Bezár!
2021. május 7., péntek, Gizella, Géza, Bendegúz napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
20:07 Mexikó szerint Bidenék "egyfajta puccsot" segítenek elő az országban19:40 Megállapodott a szabadalmi viták lezárásában az Ericsson és a Samsung19:11 Bocsánatkérést követel a szlovák gyógyszerfelügyelettől a Szputnyikot menedzselő alap18:52 "Nagyon biztonságos" az AstraZeneca, de a brit oltásügyi bizottság azért mégis más oltást javasol a 40 évnél fiatalabbaknak18:17 Jóváhagyta a WHO a Sinopharm vészhelyzeti alkalmazását17:52 Fogolyzendülés miatt ítéltek négy év fegyházra két férfit17:39 Hétfőtől ismét fel lehet szállni az első ajtóknál is a BKK járataira17:14 Hamenei: Izrael nem állam, hanem terrorista kaszárnya16:44 Szentségtörés: pizzaautomata kezdte meg működését Rómában15:54 Mi a célja az "érzékenyítésnek"? - Toroczkai kérdésekre válaszol, 9. rész15:48 Képmutatásból jeles15:38 SZNT: Székelyföldért megmozgattuk Európát15:17 Szlovák miniszter: rendben vannak a Szputnyik V tesztjei14:47 "No vakcina, no party!" - üzeni a kormány a fiataloknak14:31 Feloldotta a madárinfluenza miatt elrendelt intézkedést Hajdú-Bihar megyében a Nébih
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Szaúd-Arábiában kivégeztek három "hazaáruló" katonát

Szombaton hajnalban Szaúd-Arábiában kivégeztek három katonát. A királyság védelmi minisztériumában szolgálatot teljesítő katonákat egy különleges hadbíróság a királyság biztonságának, stabilitásának és katonai érdekeinek veszélyeztetése, az ellenséggel való együttműködéssel elkövetett hazaárulás bűntettének elkövetése miatt ítélte halálra – közli a Szaúdi Hírügynökség (SPA), és írja az aljazeera.com.
Zoom
Szaúd-arábiai katonák a jemeni - szaúd-arábiai határon a királyság zászlójával (fotó: yemenshabab.com)
A halálos ítéletben, illetve a kivégzés tényét hírül adó közleményben arról nincs szó, hogy pontosan melyik ellenséggel való együttműködéssel vádolták meg a három szaúd-arábiai katonát, név szerint Muhámmád bin Áhmád bin Jáhjá ’Ákámot, Sáhir bin ’Iszá bin Kászim Hákávit és Hámúd bin Ibráhim bin ’Áli Házmit. De nem nehéz következtetni arra, hogy Rijádnak a jemeni sí’ita-zajdita huszi felkelők ellen vívott háborújáról van szó. Szaúd-Arábia az Irán támogatta jemeni huszik elleni, elsősorban légi és nehéztüzérségi támadásokban megnyilvánuló harca az elmúlt hónapokban egyre inkább hatástalanná és értelmetlenebbé válik, miután a huszik Észak-Jemen területéről egyre gyakoribb rakéta- és dróntámadásokat intéznek szaúd-arábiai kőolaj-finomítók és repülőterek ellen.
Zoom
A Márib-Rász Iszá kőolajvezeték Jemenben
Zoom
Teherhajó a vörös-tenger-parti Rász Iszá kikötőben
Rijád katonai beavatkozását a jemeni belháborúba ezen kívül gyengítette az is, hogy a husziellenes szunnita arab koalíció fölbomlott, s most már csak Szaúd-Arábia bombázgatja a huszi harcosokat, de legtöbbször a polgári lakosságot Jemenben. További csapást jelentett Rijád harci kedvére az is, hogy a januárban hivatalba lépett Joe Biden amerikai elnök nemrégiben bejelentette: Washington beszünteti a huszik ellen harcoló szaúd-arábiai hadsereg támogatását, miközben a sí’ita-zajdita húszikat levette a terroristaszervezetek listájáról.
Zoom
Huszi harcosok az ősi város, Márib bevétele előtt
Közben a Jemen területének jelentős részét ellenőrzésük alatt tartó huszik február végén erőteljes támadást indították a Szaúd-Arábia támogatását élvező ’Ábedrábbúh Manszúr Hádi miniszterelnök parancsnoksága alatti jemeni kormánycsapatok ellen Má’rib (مَأْرِب‎) kormányzóság bevételéért. Má’rib hasonló nevű székvárosa, az ókori Sába délarab királyság fővárosa azért is fontos a huszik számára, mert onnan indul ki a vörös-tenger-parti, El-Hodejdá kormányzáságbeli Rász ’Iszá olajkikötőbe tartó, 438 kilométer hosszú kőolajvezeték. Má’rib kormányzóság székhelyének bevétele után a huszik ellenőrzése alá kerül majd a kisváros környékén működő olajfinomító, a kormányzóság területén levő gazdag kőolaj- és földgázforrások, illetve teljes hosszában a Má’rib - Rász ’Iszá kőolajvezeték.
H. J. – Kuruc.infoFriss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready