Fehéroroszországban nem terveznek újabb döntéseket a nyugdíjkorhatárral kapcsolatban - jelentette ki kedden Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök, jelezve, hogy ő is hamarosan nyugdíjas lesz (bár már régen elérte a korhatárt).
"Minden döntést meghoztunk (a nyugdíjkorhatárról). Eszerint fogunk eljárni. (...) Nemsokára én is nyugdíjas leszek veletek együtt. Vagy dolgozzam 80 éves koromig, és csak akkor menjek nyugdíjba? Amikor majd fel kell szállnom a repülőre, még megbotlom a lépcsőkön" - hangoztatta egy minszki üzem dolgozói előtt. Lukasenka augusztus 30-án tölti be 67. életévét.
Idén január elsejével Fehéroroszországban a nyugdíjkorhatárt fél évvel felemelték: a férfiak esetében 62,5, a nők esetében pedig 57,5 évre. A 2017-ben elfogadott nyugdíjreform értelmében 2022-ig sávosan emelik a nyugdíjkorhatárt a férfiaknál 63, a nőknél 58 évre.
Az országát 26 éve irányító Lukasenka nemrégiben egy hrodnai tejüzemben arról beszélt, hogy más elnökei is lesznek a fehérorosz népnek. Ugyanakkor türelemre és a nemzeti egység megtartására sürgetett mindenkit a jelen körülmények között. Mint fogalmazott, a világ megbolondult, az emberek elvesztették tájékozódásukat, és ebben a helyzetben nem szabad különféle irányokba menni. Hangsúlyozta, hogy az ország lakosságának túlnyomó többsége békét és nyugalmat akar. Egyben meggyőződését fejezte ki, hogy Fehéroroszország megtartja egységét.
"Senki előtt sem fogunk hajbókolni, nem fogunk térden állni. (...) Türelemre van szükség, a túlnyomó többség békében és nyugalomban akar élni" - mondta.
(MTI)