Másodszor kezdtek sztrájkba egy héten belül szerdán a görögországi főváros, Athén tömegközlekedésében dolgozók, miközben a parlamentben egy olyan törvénytervezetről tartanak szavazást, amely szakszervezetek szerint félő, hogy hosszabb munkaórákat eredményez, és gyengíti a dolgozók jogait.
A sztrájk részeként a hajók a kikötőkben maradtak, és számos busz-, metró- és vonatjárat állt le, miközben a dolgozók elhagyták munkahelyüket.
Munkabeszüntetéseket tartottak más ágazatokban dolgozók is, akik a tervek szerint csatlakoznak az Athén szívében tartandó tüntetésekhez még azelőtt, hogy a tervezetről szavazást tartanak a parlamentben a szerdai nap folyamán.
Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök 2019-ben hatalomra került konzervatív kormánya szerint a reform korszerűsíti az internet előtti évtizedekre visszanyúló, "elavult" törvényeket, amikor még a dolgozók legtöbbje ugyanabban az időben jelentkezett be a hivatalokba és a gyárakba.
A szakszervezetek ezzel szemben azt akarják, hogy a kormány vonja vissza a javaslatot, amely szerintük visszaesést fog jelenteni a dolgozók régóta megállapított jogainak területén, és lehetővé teszi a cégeknek hosszabb munkaórák bevezetését. A tervezet legvitatottabb része lehetővé teszi alkalmazottaknak, hogy akár 10 órát is dolgozzanak egy nap, míg kevesebbet egy másik nap. Szakszervezetek azonban attól tartanak, hogy ez lehetővé teszi a munkáltatók számára, hogy hosszabb munkaórákra kötelezzék alkalmazottjaikat.
A javaslat értelmében digitális kártyát vezetnének be a dolgozók számára a jövő évtől a valós munkaidő megfigyelésére, az évenkénti legális túlórakeret pedig 150 órára emelkedik.
(MTI)