Bezár!
2021. július 24., szombat, Kinga, Kincső, Csenge napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
13:11 Szilágyi Áron a címvédés kapujában12:55 Verrasztó Dávid döntős 400 méter vegyesen12:30 "Nem piszkolom be a kezeimet" - eltiltották az algériai dzsúdóst, mert nem állt ki zsidó ellenfele ellen12:03 Gyülekezési no-go zóna: lehet tüntetni a cigánybűnözés ellen Jászapátiban, de csak statikusan11:56 Tokió 2020: tizenhét új koronavírusos eset11:44 Ne állj be a sorba! - Homeland And Family-ajánló (x)11:36 Szóváltás esetén alkalmazható taktikák11:17 Repülővel szállítják a pórul járt utasokat Csitába11:02 A kormány teljes ellenőrzése miatt aggódnak az ausztrálok10:42 Földrengés rázta meg Manilát10:19 Egy "osztrák" búcsúztatta a legfiatalabb olimpikont09:21 Nehéz lesz a ballibek dolga: még a kormányellenesek többsége sem akar letérdelni az iskolai buzipropaganda előtt09:06 Tűz volt egy orosházi üveggyár raktárában08:22 Ismét örmény katonákat ítélt el az azerbajdzsáni bíróság08:05 Jó hírrel indul a szombat: mától Üzbegisztánba is szabadon lehet utazni védettségi igazolvánnyal
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Ma is próbálkoznak egy választással Bulgáriában - a szavazógép is játszik

Reklám

Bulgáriában három hónapon belül másodszor tartanak előrehozott parlamenti választást vasárnap abban a reményben, hogy a voksolás eredményeként végre stabil kormánykoalíció alakulhat.
A törvényhozói hatalmat a 240 tagú, négy évre közvetlenül választott, egykamarás nemzetgyűlés gyakorolja. A választópolgárok szavazólapon és szavazógéppel is leadhatják voksukat, a képviselőket arányos választási rendszer alapján választják meg.
A legutóbbi, április 4-én tartott parlamenti választást a Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) nevű jobbközép párt nyerte meg 75 képviselői hellyel. A második helyet a 2020 februárjában alakult, Van Ilyen Nép nevű párt nyerte meg 51 mandátummal. A Bolgár Szocialista Párt vezette ellenzéki koalíció 43, a törökök és muszlimok Mozgalom a Jogokért és Szabadságért pártja 30, az Európa-párti, zöld Demokratikus Bulgária szövetség 27, a korrupcióellenes Talpra! Maffia, Takarodj! platform pedig 14 mandátumot szerzett.
Miután a széttöredezett pártstruktúrát eredményező választást követően három próbálkozás után sem sikerült kormányt alakítani, az államfő május 11-én előrehozott parlamenti választásokat írt ki, és Sztefan Janev személyében ügyvivő kormányfőt nevezett ki.
A legfrissebb felmérések szerint a kisebbségben kormányzó GERB pártja fej-fej mellett halad a Slavi Trifonov televíziós műsorvezető és énekes vezette, rendszerellenes, populista Van Ilyen Nép párttal, de utóbbi párt valamelyest vezetésre tett szert.
A szavazóhelyiségek helyi idő szerint 7 órakor nyitottak és 20 órakor zárnak, az első becslések nem sokkal a zárás után várhatók.
Bulgária 2004-ben lett a NATO, 2007-ben az Európai Unió tagja. Az ásványkincsekben gazdag, de energiahordozókból behozatalra szoruló ország az Európai Unió legszegényebb, ugyanakkor egyik legkevésbé eladósodott állama, amely 2020 nyarán belépett az "euróövezet előszobájának" tartott ERM-2 árfolyam-mechanizmusba. A koronavírus-világjárvány okozta válság Bulgáriát sem kerülte el, a gazdaság teljesítménye 2020-ban 4,2 százalékkal csökkent.
(MTI)Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready