, hogy Netanjáhu miként állítja választási kampányának szolgálatába az ismert európai politikusokat, tegnap megüzente a Fehér Háznak, hogy emírségiek meghatározatlan időre elhalasztják az izraeli-szudáni-amerikai csúcs megtartását Ábu Dzábiban. (Megjegyezzük, egyáltalán nem biztos, hogy április elején Netanjáhu lett volna az Izraelt képviselő aláíró – H. J.)
Anvár Muhámmád Karakás (népnyelven: Gárgás), az Emírségek külügyminisztere tegnap hivatalosan is bejelentette, hogy országa nem kíván beavatkozni az izraeli választási hadjáratba, s ezért elhalasztotta Binjámin Netanjáhu közeljövőbeli látogatását Ábu Dzábiban. Karakás hangsúlyozta, hogy az Izrael és az Emírségek közti Ábrahám-egyezmény kizárólag a két állam közti kapcsolatok normalizálását, a békére irányuló stratégai kiépítését tűzte ki célul, s nem pedig egy-egy politikus választási hadjáratát szolgálja. Így aztán nem sokkal később Netanjáhu is kénytelen volt bejelenteni, hogy mégsem utazik el Ábu Dzábiba.
H. J. – Kuruc.info