Jordániában két nappal ezelőtt több tucat embert tartóztattak le, illetve helyeztek házi őrizetbe a Hásemita Királyság belbiztonságának megingatására tett kísérlet, összeesküvés vádjával. A fő gyanúsított Hámzá Ibn el-Huszejn herceg, az 1999-ben elhunyt Huszejn király és Núr királyné jelenleg 41 éves fia. A letartóztatási hullám kezdetén a herceg nejének egy Németországban élő izraeli üzletember, Ro’i Saposnik meglehetősen amatőr módon felajánlotta, hogy gyermekeivel együtt magánrepülőn kimenekíti Jordániából. A jordániai külügyminiszter szerint az izraeli üzletember korábban a Moszád ügynöke is volt – írja a Válláh.Hádásot és a Má’áriv.
Zoom
Hámzá el-Huszejn herceg (fotó: elbawabhnews.com)
Az orosz vezetéknevű Ro’i Saposnik (41) neve tegnap került bele először előbb az arab, majd az izraeli és világsajtó híreibe, miután Ájmán esz-Száfádi jordániai külügyminiszter bejelentette: a puccskísérlet megszervezésével gyanúsított Hámzá Bin el-Huszejn (حمزة بن الحسين) herceg (2004-ben a féltestvére, II. ’Ábdullah király által történt „leváltásáig” trónörökös – H. J.) felesége, Bászámá Beni Áhmád hercegnő elmondta: Ro’i Saposnikov, a Moszád izraeli titkosszolgálat egykori ügynöke felvette vele a kapcsolatot, s fölajánlotta neki és gyermekei számára a magánrepülővel történő kimenekítést a királyság területéről.
Zoom
Roi Saposnikov valahol Németországban - tagadja moszados múltját
A jordániai külügyminiszter bejelentése után nem sokkal, vasárnap este jelentkezett a Németországban élő megszólított, Ro’i Saposnik is, aki elismerte, hogy valóban felajánlotta segítségét a herceg nejének, amikor Jordániában kirobbant a belviszály. Más szóval, a herceggel való régi baráti viszonyra hivatkozva felajánlotta, hogy megszervezi a repülőgépes kimenekítést. Saposnik azt viszont határozottan cáfolta, hogy korábban szolgált volna a Moszádban. „A herceg nejének kizárólag a családjaink közti baráti viszonyra való tekintettel tettem az ajánlatot, illetve azért, hogy megkönnyítsem a hercegnő és gyermekei helyzetét ebben a nehéz órában” – áll a Németországban élő izraeli Ro’i Saposnik nyilatkozatában.
Zoom
Hámzá Bin el-Huszejn herceg és neje, Bászámá Beni Áhmád hercegnő (fotó: Instragram)
A Válláh!Hádásot a hírhez hozzáfűzi: Ro’i Saposnik korábban Éhúd Olmert miniszterelnök tanácsadója volt, s üzletemberként pedig az egyik jordániai útja során ismerkedett meg Hámzá Bin el-Huszejn herceggel, majd barátság szövődött a Saposnik és a herceg családja között.
Hámzá herceg szombaton reggel – amikor még nem kapcsolták ki a telefonját – értesítette Saposnikot, hogy mi történik Jordániában. Az izraeli ezután felvette a kapcsolatot a herceg nejével, s eléggé amatőr módon felajánlotta neki és gyermekeinek, hogy magánrepülőt küld értük, s a viszály múltáig vendégül látja őket németországi otthonában. Nem sokkal ezután a jordániai biztonsági szolgálatok megszüntették a herceg és neje kapcsolatát a külvilággal.
Zoom
Hámzá Ibn el-Huszejn herceg (balról) és féltestvére, II. Ábdullah király - amikor még jóban voltak (fotó: cdn, enabbaladi.net)
A házi őrizetben tartott Hámzá Bin el-Huszejn herceg ma reggel újabb videófelvételt juttatott el a jordáni ellenzéki köröknek, amelyben közli, hogy a hadsereg utasítását megszegve nem hajlandó szájkosarat tenni a szájára. (A herceget valószínűleg nem tartják annyira szigorú házi őrizetben, ha onnan már a második videóüzenetet juttatja ki – H. J.). A herceg egyébként az utóbbi időkben valóban többször bírálta a jordániai kormányt, de magát II. ’Ábdullah királyt is az országban elharapózott korrupció, a szegénység, a rendkívül rossz gazdasági helyzet és a koronavírus-járvány elleni hatástalan küzdelem, valamint a jó szándékú bírálat elfojtása miatt.
H. J. – Kuruc.info