Amint arról korábban már beszámoltunk: Ruvi Rivlin izraeli államelnök a mai nap folyamán Binjámin Netanjáhut, a Likud párt elnökét bízta meg a következő izraeli kormány megalakításával. Netanjáhu ma délelőtt éppen a kelet-jeruzsálemi bíróságon tartózkodott az ellene folyó bűnügy tanúmeghallgatásain, amikor a város nyugati részében levő államelnöki hivatalban Ruvi Rivlin bejelentette, hogy a törvény értelmében őt bízza meg a kormányalakítással. Jáir Lápid, a Van Jövő parlamenti párt elnöke az államelnök döntését kényszerűnek, de Izraelre nézve gyalázatosnak nevezte – írja a Má’áriv.
Zoom
Ruvi Rivlin államelnök bejelenti, hogy Netanjáhut bízza meg a kormányalakítással (fotó: Kobi Gidon)
Binjámin Netanjáhut, a Likud elnökét a legutóbbi parlamenti választásokon megválasztott képviselők közül a legtöbben ajánlották (összesen 52-en) Ruvi Rivlin államelnöknek a legújabb izraeli kormány megalakítására. Rivlin elnök a kormányalakítási megbízatás bejelentésekor egyáltalán nem rejtette véka alá erkölcsi aggodalmát, amiért egy bűnvádi eljárás alá helyezett politikust volt kénytelen megbízni a kormányalakítással. Az államelnök a kormányalakításról szóló bejelentésekor a többi között elmondta: erkölcsi és értékelvi szempontokat figyelembe véve nem volt könnyű számára a kormányalakítási megbízatásra vonatkozó döntés.
Zoom
Binjámin Netanjáhu és neje, Szárá a mai bírósági tárgyalás után (fotó: Reuvén Castro)
Csakhogy előállt az a helyzet, hogy a miniszterelnöki aspiránsok közül a most megválasztott 120 parlamenti képviselőtől senki nem kapta meg kormányalakításhoz szükséges legalább 61 ajánlást. Jáir Lápid, a Jés ’Átid (Van Jövő) nevű párt elnöke kapta a második legtöbb képviselői ajánlást, összesen 45-öt. S mivel egy kormányfőaspiráns sem kapta meg a 61 ajánlást, Rivlin elnök a vonatkozó izraeli törvény értelmében megbízta a legtöbb ajánlást kapott, s a legutóbbi választásokat megnyert Likud párt elnökét, Binjámin Netanjáhut a kormányalakítással.
Zoom
Jáir Lápid, a Van Jövő párt elnöke (fotó: Elád Guttmann)
Döntésének kényszerűségéről Rivlin elnök így szólt: „Ha a törvény az én kezemben lenne, a kormányalakítási megbízásra vonatkozó döntést visszaadtam volna a nép megválasztott képviselőinek, az Izraeli Parlamentnek”, mondta Rivlin, majd Netanjáhu vádlott mivoltára utalva így folytatta: „Nagyon is jól tudom, hogy a közéletben sokak álláspontja szerint az államelnöknek óvakodni kellene kormányalakítással megbízni egy olyan jelöltet, aki bűnügyi vádeljárás alatt van. Csakhogy a törvény értelmében, a bíróság döntése szerint a miniszterelnök annak ellenére is betöltheti hivatalát, ha ellene vádeljárás folyik. Így írja elő a törvény, így hangzik a Legfelsőbb Bíróság döntése”, jelentette ki Ruvi Rivlin.
Zoom
Jáir Lápidnak az államelnök megbízását bíráló csiripelése
Miután elhangzott Ruvi Rivlin államelnöknek a Netanjáhu kormányfői megbízására vonatkozó bejelentése, rögtön megszólalt Jáir Lápid, a Van Jövő parlamenti párt elnöke: „Az államelnök eleget tett törvényi kötelezettségének, mert nem volt más választási lehetősége. Csakhogy azzal, hogy Netanjáhut bízta meg a kormányalakítással, szégyenfolt esett Izrael becsületén, s törvénytisztelő állam polgáraiként pedig szégyenbe hozott bennünket”.
H. J. – Kuruc.info