Azerbajdzsánt aggasztja, hogy Örményország tárgyalásokat folytat Oroszországgal fegyveres erőinek modernizálásáról - jelentette ki Ilham Aliyev azerbajdzsáni elnök kedden egy bakui konferencián.
"Nagyon aggaszt bennünket, hogy Örményország tárgyalásokat folytat Oroszországgal hadserege modernizálásáról. Az orosz felet pedig tájékoztattuk aggodalmainkról. A bosszúállás minden lehetősége csak felesleges feszültséget okoz" - hangsúlyozta Aliyev, felszólalva az Új szempont a Dél-Kaukázusban: konfliktus utáni fejlődés és együttműködés elnevezésű fórumon.
Az azeri elnök nem zárta ki az örmények és az azerbajdzsániak békés egymás mellett élését. Példaként többször említette Georgiát, ahol az azeriek és az örmények nemcsak ugyanabban a régióban, hanem néha még ugyanazokban a falvakban is együtt élnek.
Az Azerbajdzsántól egyoldalúan elszakadt, majd magát függetlennek kinyilvánító, örmény többségű Hegyi-Karabah hovatartozása miatti háborús konfliktus 1988-ban, még a Szovjetunió fennállásakor robbant ki, és azóta folyamatosan fegyveres összetűzésekhez vezetett az örmények és az azeri erők között. A térségben tavaly szeptember 27-én azeri offenzíva indult az enklávé és az örmények kezén lévő környező települések visszafoglalására, és Bakunak sikerült jelentős területeket ellenőrzése alá vonnia.
Tavaly november 9-én Vlagyimir Putyin orosz államfő, Nikol Pasinján örmény kormányfő és Aliyev közös nyilatkozatot írt alá a hegyi-karabahi ellenségeskedések teljes beszüntetéséről. A dokumentum szerint az azerbajdzsáni és az örmény hadsereg maradt az elfoglalt pozíciókban, számos terület azeri fennhatóság alá került, és orosz békefenntartókat telepítettek az érintkezési vonal és a Lacsin-folyosó mentén.
Aliyev a keddi konferencián az hangoztatta, hogy országának nincsenek területi követelései Örményországgal szemben. "Emlékezni fogunk a történelmünkre, de nincsenek területi követeléseink egyetlen országgal szemben sem, beleértve Örményországot is" - mondta. Szólt arról is, hogy Azerbajdzsán rövid időn belül befejezi a főbb infrastrukturális projekteket Hegyi-Karabah térségében. Szerinte a következő három évben elvégzik az összes nagy beruházást, így a vasútvonalak, autópályák, energiatermelő kapacitások és a vízellátás javítását célzó építkezéseket.
(MTI)