Bezár!
2021. május 15., szombat, Zsófia, Szonja napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
07:28 Új tarajosdinoszaurusz-fajt azonosították Mexikóban06:51 Még Mészáros Lőrinc is megérezte volna ennek a Picasso-portrénak az árát23:48 A román gúnyhatáron is elfogadják a magyar védettségi igazolványt - de igazolni kell azt is, hogy a második oltás után eltelt tíz nap23:31 Oroszország haragosainak listájára került fel az Egyesült Államok és Csehország23:12 Nyugalmazott tábornokok kifogásolják Biden fizikai és szellemi képességeit22:59 Antiszemita röplabda: a női válogatott újabb Izrael-veréssel jutott ki az Eb-re22:43 Átlátszó-számítás: felülmérik a hivatalos adatok a koronavírus áldozatainak számát, nem igaz, hogy mi teljesítünk a legrosszabbul22:30 A gyilkos négerek ellen nem sokat érnek a korlátozások Dél-Afrikában - csak romlott a statisztika22:15 A kazahsztáni szajgák sem jártak jobban a villámcsapással, mint az indiai elefántok22:01 Újabb ellenzéki hírportálból lett külföldi ügynök Oroszországban21:42 Zsidóféltésből tiltottak be egy palesztinbarát tüntetést Franciaországban - a bíróság egyetértésével21:21 "Mi csak a magyar szolidaritásra építhetünk" - szja 1%-okat kér a Nemzeti Jogvédő Szolgálat21:07 Ha ég a ház ötemeletnyi zuhanás meg sem kottyan egy macskának20:38 Tizennyolc év börtönt kapott egy állítólag szivárogtató fehérorosz katonatiszt20:35 Van, ahol nem álltak ki "bátran Izrael mellett"
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Közép-Afrika keresztény többségű államaiban keménykedik újabban igazán az Iszlám Állam

Újraszervezi magát és erősödik az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet a közép-afrikai keresztény országokban, miután a dzsihadisták komoly veszteségeket szenvedtek el Irakban és Szíriában - írta összeállításában a Newsmax című konzervatív amerikai hírportál.
A lap több más forrást is idézett: köztük a The Wall Street Journal (WSJ) helyszíni tudósításokon alapuló tapasztalatait, a londoni King's College terrorelhárítással foglalkozó szakemberének elemzéseit, vagy az amerikai konzervatív agytröszt, az American Enterprise Institute térséggel foglalkozó projektjét.
A Newsmax idézte a washingtoni Stratégiai Tanulmányok Afrika Központja adatait is. A kutatóintézet (ACSS) arról számolt be, hogy tavaly mintegy 43 százalékkal nőtt a szélsőséges iszlamisták által Afrikában elkövetett erőszakos cselekmények száma a 2019-es évhez képest, s az Iszlám Állam e támadásokkal erőt kíván sugározni önmagáról.
Az amerikai külügyminisztérium márciusban külföldi terrorszervezetnek minősítette az IÁ kongói és mozambiki ágát, kiemelve, hogy ezek jelentős biztonsági kockázatot jelentenek a térségben.
Márciusban Mozambikban több száz dzsihadista lerohanta, majd napokon keresztül ellenőrzése alatt tartotta az északi Palma kikötővárost, civilek tucatjait gyilkolva meg.
A Newsmax idézte Charlie Wintert, a londoni King's College terrorelhárítási szakértőjét, aki hangsúlyozta: "működik egyfajta titkos kommunikáció a mozambiki hálózat és az IÁ globális mozgalma között". Hozzátette: "mindkét fél nyilvánvalóan profitál a (terrorakciók) propagandaértékéből és felerősítéséből".
Az Iszlám Állam korábban a muszlim többségű országokra összpontosította akcióit, napjainkban azonban egyre szorosabb kötelékeket alakít ki azokkal a dzsihadista szervezetekkel, amelyek olyan országokban működnek, ahol a muzulmánok magukat "jogfosztott kisebbségnek" érzik.
A WSJ szerint az IÁ részt vesz ezen csoportok finanszírozásában és kiképzésében, a napi működésükre azonban nincs befolyással.
Az American Enterprise Institute tavaly őszi jelentése szerint számos közép-afrikai országban működnek az al-Kaidával vagy az Iszlám Állammal kapcsolatban álló terrorszervezetek, például Maliban, Burkina Fasóban, Nigériában, Mozambikban és Szomáliában, de jelen vannak Kongóban, Kenyában, Csádban, Líbiában és Algériában is.
(MTI)Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready