Bezár!
2021. május 13., csütörtök, Szervác, Imola napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:32 Blinken és Lavrov kétoldalú találkozót tart a jövő héten Izlandon22:20 Az ujgurok elnyomásának befejezését követelték Kínától egy ENSZ-tanácskozáson22:07 "A kormány elvesztette az uralmat az utca fölött" - polgárháborús helyzet alakult ki a zsidók és az arabok között Izrael számos pontján21:54 Fehér, férfi, nem ratyik a szülei, és nem nézik terroristának? - Lista segít az agyhalottaknak eldönteni, ki mennyire kiváltságos21:24 Fehérnek álcázva követett el 30 betörést egy néger Los Angelesben21:14 Drága honfitársaink: videón, ahogy egy bottal járó 60 éves nő megtámad egy katonai sátrat, mert zavarja a városképet21:09 Felvidéken júniustól kezdhetnek oltani a Szputnyikkal20:52 Oroszországban pénzbírságra ítélték a Telegramot20:35 Nagy-Izrael miatt eredménytelenül ért véget a Biztonsági Tanács újabb rendkívüli ülése20:20 Merkel külügyminisztere újabb migránsokra vágyik20:06 Ma sem fukarkodott a rakétákkal a Hamász19:51 Szakértői bizottság: a jelenlegi rendszer nem tud megakadályozni egy újabb világjárványt19:21 Ideje lenne elküldeni egy iráni tanulmányútra a magyarországi "homofóbia" miatt visítozó buzikat19:01 Jókor szólnak: a Pfizer vakcinája átprogramozhatja az immunválaszokat18:46 Antiszemét-gyanús EU-főképviselő: "az izraeli hatóságoknak tiszteletben kell tartaniuk a jeruzsálemi szent helyek státuszát"
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Aggódnak az ENSZ menekültügyesei, mert Dánia szabadulna a szíriaiaktól

Újabb bírálat érte Dániát pénteken - ezúttal az ENSZ részéről - vitatott döntése miatt, amellyel megfosztja tartózkodási joguktól a szíriai "menekülteket", arra hivatkozva, hogy "biztonságosnak" ítéli meg a damaszkuszi helyzetet.
Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) "aggodalmát" fejezte ki pénteken Koppenhága döntése miatt, bár a kiutasítások egyelőre függőben vannak, miután évek óta nincsen kapcsolat a dán kormány és a szíriai rendszer között.
"Az UNHRC nem látja úgy, hogy a Szíria egyes részeiben megerősödött biztonság megfelelően meghatározó, stabil, illetve tartós lenne, hogy indokolná bármilyen menekültcsoport nemzetközi védelmének megszüntetését" - áll az ENSZ szervezet New Yorkban csütörtök este közzétett nyilatkozatában.
Az UNHCR "továbbra is a szíriai menekültek védelmére szólít fel, és kéri, hogy Szíria egyetlen részébe se küldjék őket vissza erővel, bárkinek a kezén is legyen az adott övezet".
2020. június vége óta Dánia nagyszabású művelet keretében vizsgálta felül a Bassár el-Aszad elnök rendszerének ellenőrzése alatt álló szíriai fővárosból származó 461 jövevény személyes aktáját, arra hivatkozva, hogy "a jelenlegi damaszkuszi helyzet nem indokolja új tartózkodási engedély kiadását, illetve a meglevők meghosszabbítását".
Dániát az első európai uniós tagállamnak tekintik, amely ilyen döntést hozott.
Múlt héten egy, az érettségi előtt néhány hónappal kiutasítás fenyegette szíriai kamaszlány televízióban elmondott "védőbeszéde" kavarta fel a kérdés kapcsán korábban meglévő viszonylagos közönyt az északi országban.
A 19 éves Aja Abu-Daher könnyekig meghatotta az országot, amikor könnyes szemmel kérdezte meg, hogy "mi rosszat tett".
A nyborgi gimnázium kitűnő tanulója - akinek az iskolája mindent megtesz, hogy a család maradhasson -, nemrégiben tudta meg, hogy nem újítják meg a januárban lejárt tartózkodási engedélyét.
Hozzá hasonlóan 2020-ban 94 szíriait fosztottak meg a tartózkodási engedélyüktől a 273 egyénileg átvizsgált akta érintettjei közül a dán bevándorlási hivatal legfrissebb - januári - adatai szerint. Az érintettek egy részét zárt migánsközpontokban helyezték el.
A "zéró menedékkérő" elvet valló, korlátozó befogadó politikát folytató Dánia önkéntes visszatérésre bátorítja a szíriaiakat, és 2015 óta csak ideiglenes tartózkodási engedélyt ad ki a számukra.
A törvény szerint ezek az engedélyek időben nem korlátozottak, "ha a származási országban rendkívül súlyos a helyzet, önkényes erőszakcselekményeket és agressziót követnek el polgári személyek ellen". Valójában azonban visszavonhatók, ha a helyzetet a befogadó ország másképp ítéli meg.
(MTI nyomán)Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready