Bezár!
2021. április 18., vasárnap, Andrea, Ilma, Uzon napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
16:54 102 éve alakult a Rongyos Gárda16:28 Diplomatakeringő: Csehország elvárja a szolidaritást szövetségeseitől16:12 Az oroszok kiszállnak a Nemzetközi Űrállomásból - sajátot hoznak létre15:43 Gumilövedékes szóváltás Jászapátiban14:35 Lukasenka azt állítja, meg akarták ölni a családjával együtt14:19 Félő, hogy demokrata jelölt nélkül kell tartani a szíriai elnökválasztást13:51 A szemkilövető pártja ezt is jobban tudta volna13:05 A görögök nem féltek az ajándékot hozó zsidóktól12:31 Galgóczi: javulnak a járványügyi adatok 12:14 Az iráni elnök nem szeretné, ha egy tábornok lenne az utóda11:48 BKK: hétfőtől a tanítási időszakban érvényes menetrend szerint közlekednek a járatok11:31 12 milliárd euróba került a Bundeswehr afganisztáni bevetése - lassan kivonják őket, és visznek haza afgánokat is11:13 Elég lehet egyszer oltani a gyógyultakat, és lehet keverni az oltóanyagokat - de sok a kérdőjel10:58 Földvita afgán módra: egy család nyolc tagját gyilkolták meg az esti ima közben10:37 Szerbiában egyúttal oltást is lehet igényelni az utazások lefoglalásakor
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Izraeli támadás ért egy iráni hajót a Vörös-tengeren

Reklám

A Vörös-tengeren izraeli kommandó támadást intézett a Száviz nevű iráni hajó ellen az eritreai, illetve a jemeni partokkal szemben. Irán szerint a megtámadott hajó a kereskedelmi hajózást biztosító perzsa tengeri kommandóknak nyújt logisztikai segítséget, míg Izrael az Iráni Forradalmi Gárda tulajdonában levő, szaúd-arábiai célpontokat figyelemmel kísérő, a jemeni húszikat támogató kémhajóról beszél. Izraeli sajtóhírek szerint a Száviz elleni kommandós támadás a két izraeliek tulajdonában levő kereskedelmi hajó ellen végrehajtott iráni támadás megbosszulása volt – írja a Tásznim iráni hírügynökség és az izraeli Má’áriv.
Zoom
A Száviz iráni hajó
A Tásznim iráni félhivatalos hírügynökség tegnap este rövid megfogalmazásban jelentette, hogy támadás érte a Vörös-tengeren cirkáló Száviz nevű iráni hajót. A hajótestre tapadó tengeri aknák robbanása súlyosan megrongálta a vízi járművet. A hírügynökség szerint a megtámadott hajó az elmúlt években a Vörös-tengeren logisztikai támogatást nyújtott a kereskedelmi hajózás zavartalanságát biztosító iráni tengeri kommandóknak.
Zoom
A Száviz iráni hajó (fotó: Tasznim)
Az izraeli hírportálok néhány órával később már azzal egészítették ki az iráni Tásznim hírét, hogy a Száviz tulajdonképpen az Iráni Forradalmi Gárda által a Vörös-tengeren, pontosabban a Báb el-Mándeb-szorostól északra, Jemen partjaival szemben működtetett perzsa kémhajó, amelynek valódi tevékenysége az, hogy információkat gyűjt Szaúd-Arábiáról a jemeni húszik számára. (A sí’ita-zajdita húszik az elmúlt években Jemen északi, Szá’ádá nevű tartományából rendszeresen intéznek drón- és rakétatámadásokat a szomszédos Szaúd-Arábia ellen – válaszként az őket ért rendszeres szaúdi légitámadásokra – H. J.)
Zoom
A Száviz elleni támadás helyszíne: Eritrea, illetve Jemen partjaival szemben (fotó: iswnews.com)
Előbb csak néhány nyugati, majd az izraeli hírportálok is beismerték, hogy az iráni hajó ellen egy izraeli haditengerészeti kommandó hajtotta végre a támadást tegnap a jemeni partokkal szemben. Sőt, a Má’áriv című izraeli újság azt is tudni véli, hogy Izrael a Száviz megtámadása után azonnal értesítette Washingtont, amely a jelek szerint, utólag áldását adta az akcióra, de egy egyben azt is kijelentette, hogy semmi köze a támadáshoz. Izraelben közben hangsúlyozzák, hogy a mostani vörös-tengeri támadás a két izraeli hajó elleni legutóbbi iráni támadás megbosszulásának tekinthető. Mindenesetre az arab hírportálok a Száviz perzsa hajó elleni tegnapi izraeli támadást az Izrael és Irán közti, már évek óta folyó „hajóháború” (hárb esz-szufun - حرب السفن) folytatásaként kommentálják.
Tál Lév Rám izraeli katonai hírmagyarázó ma reggel az FM 103 rádiónak nyilatkozva emlékeztetett arra, hogy Izrael a Száviz iráni hajó elleni támadással „szintet lépett”, eszkalálta az Irán és Izrael közti, úgynevezett „hajóháborút”. Az elmúlt két esztendőben Izrael ugyanis több tucat támadást hajtott végre iráni hajók ellen. Az izraeli támadások célpontja korábban leginkább az illegális iráni kőolajszállítás (miután a Donald Trump kezdeményezte gazdasági szankciók következtében Teherán számára megtiltották a kőolajexportot – H. J.), illetve a Bassár el-Ászád szíriai elnök hadseregét támogató libanoni Hizbulláhnak szánt iráni fegyverszállítás volt. Csakhogy ezúttal az izraeli tengeri kommandó katonai célpontot támadott a Vörös-tengeren – jelentette ki az izraeli hírmagyarázó.
H. J. - Kuruc.infoFriss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready