2021. június 19., szombat, Gyárfás, Mikó, Hajnalka napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
19:45 Elpusztult Biden egyik németjuhásza19:19 Ferenc pápa új dekrétumával a szentté avatás felé tartó út elejére léptette Robert Schumant18:57 Zsolti először csak erőszakosan kéregetett, de később rendőrt is harapott18:43 Bravúros döntetlent értek el a magyarok a világbajnok "francia" válogatott ellen18:28 Montenegró: újra "békeidei" munkarend szerint üzemelhetnek a vendéglátóhelyek és az oktatási-kulturális intézmények17:50 88 százalékos támogatottsággal szavazták meg az FPÖ új, keményvonalasnak tartott elnökét17:21 Szlovéniánál narancssárgák lettünk: újra kell védettségi igazolás vagy negatív teszt a belépéshez16:59 Az Audi a fiatal munkavállalók első számú kedvence16:43 Washington 2,5 millió Moderna-vakcinát küld Tajvanra16:26 Elvtársak egymás között16:07 Borrell szankciókkal fenyegeti Libanon vezetőit, ha nem alakítanak gyorsan reformkormányt15:51 Irán Szejjed Ebráhim Ráiszolszádát személyében új elnököt választott15:22 Tovább lassult a járvány terjedése Ukrajnában15:02 Átalakította a kormányt az afgán elnök14:45 Orbán a nemzetek Európája mellett a zsidó egyházakért szabadságharcol Brüsszellel szemben
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Az ajatollahnak is tetsző nem keményvonalas jelöltette magát az iráni elnökválasztásra

Reklám

Hivatalosan is jelöltette magát az iráni elnökválasztásra Ali Laridzsáni korábbi parlamenti elnök szombaton.
Az állami tévé élőben közvetítette, ahogy az iszlám köztársaság atomprogramjáról folytatott nemzetközi tárgyalások korábbi vezetője a regisztrációra nyitva álló határidő utolsó napján nyilvántartásba vétette magát.
A 64 éves, mérsékelt konzervatívnak tartott Laridzsáni 2005-ben egyszer már megmérette magát az elnökválasztáson, de akkor meglepetésre a keményvonalas Mahmúd Ahmadinezsád győzött. Ahmadinezsád egyébként idén szintén regisztráltatta magát elnökjelöltként.
Ali Laridzsáni 2008-tól 2020-ig az iráni parlament elnöke volt. Megfigyelők szerint a politikus a leköszönő elnök, Haszan Róháni szövetségese. Egyik öccse konzervatív jogtudós, az Iránt irányító klérus tagja, egy időben legfőbb bíró volt. Néhai apja, Mirza Hasem Amoli ajatollah Reza sah uralma idején az iraki Nedzsefbe költözött, Ali Laridzsáni is még itt született. Kisgyerek volt, amikor a család 1961-ben, 30 év után hazatért Iránba.
Elemzők szerint a távozó Róhánihoz hasonlóan Laridzsánit is olyan szereplőnek tartja Ali Khamenei, Irán legfőbb vezetője, akit elfogadnak tárgyalópartnernek a nyugati országok, és aki ugyanakkor biztosan nem kérdőjelezi meg a fennálló berendezkedést Iránban.
Iránban június 18-án tartják az elnökválasztást. A jelenlegi elnök, Haszan Róháni két ciklus után már indulhat újra a tisztségért.
Laridzsánin kívül az egyedüli, nem keményvonalas jelölt Mohszen Hasemi Rafszandzsáni, a négy éve elhunyt korábbi elnök, Akbar Hasemi Rafszandzsáni legnagyobb fia. A jelenleg a teheráni városi tanács tagjaként tevékenykedő Rafszandzsánit egyértelműen a reformerek közé sorolják az elemzők.
A regisztrált elnökjelöltek közül ténylegesen majd csak azok indulhatnak a választáson, akiknek a jelöltségét jóváhagyja a 12 tagú Őrök Tanácsa.
Frissítés: az ajatollah egyik lehetséges utódja is indul
A regisztráció utolsó napján jelöltként nyilvántartásba vétette magát a Khamenei ajatollahhoz közelálló Ibrahím Raiszi is.
Az ultrakonzervatív főbíró viszonylagos ismertségre és népszerűségre tett szert a tévében elhangzott korrupcióellenes tirádáival. A 60 éves pap közvetlenül az elnökjelölti regisztrációja előtt kiadott közleményben azt ígérte, ha megválasztják, "harcolni" fog "a nyomor és a korrupció ellen".
Erős Iránt is ígért, alig burkoltan a mérsékelt jelenlegi elnökre utalva, akinek a helyzetét nagyon megnehezítette, hogy az előző amerikai kormányzat egyoldalúan felmondta az Iránnal 2015-ben aláírt nukleáris megállapodást, és visszaállította az iszlám köztársaságot sújtó szankciókat.
Korrupcióellenes kiállása ugyanakkor visszatetsző annak fényében, hogy öt éve az ajatollah megbízásából Raiszi áll az egyik legnagyobb, a hatalom által teljesen átláthatatlanul működtetett pénzügyi és üzleti konglomerátum, a meshedi Reza imám alapítvány (Asztani Kudszi Rezávi) élén. Egyes megfigyelők szerint Raiszi lehet a 82 éves ajatollah egyik lehetséges utódja Irán élén.
(MTI)Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready