Az Egyesült Államok külügyminisztériuma szombaton elrendelte a csádi nagykövetségen dolgozó, nélkülözhető diplomatáinak hazahívását, mert attól tart, hogy kormányellenes lázadók támadást intéznek az afrikai ország fővárosa, N'Djamena ellen.
A nagykövetségen dolgozó amerikaiak családjait szintén felszólították az ország elhagyására.
"Nem kormányzati fegyveresek Csád északi részéből dél felé, feltehetőleg N'Djamena irányába igyekeznek" - közölte utazási figyelmeztetésében az amerikai külügyi tárca. "Egyre közelebb kerülnek N'Djamenához, és a városban keletkező erőszak lehetősége miatt utasítottuk a nélkülözhető amerikai kormányzati munkavállalókat, hogy kereskedelmi légijáratokkal hagyják el Csád területét" - olvasható a külügyminisztériumi közleményben.
A tárca az afrikai országban tartózkodó más amerikai állampolgárokat is sürgette, hogy lehetőség szerint utazzanak el.
A minisztérium már korábban figyelmeztetést adott ki amerikai állampolgárok számára, hogy lehetőség szerint ne utazzanak Csádba, elsősorban a Boko Haram szervezet dzsihadistáinak a jelenléte miatt.
A Boko Haram 2009 óta rettegésben tartja Nigéria északkeleti részét, majd kiterjesztette tevékenyégét a szomszédos Nigerre, Csádra és Kamerunra is. A nemzetközi hírügynökségek összesítése szerint a terroristák miatt már több mint 20 ezer ember vesztette életét, és kétmillióan kényszerültek elhagyni otthonukat.
(MTI)