2021. június 13., vasárnap, Antal, Anett napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
10:01 Gázrobbanás miatt omlott össze egy piacépület Kínában09:45 Már PCR-teszt nélkül is beléphetünk Bosznia-Hercegovinába09:25 Ha gyilkolnak a cigányok, az nem érdekes, de ha felvonulnak a hazafiak, máris fokozott a rendőri és a momentumos készültség09:19 Csaknem 175,7 millióra nőtt a világ regisztrált covidosainak száma08:57 A rendőri erőszak ellen tüntettek Tuniszban08:39 Családlátogatás közben kilőtték az egyik riói milíciavezért08:20 Cihanouszkaja: Lukasenka csak a szankciók nyelvét érti07:59 Brit tudósok szerint az oltásrettegők többsége végül mégiscsak beoltatja magát07:42 A változó elszámolás ellenére sem rossz befektetés a napelem07:24 Bolsonaro megint büntetést kapott, mert nem viselt maszkot06:53 Már a 7. században járhattak az Antarktiszon a maorik22:25 Brit tudósok összefüggést találtak a hosszú orr és a bütykök között22:05 Foci-Eb: egy dán játékos összeesett a pályán - újra kellett éleszteni21:59 Nem kis teljesítmény: egy nap alatt két DK-s és egy párbeszédes mögé állt be Jákob21:36 Biden-Putyin-találkozóra időzítve: 150 millió dolláros amerikai segélycsomag az ukrán hadseregnek
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Algéria még mindig bánatpénzt követel Franciaországtól a gyarmatosítás miatt

Reklám

Algéria továbbra is fenntartja követelését, hogy Franciaország fizessen bánatpénzt a gyarmatosítás 132 éve alatt elkövetett bűncselekményekért - jelentette ki Ammar Belhimer algériai tájékoztatási miniszter és kormányszóvivő az országban először megtartott emlékezés napja alkalmából.
Algériában az 1945. május 8-i függetlenségi megmozdulásokra emlékeznek, amelyeket Franciaország vérbe fojtott. A megemlékezésekről egy évvel korábban döntött Abdel-Madzsid Tebbún algériai elnök.
A szombati hivatalos ünnepségek központja az Algírtól 300 kilométerre keletre fekvő Szetif, amely a függetlenségi megmozdulások egyik bázisa volt.
Belhimer elmondta: a gyarmati múlt rendezésének egy másik fontos eleme, hogy Franciaország vállaljon felelősséget az Algéria területén elkövetett kísérleti atomrobbantásokért, és adja át a térképeket, amelyek azokat a helyszíneket jelzik, ahol elhelyezték a nukleáris hulladékot. Ez a téma az elégedetlenség egyik legnagyobb forrása Párizs és Algír között.
Franciaország 17 kísérleti atomrobbantást hajtott végre az algériai sivatagban, 1960 és 1966 között Regganéban, majd In Ekkerben. Ezek közül tizenegyre azt követően került sor, hogy Algéria 1962-ben elnyerte függetlenségét. A függetlenségi háborút lezáró -1962 márciusában aláírt - eviani egyezmény egyik záradéka ugyanis lehetővé tette, hogy Franciaország 1967-ig használja a szaharai kísérleti telepeket.
A tájékoztatási miniszter szombaton jelezte: Algéria eddig csak szerény anyagi, ám annál nagyobb erkölcsi haszonra tett szert kárpótlási követeléseiből, amelyek továbbra is fontosak az észak-afrikai ország számára.
A tárcavezető kiemelte: tavaly júliusban 24 nacionalista harcos koponyáját sikerült visszaszerezni, márciusban pedig Emmanuel Macron francia elnök elismerte a francia hadsereg felelősségét Ali Bumendzsel nacionalista vezető 1957-es megkínzásában és meggyilkolásában.
Az algériai miniszter beszédét idézve a Le Monde című francia napilap emlékeztetett rá: Macron az elmúlt hónapokban számos jelképes gesztust tett a megbékélés érdekében Algéria függetlenségének 60. évfordulója közeledtével. Ugyanakkor Benjamin Stora történész jelentése, amelyen Macron gyarmati emlékezési politikája nyugszik, nem javasolja sem a bocsánatkérést, sem a kárpótlást, ezért sokan bírálják Algériában.
(MTI)Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready