Bezár!
2021. május 13., csütörtök, Szervác, Imola napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
20:20 Erdélyben (és Romániában) megszűnik a kijárási tilalom, csak a zsúfolt helyeken lesz kötelező a maszk20:02 Késelőt fogtak a fővárosban19:47 Merkelék nagyon próbálnak kiállni Izrael mellett, de szeretett muzulmánjaik ezt a legkevésbé sem díjazzák19:02 A zsidók "örömmel és szenvedéllyel" lövik a palesztinokat, "intenzív katonai műveletre" készülnek18:36 Ápolónősors Miskolcon: elfordult, megszúrta a "beteg"18:18 Tájékoztatták a fideszes polgármestert, hogy egy szarvasi lakos elszabadulna a cigányoktól, ha tudna17:47 Házkutatást tartottak az ukrán alkotmánybíróság leváltott elnökénél17:33 A hétvégén is borúsabb idő várható17:01 A Mazsihisz vezetése az anyaállam nagykövetével szurkolt a "megtámadott Izraelnek" a Jeruzsálem parkban16:36 Most, hogy oltakozni lehet, kimondták, hogy a PCR-teszt nem is nyújt olyan nagy bizonyosságot16:24 Meglehetősen afgánosra sikeredett a tűzszünet első napja16:10 Putyin barbár bűncselekménynek nevezte a kazanyi iskolai lövöldözést15:54 Árokba csúszott és felborult egy kamion az M0-áson Gyálnál15:40 Maszk nélküli kísérleti előadásokat szerveznek a beoltottak számára Erdélyben és Romániában15:18 Meghitt pillanatokat zavartak meg a rendőrök a dabasi kapitányság előtt
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Közép-Afrika keresztény többségű államaiban keménykedik újabban igazán az Iszlám Állam

Újraszervezi magát és erősödik az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet a közép-afrikai keresztény országokban, miután a dzsihadisták komoly veszteségeket szenvedtek el Irakban és Szíriában - írta összeállításában a Newsmax című konzervatív amerikai hírportál.
A lap több más forrást is idézett: köztük a The Wall Street Journal (WSJ) helyszíni tudósításokon alapuló tapasztalatait, a londoni King's College terrorelhárítással foglalkozó szakemberének elemzéseit, vagy az amerikai konzervatív agytröszt, az American Enterprise Institute térséggel foglalkozó projektjét.
A Newsmax idézte a washingtoni Stratégiai Tanulmányok Afrika Központja adatait is. A kutatóintézet (ACSS) arról számolt be, hogy tavaly mintegy 43 százalékkal nőtt a szélsőséges iszlamisták által Afrikában elkövetett erőszakos cselekmények száma a 2019-es évhez képest, s az Iszlám Állam e támadásokkal erőt kíván sugározni önmagáról.
Az amerikai külügyminisztérium márciusban külföldi terrorszervezetnek minősítette az IÁ kongói és mozambiki ágát, kiemelve, hogy ezek jelentős biztonsági kockázatot jelentenek a térségben.
Márciusban Mozambikban több száz dzsihadista lerohanta, majd napokon keresztül ellenőrzése alatt tartotta az északi Palma kikötővárost, civilek tucatjait gyilkolva meg.
A Newsmax idézte Charlie Wintert, a londoni King's College terrorelhárítási szakértőjét, aki hangsúlyozta: "működik egyfajta titkos kommunikáció a mozambiki hálózat és az IÁ globális mozgalma között". Hozzátette: "mindkét fél nyilvánvalóan profitál a (terrorakciók) propagandaértékéből és felerősítéséből".
Az Iszlám Állam korábban a muszlim többségű országokra összpontosította akcióit, napjainkban azonban egyre szorosabb kötelékeket alakít ki azokkal a dzsihadista szervezetekkel, amelyek olyan országokban működnek, ahol a muzulmánok magukat "jogfosztott kisebbségnek" érzik.
A WSJ szerint az IÁ részt vesz ezen csoportok finanszírozásában és kiképzésében, a napi működésükre azonban nincs befolyással.
Az American Enterprise Institute tavaly őszi jelentése szerint számos közép-afrikai országban működnek az al-Kaidával vagy az Iszlám Állammal kapcsolatban álló terrorszervezetek, például Maliban, Burkina Fasóban, Nigériában, Mozambikban és Szomáliában, de jelen vannak Kongóban, Kenyában, Csádban, Líbiában és Algériában is.
(MTI)Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready