Közös japán-amerikai-francia hadgyakorlatot tartanak május közepén Japánban - jelentette be pénteken Kisi Nobuo japán védelmi miniszter.
A május 11-tól 17-g tartó hadgyakorlat a szigetország délkeleti részén lesz, az amerikai tengerészgyalogság, a francia hadsereg és a japán önvédelmi erők alakulatainak részvételével.
Ez lesz az első nagyszabású hadgyakorlat Japánban három ország részvételével, és egybeesik azzal a tokiói törekvéssel, hogy az Egyesült Államokon kívül más szövetségesekkel is erősítse a védelmi együttműködést Peking egyre tolakodóbbnak tartott magatartása közepette a Dél- és Kelet-kínai-tengeren.
Kisi Nobuo úgy nyilatkozott sajtótájékoztatóján, hogy Franciaország osztja a szabad és nyílt indiai-csendes-óceáni térséggel kapcsolatos japán nézeteket. Japán, az Egyesült Államok és Franciaország együttműködésével tovább akarja javítani a japán önvédelmi erők képességét a távoli szigetek megvédésére.
Tokiót különösen a Kína által sajátjának tekintett, de japán fennhatóság alatt álló lakatlan Szenkaku-szigetek (kínaiul Tiaojü) körüli kínai tevékenység aggasztja. Párizsnak is vannak a térségben stratégiai érdekeltségei és területei, például az Indiai-óceánon Réunion szigete vagy a Csendes-óceán déli részén fekvő, öt szigetcsoportból álló Francia Polinézia.
A közös hadgyakorlatot a déli Kjúsú szigetén lévő Kirisima gyakorlótéren és az Ainura támaszponton tartják, és lakott környezetben zajló harci cselekményeket, illetve partraszálló manővereket gyakorolnak majd.
(MTI)