Bezár!
2021. május 13., csütörtök, Szervác, Imola napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
21:05 A Kriegsmarine egyik sikere: a Pinguin és a norvég bálnavadász-flotta20:53 Újabb jelöltet mutatott be a Mi Hazánk, ezúttal Sopronban, szimbolikus helyszínen20:45 A zsidók "örömmel és szenvedéllyel" lövik a palesztinokat, "intenzív katonai műveletre" készülnek20:20 Erdélyben (és Romániában) megszűnik a kijárási tilalom, csak a zsúfolt helyeken lesz kötelező a maszk20:02 Késelőt fogtak a fővárosban19:47 Merkelék nagyon próbálnak kiállni Izrael mellett, de szeretett muzulmánjaik ezt a legkevésbé sem díjazzák18:36 Ápolónősors Miskolcon: elfordult, megszúrta a "beteg"18:18 Tájékoztatták a fideszes polgármestert, hogy egy szarvasi lakos elszabadulna a cigányoktól, ha tudna17:47 Házkutatást tartottak az ukrán alkotmánybíróság leváltott elnökénél17:33 A hétvégén is borúsabb idő várható17:01 A Mazsihisz vezetése az anyaállam nagykövetével szurkolt a "megtámadott Izraelnek" a Jeruzsálem parkban16:36 Most, hogy oltakozni lehet, kimondták, hogy a PCR-teszt nem is nyújt olyan nagy bizonyosságot16:24 Meglehetősen afgánosra sikeredett a tűzszünet első napja16:10 Putyin barbár bűncselekménynek nevezte a kazanyi iskolai lövöldözést15:54 Árokba csúszott és felborult egy kamion az M0-áson Gyálnál
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Szaúd-Arábiában kivégeztek három "hazaáruló" katonát

Szombaton hajnalban Szaúd-Arábiában kivégeztek három katonát. A királyság védelmi minisztériumában szolgálatot teljesítő katonákat egy különleges hadbíróság a királyság biztonságának, stabilitásának és katonai érdekeinek veszélyeztetése, az ellenséggel való együttműködéssel elkövetett hazaárulás bűntettének elkövetése miatt ítélte halálra – közli a Szaúdi Hírügynökség (SPA), és írja az aljazeera.com.
Zoom
Szaúd-arábiai katonák a jemeni - szaúd-arábiai határon a királyság zászlójával (fotó: yemenshabab.com)
A halálos ítéletben, illetve a kivégzés tényét hírül adó közleményben arról nincs szó, hogy pontosan melyik ellenséggel való együttműködéssel vádolták meg a három szaúd-arábiai katonát, név szerint Muhámmád bin Áhmád bin Jáhjá ’Ákámot, Sáhir bin ’Iszá bin Kászim Hákávit és Hámúd bin Ibráhim bin ’Áli Házmit. De nem nehéz következtetni arra, hogy Rijádnak a jemeni sí’ita-zajdita huszi felkelők ellen vívott háborújáról van szó. Szaúd-Arábia az Irán támogatta jemeni huszik elleni, elsősorban légi és nehéztüzérségi támadásokban megnyilvánuló harca az elmúlt hónapokban egyre inkább hatástalanná és értelmetlenebbé válik, miután a huszik Észak-Jemen területéről egyre gyakoribb rakéta- és dróntámadásokat intéznek szaúd-arábiai kőolaj-finomítók és repülőterek ellen.
Zoom
A Márib-Rász Iszá kőolajvezeték Jemenben
Zoom
Teherhajó a vörös-tenger-parti Rász Iszá kikötőben
Rijád katonai beavatkozását a jemeni belháborúba ezen kívül gyengítette az is, hogy a husziellenes szunnita arab koalíció fölbomlott, s most már csak Szaúd-Arábia bombázgatja a huszi harcosokat, de legtöbbször a polgári lakosságot Jemenben. További csapást jelentett Rijád harci kedvére az is, hogy a januárban hivatalba lépett Joe Biden amerikai elnök nemrégiben bejelentette: Washington beszünteti a huszik ellen harcoló szaúd-arábiai hadsereg támogatását, miközben a sí’ita-zajdita húszikat levette a terroristaszervezetek listájáról.
Zoom
Huszi harcosok az ősi város, Márib bevétele előtt
Közben a Jemen területének jelentős részét ellenőrzésük alatt tartó huszik február végén erőteljes támadást indították a Szaúd-Arábia támogatását élvező ’Ábedrábbúh Manszúr Hádi miniszterelnök parancsnoksága alatti jemeni kormánycsapatok ellen Má’rib (مَأْرِب‎) kormányzóság bevételéért. Má’rib hasonló nevű székvárosa, az ókori Sába délarab királyság fővárosa azért is fontos a huszik számára, mert onnan indul ki a vörös-tenger-parti, El-Hodejdá kormányzáságbeli Rász ’Iszá olajkikötőbe tartó, 438 kilométer hosszú kőolajvezeték. Má’rib kormányzóság székhelyének bevétele után a huszik ellenőrzése alá kerül majd a kisváros környékén működő olajfinomító, a kormányzóság területén levő gazdag kőolaj- és földgázforrások, illetve teljes hosszában a Má’rib - Rász ’Iszá kőolajvezeték.
H. J. – Kuruc.infoFriss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready