2021. augusztus 3., kedd, Hermina, Harmat napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
18:35 Vesztegetés gyanúja miatt hallgatták ki egy budapesti kórház főnővérét18:07 Már négyen követtek el öngyilkosságot a Capitoliumot védő rendőrök közül17:44 Lezárják délutánonként az Akropoliszt - lángol a növényzet Athén közelében17:19 A Napraforgó lett Magyarország tortája16:52 Az idei a legmelegebb nyár 1901 óta16:17 Felakasztottak egy fehérorosz aktivistát egy kijevi parkban16:03 Lassan már csak illegáliséknak nem kell regisztrálniuk a schengeni határok átlépéséhez15:37 Ma az ezüstjeink után megdupláztuk az aranyaink számát is: Lőrincz Tamás olimpiai bajnok15:15 Dél-koreai hírszerzés: Phenjan a szankciók feloldása nélkül nem akar újra tárgyalni14:57 Orbán szerb barátja hazugságvizsgálóra kötné magát14:46 Zsinórban a negyedik olimpián jutott négy közé a női vízilabda-válogatott14:18 Ombudsman: sérti az Alaptörvényt a műtétek önköltséges teszthez kötése13:58 "Egyetlen tálibot sem hagyunk életben" - az afgán tábornok így kérte távozásra a civileket13:41 Litvánia illegálisokat toloncolt vissza Fehéroroszországba13:23 A fővárosi antianyagteszten a Sinopharm kivételével hasonlóan teljesítettek a vakcinák
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Három hét után lemondott a legnagyobb észak-írországi kormányzó párt vezetője

Reklám

Alig három héttel hivatalba lépése után, csütörtök este bejelentette lemondási szándékát Edwin Poots, az észak-írországi felekezetközi koalíciós kormány nagyobbik pártja, a koronahű protestáns Demokratikus Unionista Párt (DUP) vezetője, miután sarkalatos kérdésekben szembekerült a párt belfasti és londoni parlamenti frakcióinak képviselőivel. Poots utódja megválasztásáig ellátja pártvezetői feladatait.
A DUP előző vezetője, Arlene Foster volt észak-írországi miniszterelnök április végén jelentette be, hogy május 28-án lemond a DUP éléről, a héten pedig a kormányfői tisztségből is távozott. Ennek közvetlen előzményeként a DUP számos képviselője - több okból is régóta érlelődő elégedetlenségének kifejezéseként - bizalmatlansági kezdeményezést indított ellene.
A vezetőválasztási versengésből Edwin Poots került ki győztesen. Legfőbb versenytársa Sir Jeffrey Donaldson, a londoni alsóház DUP-frakciójának vezetője volt.
Sir Jeffrey Donaldson sokkal ismertebb politikusa az észak-írországi britpárti protestáns mozgalomnak, mint Poots, 19-17 arányban mégis Edwin Poots nyerte meg az új vezetőről döntő, május 14-én tartott titkos voksolást, amelyen a DUP belfasti és londoni parlamenti képviselőiből összeállított szavazóbizottság tagjai vettek részt.
Az 1971-ben, vagyis éppen ötven éve létrejött DUP történetében Poots mindössze a negyedik vezető a pártot alapító néhai Ian Paisley tiszteletes, az őt követő Peter Robinson és a múlt hónap végén leköszönt Arlene Foster után.
Edwin Poots azonban egyrészt az új észak-írországi miniszterelnök személyének, másrészt az ír nyelv észak-írországi jogi státusának kérdésében rövid idő alatt szintén szembekerült a belfasti törvényhozás és a londoni alsóház DUP-frakcióival.
Poots Paul Givant jelölte a belfasti kormány vezetőjévé, bár ezt a DUP-képviselők nagy többsége ellenezte.
Az ír nyelv észak-írországi státusáról tervezett törvényalkotás rendkívül szövevényes folyamatának ügyében is feloldhatatlanná vált Poots és a DUP-frakciók ellentéte, és a belfasti DUP-pártcsoport hírek szerint viharos csütörtök éjszakai ülése után Poots bejelentette lemondási szándékát.
A DUP az ír sziget egyesítését pártoló britellenes katolikus mozgalom legnagyobb pártjával, a Sinn Féinnel együtt kormányozza Észak-Írországot, olyan egységkormányt alkotva, amely a korábbi évtizedek súlyos felekezeti konfliktusainak idején teljesen elképzelhetetlen lett volna.
A DUP vezetési válsága szakértői vélemények szerint a felekezetközi kormánykoalíciót is megingathatja, bár csütörtök esti közleményében a Sinn Féin úgy fogalmazott, hogy a DUP vezetésének kérdése kizárólag "annak a pártnak" az ügye.
(MTI)Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready