A Vörös-tengeren izraeli kommandó támadást intézett a Száviz nevű iráni hajó ellen az eritreai, illetve a jemeni partokkal szemben. Irán szerint a megtámadott hajó a kereskedelmi hajózást biztosító perzsa tengeri kommandóknak nyújt logisztikai segítséget, míg Izrael az Iráni Forradalmi Gárda tulajdonában levő, szaúd-arábiai célpontokat figyelemmel kísérő, a jemeni húszikat támogató kémhajóról beszél. Izraeli sajtóhírek szerint a Száviz elleni kommandós támadás a két izraeliek tulajdonában levő kereskedelmi hajó ellen végrehajtott iráni támadás megbosszulása volt – írja a Tásznim iráni hírügynökség és az izraeli Má’áriv.
Zoom
A Száviz iráni hajó
A Tásznim iráni félhivatalos hírügynökség tegnap este rövid megfogalmazásban jelentette, hogy támadás érte a Vörös-tengeren cirkáló Száviz nevű iráni hajót. A hajótestre tapadó tengeri aknák robbanása súlyosan megrongálta a vízi járművet. A hírügynökség szerint a megtámadott hajó az elmúlt években a Vörös-tengeren logisztikai támogatást nyújtott a kereskedelmi hajózás zavartalanságát biztosító iráni tengeri kommandóknak.
Zoom
A Száviz iráni hajó (fotó: Tasznim)
Az izraeli hírportálok néhány órával később már azzal egészítették ki az iráni Tásznim hírét, hogy a Száviz tulajdonképpen az Iráni Forradalmi Gárda által a Vörös-tengeren, pontosabban a Báb el-Mándeb-szorostól északra, Jemen partjaival szemben működtetett perzsa kémhajó, amelynek valódi tevékenysége az, hogy információkat gyűjt Szaúd-Arábiáról a jemeni húszik számára. (A sí’ita-zajdita húszik az elmúlt években Jemen északi, Szá’ádá nevű tartományából rendszeresen intéznek drón- és rakétatámadásokat a szomszédos Szaúd-Arábia ellen – válaszként az őket ért rendszeres szaúdi légitámadásokra – H. J.)
Zoom
A Száviz elleni támadás helyszíne: Eritrea, illetve Jemen partjaival szemben (fotó: iswnews.com)
Előbb csak néhány nyugati, majd az izraeli hírportálok is beismerték, hogy az iráni hajó ellen egy izraeli haditengerészeti kommandó hajtotta végre a támadást tegnap a jemeni partokkal szemben. Sőt, a Má’áriv című izraeli újság azt is tudni véli, hogy Izrael a Száviz megtámadása után azonnal értesítette Washingtont, amely a jelek szerint, utólag áldását adta az akcióra, de egy egyben azt is kijelentette, hogy semmi köze a támadáshoz. Izraelben közben hangsúlyozzák, hogy a mostani vörös-tengeri támadás a két izraeli hajó elleni legutóbbi iráni támadás megbosszulásának tekinthető. Mindenesetre az arab hírportálok a Száviz perzsa hajó elleni tegnapi izraeli támadást az Izrael és Irán közti, már évek óta folyó „hajóháború” (hárb esz-szufun - حرب السفن) folytatásaként kommentálják.
Tál Lév Rám izraeli katonai hírmagyarázó ma reggel az FM 103 rádiónak nyilatkozva emlékeztetett arra, hogy Izrael a Száviz iráni hajó elleni támadással „szintet lépett”, eszkalálta az Irán és Izrael közti, úgynevezett „hajóháborút”. Az elmúlt két esztendőben Izrael ugyanis több tucat támadást hajtott végre iráni hajók ellen. Az izraeli támadások célpontja korábban leginkább az illegális iráni kőolajszállítás (miután a Donald Trump kezdeményezte gazdasági szankciók következtében Teherán számára megtiltották a kőolajexportot – H. J.), illetve a Bassár el-Ászád szíriai elnök hadseregét támogató libanoni Hizbulláhnak szánt iráni fegyverszállítás volt. Csakhogy ezúttal az izraeli tengeri kommandó katonai célpontot támadott a Vörös-tengeren – jelentette ki az izraeli hírmagyarázó.
H. J. - Kuruc.info