2021. augusztus 3., kedd, Hermina, Harmat napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
20:19 Letartóztatták a volt kirgiz kormányfőt19:37 Több mint 2700 alkalommal ért támadás egészségügyi dolgozókat 2018 és 2020 között19:10 Igen sokszínű volt az Orion-művelet hetedik fázisa18:35 Vesztegetés gyanúja miatt hallgatták ki egy budapesti kórház főnővérét18:07 Már négyen követtek el öngyilkosságot a Capitoliumot védő rendőrök közül17:44 Lezárják délutánonként az Akropoliszt - lángol a növényzet Athén közelében17:19 A Napraforgó lett Magyarország tortája16:52 Az idei a legmelegebb nyár 1901 óta16:17 Felakasztottak egy fehérorosz aktivistát egy kijevi parkban16:03 Lassan már csak illegáliséknak nem kell regisztrálniuk a schengeni határok átlépéséhez15:37 Ma az ezüstjeink után megdupláztuk az aranyaink számát is: Lőrincz Tamás olimpiai bajnok15:15 Dél-koreai hírszerzés: Phenjan a szankciók feloldása nélkül nem akar újra tárgyalni14:57 Orbán szerb barátja hazugságvizsgálóra kötné magát14:46 Zsinórban a negyedik olimpián jutott négy közé a női vízilabda-válogatott14:18 Ombudsman: sérti az Alaptörvényt a műtétek önköltséges teszthez kötése
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

A spanyol kormány várhatóan kegyelemben részesíti az elítélt katalán politikusokat

Reklám

A spanyol kormány várhatóan kegyelemben részesíti az elítélt katalán függetlenségi politikusokat - jelentette be Pedro Sánchez miniszterelnök egy barcelonai konferencián hétfőn.
"A kormány úgy döntött, hogy utat nyit a megbékélés, az egymásra találás felé. Hisszük, hogy ez a kegyelmi intézkedés megnyitja ezt az utat. Mindannyiunknak lehetőséget biztosít az újrakezdésre és arra, hogy ezúttal jobban csináljuk" - fogalmazott a kormányfő.
Mint mondta, a kabinet keddi ülésén tesz javaslatot arra, hogy a 2017 októberében alkotmányellenesen megrendezett népszavazás és a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadása miatt elítélt katalán függetlenségi politikusok kegyelmet kapjanak.
A spanyol legfelsőbb bíróság 2019 októberében kilenc katalán függetlenségi vezetőt talált bűnösnek zendülés bűncselekményében, és 9-től 13 évig tartó szabadságvesztésre ítélte őket. Négyen közülük hűtlen kezelés miatt is börtönbüntetésüket töltik.
"Meggyőződésem, hogy az egyetértés és az együttélés üzenete kiengedni a börtönből ezeket az embereket, akik katalánok ezreit képviselik" - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy egy "közhasznú" döntésről van szó, amely nem csupán a kilenc politikusnak, hanem a katalán és a spanyol társadalomnak is kedvez.
Pedro Sánchez beszélt arról, hogy tiszteletben tartja azok indokait is, akik ellenzik a kegyelem megadását, de véleménye szerint "a politikai döntések mérlegén a jövőnek többet kell számítani, mint a múltnak".
A spanyol kormányfő bejelentését a konferencia helyszínén függetlenséget kiáltva, katalán függetlenségi zászlót feltartva zavarta meg két aktivista. Az épület bejáratával szemben mintegy háromszáz szeparatista tüntető gyűlt össze, hogy így tiltakozzanak a miniszterelnök jelenléte ellen a katalán fővárosban. "Se kegyelem, se amnesztia, függetlenség" - írták az egyik transzparensre.
Pere Aragonés függetlenségpárti katalán elnök a kegyelemről szóló bejelentést az első lépésnek nevezte, amelyet véleménye szerint teljes amnesztiának, majd egy katalán önrendelkezési népszavazásnak kell követnie.
Pablo Casado, a legnagyobb spanyol ellenzéki erőnek számító konzervatív Néppárt (PP) elnöke szerint a kormány azzal, hogy kegyelemben részesíti a katalán politikusokat "átadja Spanyolországot a nacionalistáknak".
A legfrissebb, május 28-án közzétett hivatalos közvélemény-kutatás szerint a katalánok 48,7 százaléka elutasítja az elszakadási törekvéseket, míg 44,9 százalékuk támogatja a függetlenséget.
(MTI)Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready