Megtartotta az Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök által rendelettel létrehívott Alkotmánybizottság az első ülését, amelyen elfogadta a tanácskozások menetrendjét - jelentette szerdán az SZB. Belarusz Szevodnya (Szovjet Belorusszija - Fehéroroszország ma) című, az elnöki hivatal által alapított napilap.
A bizottság első ülésén elfogadták a menetrendet, eszerint a testület összesen tíz alkalommal, havonta kétszer ül össze.
Az első tanácskozáson a bizottság vezetője, az Alkotmánybíróság elnöke, Pjotr Miklasevics kijelentette, hogy a bizottságnak az "alkotmányos folytonosság tényezőjéből" kell kiindulnia, mivel ez "az állam stabilitásának és biztonságának, a politikai, gazdasági, szociális és kulturális területeken elért fejlődés megőrzésének a záloga". Miklasevics szerint a fehérorosz alkotmánynak ezzel egyidejűleg meg kell felelnie a változó társadalmi viszonyoknak.
Fehéroroszországban a vitatott tisztaságú 2020. augusztus 9-i elnökválasztás óta tartó tüntetések hatására Aljakszandr Lukasenka ismételten hangoztatta az alkotmánymódosítás szükségességét és egyes elnöki jogkörök átruházását a parlament és a kormány javára. Az államfő szerint az új alaptörvény még az idén elkészül, és jövőre össznépi vitára bocsátják.
Az ellenzék másik alkotmánytervezetet dolgozott ki, amelyben az ország államformája elnöki köztársaság helyett parlamenti köztársaság lenne.
Lukasenka március 16-án adta ki az Alkotmánybizottság összehívásáról szóló rendeletet. Az Alkotmánybizottságnak augusztus 1-jéig kell benyújtania az elnöknek az alaptörvény módosításaival kapcsolatos javaslatait, hogy országos népszavazásra bocsássák a tervezetet.
(MTI)