2021. június 13., vasárnap, Antal, Anett napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
10:01 Gázrobbanás miatt omlott össze egy piacépület Kínában09:45 Már PCR-teszt nélkül is beléphetünk Bosznia-Hercegovinába09:25 Ha gyilkolnak a cigányok, az nem érdekes, de ha felvonulnak a hazafiak, máris fokozott a rendőri és a momentumos készültség09:19 Csaknem 175,7 millióra nőtt a világ regisztrált covidosainak száma08:57 A rendőri erőszak ellen tüntettek Tuniszban08:39 Családlátogatás közben kilőtték az egyik riói milíciavezért08:20 Cihanouszkaja: Lukasenka csak a szankciók nyelvét érti07:59 Brit tudósok szerint az oltásrettegők többsége végül mégiscsak beoltatja magát07:42 A változó elszámolás ellenére sem rossz befektetés a napelem07:24 Bolsonaro megint büntetést kapott, mert nem viselt maszkot06:53 Már a 7. században járhattak az Antarktiszon a maorik22:25 Brit tudósok összefüggést találtak a hosszú orr és a bütykök között22:05 Foci-Eb: egy dán játékos összeesett a pályán - újra kellett éleszteni21:59 Nem kis teljesítmény: egy nap alatt két DK-s és egy párbeszédes mögé állt be Jákob21:36 Biden-Putyin-találkozóra időzítve: 150 millió dolláros amerikai segélycsomag az ukrán hadseregnek
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Szokatlanul magas sugárzást észleltek a csernobili atomerőmű romjai között

Reklám

35 évvel a katasztrófa után ismét elkezdett fokozódni a maghasadás a csernobili atomerőmű egyik megközelíthetetlen alagsori szobájában – írja az IFLScience nyomán a 24. Az ukrán kutatók a közelmúltban szokatlanul magas neutronszintet mértek, ami azt jelenti, hogy az érintett teremben újra beindult a maghasadás.
Neil Hyatt, a Sheffieldi Egyetem munkatársa szerint a folyamatot úgy kell elképzelni, mint a parazsakat egy tűzrakó helyben. Amikor 1986. április 26-án bekövetkezett a baleset, a 4-es reaktorblokkban zónaolvadás történt, aminek hatására mintegy 170 tonna sugárzó urán áramlott a reaktorcsarnok alagsori szobáiba. A lávaszerű anyag végül lehűlt, majd megkeményedett.
Az évek során a sugárzás nagyjából stabil maradt, a szakértők ugyanakkor számítottak rá, hogy az esőket követően a neuronszint ismét csúcsosodni fog, ami nukleáris reakcióra utal. Bár a katasztrófa után nem sokkal beborították a reaktorcsarnokot, az esővíz mégis beszivárgott a problémás területre. A víz lassítja a neutronokat, és növeli az ütközés, illetve hasadás esélyét az urán atommagjainál.
2016-ban egy új szarkofágot telepítettek az atomerőmű romjaira. A szerkezet sokáig hatásosnak tűnt, utóbb azonban szokatlanul magas sugárzást észleltek a 305/2 jelű teremben.
Zoom
Fotó: Edward Neyburg/Getty Images
A katasztrófa során a szobában rakódott le az üzemanyag jelentős része.
Azt egyelőre nem tudni, hogy pontosan mi okozza a folyamatot, de lehetséges, hogy ezúttal a száradás segíti a maghasadást. Az egyik lehetséges megoldás, hogy egy robottal lyukakat fúrnak a radioaktív anyagba, azokba pedig bórból készült rudakat engednek. A reaktorokban ilyeneket használnak szabályzórúdként.
A jelenség ugyan problémát okoz, és folytatni kell a monitorozását, de nem kell attól tartani, hogy az 1986-oshoz hasonló katasztrófa fenyeget.



Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready