Tegnap este és ma reggel a Likud párt, s annak vezetője, Binjámin Netanjáhu már ünnepelte a győzelmet, illetve az újabb kormányalakítás lehetőségét. Közben a legújabb eredményekből kiderül, hogy a szavazatok 90 százalékának megszámlálása után az úgynevezett „Netanjáhu-tömbnek” egyelőre csak 59 mandátuma van. Az a tragikomikus helyzet állt elő – legalábbis a jelen állás szerint -, hogy Netanjáhu a kormányalakításhoz rá van utalva az egyik palesztin kis párt támogatására – írja a Jedi’ot Áháronot és a Má’áriv.
Izraelben a tegnap megejtett parlamenti választásokon a korábbi híradásunkban közöltekhez képest némileg változott az egyes pártok által megszerzett mandátumok száma. A legfontosabb változás az, hogy az úgynevezett „Netanjáhu-tömb”, azaz a Likud, a vele kormánykoalícióra lépő kisebb jobboldali és vallásos pártok, illetve a kormánykoalícióhoz nagy valószínűséggel szintén csatlakozó, Náftáli Bennett vezette jobboldali Jáminá párt a jelenlegi állás szerint összesítve is csak 59 mandátummal rendelkezik. Mint ismert, a kormányalakításhoz a 120 tagú Izraeli Parlamentben (Kneszet) legalább 61 mandátummal rendelkező párt vagy pártkoalíció miniszterelnök-jelöltje kaphat kormányalakítási megbízást az államelnöktől.
Zoom
Binjámin Netanjáhu a Likud választási központjában tegnap este még ünnepelt (fotó: Reuvén Castro)
A magyar idő szerint délelőtt 9 óra után kiadott közlemény szerint a szavazatok 90 százalékának megszámlálása után az újabb kormányalakításra készülő Binjámin Netanjáhu a jelen állás szerint 30 mandátumot szerzett Likud pártjának és a kormányalakításra hozzá csatlakozni szándékozó pártoknak összesen 52 mandátuma van, s ha ehhez hozzáadjuk a minden bizonnyal szintén csatlakozó Jáminá pártot, a „Netanjáhu-tömb” akkor is csak 59 mandátummal rendelkezik, ami nem elég a kormányalakítási megbízatáshoz. Hangsúlyozzuk, hogy az egyes pártok által elért mandátumok száma az elkövetkezendő órákban, napokban még változhat.
Zoom
Manszúr Abbász, az Egyesített Arab Lista elnöke. A mérleg nyelve? (fotó: videókép)
A szavazatok 90 százalékának megszámlálása után a „Netanjáhu-tömbnek” tehát továbbra sincs meg a kormányalakításhoz szükséges 61 mandátuma. Az fura helyzet állt elő, hogy a parlamenti bejutáshoz szükséges küszöböt ezekben az órákban éppen csak átlépő, s ezzel öt mandátummal a Kneszetbe bejutott egyik palesztin párt, az Egyesített Arab Lista (Rá’ám) lehet a mérleg nyelve a kormányalakításban. Az izraeli palesztinokat képviselő párt elnöke, Manszúr ’Abbász a múltban ugyanis többször kijelentette, hogy felkérés esetén, s az izraeli palesztin társadalomnak juttatott megfelelő ellenszolgáltatás fejében nem ellenezné a részvételt Binjámin Netanjáhu kormányában… „Aki szeretné elkerülni az újabb, immár az ötödik választások kiírását Izraelben, annak velünk kell felvenni a kapcsolatot”, jelentette ki ma reggel Manszúr ’Abbász, a palesztin párt elnöke.
H. J. – Kuruc.info
Korábban írtuk: Exit poll: Binjámin Netanjáhu ismét kormányt alakíthat Izraelben
Izrael magyar idő szerint 21 órakor bezárták a szavazóhelyiségeket, s ezzel egy időben a vezető tévécsatornák közölték az exit poll eredményeket. A mostanra kialakult kép szerint Binjámin Netanjáhu Likudja megnyerte a parlamenti választásokat, miután a 120 képviselőből álló parlamentben 31 mandátumot kapott a szavazóktól. A Likudot követ 18 mandátummal a Van Jövő párt. A számítások szerint Binjámin Netanjáhu ismét kormányt alakíthat abban az esetben, ha Likuddal biztosan kormánykoalícióra lépő kisebb pártokhoz csatlakozva a Náftáli Bennett vezette Jáminá párt is csatlakozik – írja a Má’áriv.
Zoom
Binjámin Netanjáhu - még a választás napjának délelőttjén is kampányolt
A vezető izraeli tévécsatornák által magyar idő szerint 21 órakor közölt exit poll eredmények szerint a Binjámin Netanjáhu vezette Likud 31 mandátummal megnyerte a mai izraeli parlamenti választásokat. A Likudot követi Jáir Lápid vezette Jés ’Átid (Van Jövő) Párt 18 mandátummal, míg a vallásos szefárd zsidókat képviselő Sász párt 9 mandátumot kapott. A Jáminá nevű jobboldali párt 7, míg a Vallásos Cionizmus párt ugyancsak 7 mandátumot ért.
Zoom
A Tórahű Zsidóság a mandátumokat számolja (fotó: Oren Áhároni)
Nagy csalódást okozott a Beni Ganz vezette Kék Fehér Párt, amely mindössze 7 mandátumot kapott. A baloldali pártok közül a Munkapárt 7, míg a Merec hat mandátumot ért el. Az izraeli palesztinokat képviseli Közös Lista nevű arab párt 8 mandátumot kapott.
Hangsúlyozzuk, hogy ezek csak előzetes eredmények, amelyek a szavazatok megszámlálása, illetve a katonák voksainak beérkezése után még változhatnak. Mindenesetre egyelőre úgy néz ki, hogy az Izrael Parlament 120 fős képviselő-testületéből a Netanjáhu Likudjának és a vele kormánykoalícióra lépő kisebb koalíciós pártjainak, illetve a hét mandátumot szerzett Jáminá pártnak megvan a Binjámin Netanjáhu kormányalakításához szükséges 61 mandátuma.
H. J. – Kuruc.info